elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Llíria completarà els treballs d'excavació en el jaciment arqueològic Forns de Rascanya

Llíria completarà els treballs d'excavació en el jaciment arqueològic Forns de Rascanya
  • Estos forns, que van ser descoberts en 1991 amb les obres de construcció de l'autovia a CV-35, estan datats del segle I d. C.

MÉS FOTOS
Llíria completarà els treballs d'excavació en el jaciment arqueològic Forns de Rascanya - (foto 2)
Llíria completarà els treballs d'excavació en el jaciment arqueològic Forns de Rascanya - (foto 3)
Llíria completarà els treballs d'excavació en el jaciment arqueològic Forns de Rascanya - (foto 4)

La concessionària de la CV-35, Sacyr, sota la supervisió de l'Àrea de Patrimoni de l'Ajuntament Llíria, ha représ les actuacions d'excavació en el jaciment arqueològic Forns de Rascanya, situat al costat de l'autovia, en la corba d'eixida 23 cap a Llíria-Benissanó.

La troballa d'estos forns es va produir l'any 1991, amb els treballs de construcció de l'autovia que en ixe moment s'anava a convertir en l'actual CV-35. No obstant això, les labors d'intervenció en el jaciment solament es van realitzar de manera parcial.

Aquelles actuacions van permetre localitzar una bateria de forns, amb un total de cinc estructures, distribuïdes al voltant d'una plaça d'alimentació que donava accés al praefurnium i la cambra de combustió d'estos. També es va detectar, a més, un camí històric, al costat d'altres estades que podien formar part d'un complex terrissaire.

No obstant això, no es va arribar a intervindre arqueològicament tot el terreny. Ara, en 2021, s'ha procedit a continuar amb els treballs d'excavació que van quedar delimitats fa 30 anys. Estes labors han permés localitzar, entre altres, la resta de la gran plaça que donava accés al praefurnium dels forns, un nou de grans dimensions i planta rectangular i una bassa de sòl de pedra, que podia estar vinculada amb activitats de purificació d'argila i decantació per a labors de caràcter industrial.

L'alcalde de Llíria, Manolo Civera, al costat d'altres membres de l'equip de Govern, han visitat este matí els treballs, acompanyats per la directora general d'Obres Públiques de la Generalitat, Roser Obrer, i l'alcaldessa de Benissanó, Amparo Navarro, a més de comptar la presència de tècnics de Patrimoni de la Generalitat i de l'Ajuntament edetà.

El primer edil, Manolo Civera, ha indicat que “estos treballs permeten continuar recuperant un altre de les moltes restes arqueològiques que té la nostra ciutat i que mostra, sens dubte, la gran riquesa patrimonial que posseeix Llíria en època romana”.

No obstant això, ha explicat que “de moment no es contempla habilitar este element patrimonial per a visites al públic, ja que, per la seua ubicació al costat de l'autovia CV-35, presenta dificultats per qüestions de seguretat viària. Però des de l'Ajuntament sí que pretenem que almenys es puga permetre l'accés a investigadors o oferir-los materials de simulació virtual del complex, perquè puguen continuar llançant llum sobre estos Forns de Rascanya i la mil·lenària història de la nostra ciutat”.

Pujar