elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Trampa mortal al canal del Túria: troben a Llíria diversos senglars, llebres i cabirols morts

Trampa mortal al canal del Túria: troben a Llíria diversos senglars, llebres i cabirols morts
  • Demanen que es valle el tram ja que els animals cauen a l'intentar beure o creuar el canal

MÉS FOTOS
Trampa mortal al canal del Túria: troben a Llíria diversos senglars, llebres i cabirols morts - (foto 2)

La Federació de Caça de la Comunitat Valenciana alerta sobre el perill que suposa per a la fauna silvestre Canal Camp de Túria, en el qual en l'última setmana s'han ofegat set animals -4 cries de senglar, dos cabirols i una liebre- al seu pas per Llíria. En un comunicat, denuncien que "fins al moment, ni l'Administració competent ni la Confederació Hidrogràfica de l'Xúquer, de la qual depèn el canal, han posat solució efectiva a la problemàtica".

La Federació de Caça de la Comunitat Valenciana porta anys denunciant la situació "sense que les administracions locals, la Direcció Territorial de València de la Conselleria d'Agricultura, el MITECO (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic) o la Confederació Hidrogràfica del Xúquer posen solució efectiva ". Actualment, tan sols s'ha tancat un tram de 450 m per un sol costat, dels 16 quilòmetres totals i s'ha instal·lat una sola rampa perquè els animals puguen ixir, insisteixen.

El president de la Federació de Caça, Raúl Esteban, subratlla que "els animals s'ofeguen per dos motius: Primer perquè volen passar a l'altra part i, de l'altra, perquè s'acosten a beure, cauen i s'ofeguen". En aquest sentit, és urgent a "posar tanques perimetrals, instal·lar més rampes d'accés i punts d'artificials d'aigua al llarg del canal i construir més passos de fauna. Una solució que evitaria moltes morts ".

Tant la Federació de Caça com el Club Esportiu de Caçadors "La Concòrdia" de Llíria, reclamen mesures urgents per evitar que es produixquen aquestes morts. Segons l'informe tècnic 7/2017 de Mortalitat de Fauna Salvatge a la Comunitat Valenciana, entre els anys 1991 i 2016 el total d'ofegaments registrats va pujar a 406, una mitjana de 28 per any.

El cas de Canal de Llíria no és un fet aïllat. Des de la Fundació Artemisan s'ha dut a terme una campanya a nivell nacional amb el lema "Canals de la Mort" per alertar que cada any, a Espanya, milers d'animals moren ofegats en aquests canals a l'quedar atrapats quan intenten creuar o apropar-se a beure aigua. Cabirols, senglars, llebres, conills i fins i tot gossos són les principals víctimes, ja que volen creuar-los, rellisquen i queden atrapats a causa de la manca de protecció. La força de l'aigua del canal els arrossega fins a l'últim tram -Lliria- on moren ofegats, esgotats davant la impossibilitat de sortir.

La Federació de Caça recorda que cal "promoure la investigació i millorar el coneixement sobre connectivitat ecològica i la seua relació amb la conservació de la biodiversitat", en relació a carreteres, ferrocarrils i canals i infraestructures hidràuliques, tal com ve contemplat en la " estratègia Nacional d'Infraestructura Verda i de la connectivitat i Restauració Ecològiques "de l'MITECO i adverteix que si no es prenen mesures s'estaria incorrent en un delicte.

Sobre el Canal de Llíria

El canal de Llíria té 70 quilòmetres de longitud i va ser construït entre 1949 i 1976. Les seues aigües, que provenen del riu Túria i l'embassament de Benagéber, arriben a les zones agrícoles de Camp de Túria amb fins de regadiu i aprofitament elèctric.

Pujar