elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Direcció General de Medi Natural presenta el Pla d'Ordenació de Recursos Forestals (PORF) de la demarcació de Llíria

La Direcció General de Medi Natural presenta el Pla d'Ordenació de Recursos Forestals (PORF) de la demarcació de Llíria
  • Este instrument pretén aplicar principis de sostenibilitat en la gestió forestal

MÉS FOTOS
La Direcció General de Medi Natural presenta el Pla d'Ordenació de Recursos Forestals (PORF) de la demarcació de Llíria - (foto 2)

Ca la Vila va acollir un taller participatiu sobre el Pla d'Ordenació de Recursos Forestals (PORF) de la demarcació de Llíria, promogut pel Servei d'Ordenació i Gestió Forestal de la Direcció General de Medi Natural i Animal de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori.

L'empresa redactora, Typsa, va ser l'encarregada de presentar este pla juntament amb la direcció facultativa de la secció forestal dels Serveis Territorials de Medi Ambient de València

El PORF és l'instrument que aplica els principis de la gestió forestal sostenible a l'escala territorial de cada demarcació. Recull les directrius de la normativa vigent, així com les figures de planificació superiors, com són l'Estratègia Forestal Espanyola o el Pla Forestal Espanyol, per a establir el marc de treball sobre el qual s'assentaran els projectes d'ordenació.

El pla disposa d'un triple vessant: la tècnica, l'ambiental i la social. El taller participatiu celebrat a Llíria forma part d'esta última i tracta de garantir les contribucions dels actors socials i incorporar la informació que ells puguen aportar.

En esta jornada, es va presentar el diagnòstic de l'estat dels recursos i serveis que ofereixen els terrenys forestals en la demarcació de Llíria, destacant les debilitats i les amenaces com els incendis forestals, les plagues i altres derivades del canvi climàtic. Així mateix, es van manifestar les grans oportunitats i fortaleses de les seues muntanyes, en les quals es ressalta la seua regulació i conservació.

La regidora de Medi Ambient de Llíria, Consuelo Morató, present en el taller, va assenyalar “el valor incalculable de les muntanyes com a reguladors hídrics, tan necessari per a l'agricultura i la ciutadania, les temperatures, la qualitat de l'aire, així com la conservació de la biodiversitat de flora i fauna”. Per això, “és fonamental la difusió, conscienciació i posada en valor d'estos recursos per a continuar disfrutant d'ells”.

Finalment, es va destacar també el potencial d'estes muntanyes com a productors de biocombustibles i d'esplai. L'impuls de les activitats econòmiques i socials en els terrenys forestals pot contribuir en gran manera a millorar el seu estat. Per a això, el PORF inclou una sèrie de directrius tècniques que ajuden a les persones propietàries i gestores de les muntanyes, a dur a terme estes activitats de la manera més eficient i sostenible possible. 

Pujar