elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Arxiu Municipal ofereix una exposició sobre els sistemes defensius de la Guerra Civil a Llíria

L'Arxiu Municipal ofereix una exposició sobre els sistemes defensius de la Guerra Civil a Llíria
  • La mostra “Sang, suor i ciment: la línia fortificada de Llíria durant la Guerra Civil (1938-1939)” es podrà visitar del 16 de novembre al 14 de desembre a Ca la Vila

La Regidoria d'Arxius i Biblioteques de l'Ajuntament de Llíria ha organitzat l'exposició “Sang, suor i ciment: la línia fortificada de Llíria durant la Guerra Civil (1938-1939, Ofensiva de València), que es presentarà dimecres que ve a Ca la Vila.

Esta mostra, comissariada per Carles Asensi Torres de l'Arxiu Municipal, forma part d'un projecte de divulgació del patrimoni bèl·lic de Llíria, i pretén fer arribar al gran públic les restes de les fortificacions construïdes pel Govern republicà entre 1938 i 1939, destinades a defensar la ciutat de València de l'avanç de l'exèrcit revoltat.

L'edil de l'Àrea, Paco García, ha apuntat que “intenta mostrar el context històric de l'època en què es va construir i com va afectar la població de Llíria que, des de juliol de 1938, va començar a sentir la guerra en situar-se a tant de solo 33 quilòmetres del front”.

La línia fortificada de Llíria es construeix com a avantguarda de la Línia Immediata de Defensa de València (Línia El Puig-Carassols), i cobreix tres sectors fonamentals d'enllaç amb el front: el sector nord que ocupa les carreteres i camins que comuniquen amb el front situat en la zona de Viver; el sector nord-oest que protegeix les vies de comunicació que enllacen amb el d'Andilla i Aras de los Olmos, i el sector oest que guarda la vall de Túria.

L'estratègica situació de Llíria, junt amb l'orografia del terreny que l'envolta, va convertir la ciutat en un dels nuclis de resistència fonamentals davant una possible ruptura de la cèlebre Línia XYZ.

El patrimoni de la Guerra Civil conservat encara hui dia a Llíria, esdevé un conjunt molt complet i una mostra de les instruccions i models impulsats per l'ofensiva per part del Govern republicà i plasmats en l'obra “La fortificación de campaña” (1938) de l'arquitecte i membre del Grup d'Unitats de Fortificacions i Obres de la Generalitat de Catalunya, Juan Capdevila Elías.

El conjunt arqueològic i patrimonial de la Guerra Civil està reconegut com a Bé de Rellevància Local des de 2017, arrel de la proposta presentada pel regidor Paco García, que assenyala que “recuperar i protegir els vestigis arqueològics de la contesa es converteix en una eina fonamental per a aproximar-se d'una manera tangible a la nostra història més recent i conservar la memòria de fets històrics rellevants que van afectar unes generacions tan pròximes a les actuals”.

“Donar a conéixer el patrimoni de la Guerra Civil a Llíria és obrir una finestra al passat i facilitar el seu enteniment”, ha afegit.

“L'exposició compta amb il·lustracions i dissenys originals del grup de difusió cultural Joglars Edetans que, combinats amb textos i fotografies, acosta manera intensa al públic a les motivacions i esforços que van impulsar el sacrifici de tanta gent”.

La mostra s'inaugurarà el 16 de novembre a les 18.00 hores a Ca la Vila. Es podrà visitar fins al 14 de desembre en horari de dilluns a divendres de 18.30 a 20.30 hores, i els dissabtes també d'11.30 a 13.30 hores.

Pujar