elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comunitat Energètica Local de Llíria comptarà amb la seua primera instal·lació productora d'energia solar la pròxima setmana

  • La coberta fotovoltaica, que se situarà en el sostre de la seu de la Policia Local, servirà per a proveir particulars, pimes i edificis municipals

La Comunitat Energètica Local (CEL) de Llíria ha iniciat hui les obres de construcció de la primera de les seues instal·lacions productores d'energia solar, sobre la teulada de la seu de la Policia Local. La coberta fotovoltaica estarà completada durant la pròxima setmana. Comptarà amb una potència de 39,29 kWp, amb els quals es cobriran les necessitats d'entre 50 i 60 usuaris, entre llars, pimes i instal·lacions de titularitat pública.

Esta instal·lació fotovoltaica, una de les tres primeres d'una CEL construïdes a la Comunitat Valenciana, està promoguda per l'Ajuntament de Llíria i Sapiens Energia (Comunitat d'Energies Renovables (CER) constituïda com a cooperativa sense ànim de lucre) i compta amb finançament de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), dependent de la Conselleria d'Economia Sostenible de la Generalitat Valenciana, en el marc del ‘Pla Estratègic de Comunitats Energètiques 2030’.

Jornades informatives

De manera simultània als treballs de muntatge de la coberta fotovoltaica, s'avançarà en el procés de disseny col·laboratiu de la Comunitat Energètica Local, amb dues sessions en línia en directe, obertes a tota la ciutadania interessada a participar. Se centraran en la ‘Creació de cultura’ de la CEL, el dilluns 15 de març a les 17.30h, amb accés en http://bit.ly/celcultura, i en la definició de la forma de ‘Governança’, el dimecres 17 de març a les 17.30h, amb accés en http://bit.ly/gobercel.

Dissenyant una ciutat més sostenible i eficient

“Esta primera instal·lació d'autoconsum col·lectiu d'energia solar marca una fita en l'estratègia de Llíria de convertir-se en una ciutat intel·ligent (smart city) i referent en sostenibilitat, la qual cosa implica, necessàriament, apostar, de manera decidida, per la transició energètica. Esta coberta fotovoltaica es complementarà amb altres en els pròxims mesos, per a atendre la demanda d'energia renovable d'altres usuaris locals”, subratlla Consuelo Morató, regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Llíria.

“Gràcies a la comunitat energètica local, aconseguirem avançar en els objectius de reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, la millora de la qualitat de vida de la ciutadania i l'estalvi de fons públics. A més, es generarà activitat i oportunitats per a les empreses locals”, ha afegit la responsable municipal.

En esta línia, el president de Sapiens Energia, Juan Sacri, ha apuntat que “la fi principal de la comunitat energètica és generar beneficis socials i mediambientals en el seu entorn, amb una important reducció d'emissions de CO₂ a l'atmosfera, prevalent la sostenibilitat, aconseguint, al mateix temps, que els usuaris de l'energia produïda aconseguisquen entre un 20% i un 30% d'estalvi en la seua factura anual, gràcies a l'energia verda de proximitat i més econòmica. Llíria ha apostat per ser pionera en la introducció d'aquesta fórmula, la qual cosa, sens dubte, millorarà la qualitat de vida dels seus habitants i dinamitzarà l'economia local en un breu termini de temps”.

Què és i com funciona la comunitat energètica de Llíria?

Els membres d'una comunitat energètica local es converteixen, al mateix temps, en productors, gestors i usuaris d'energia neta i més econòmica, mitjançant instal·lacions d'autoconsum col·lectiu d'energies renovables de la seua propietat, que generen impactes positius en el seu entorn social i mediambiental. Poden unir-se a la comunitat energètica persones particulars, petites i mitjanes empreses, institucions i organismes públics.

L'àmbit de cobertura de les instal·lacions productores d'energia solar aconsegueix un radi de 500 metres al voltant de la coberta, distància establida per la normativa vigent. La instal·lació fotovoltaica està dimensionada de manera que els excedents siguen mínims i una part de l'energia es destinarà a famílies del municipi en situació de pobresa energètica.

Les plaques solars tenen una vida útil d'uns 25 anys i permeten generar estalvis a aquelles famílies que se sumen a la comunitat energètica des del primer dia, amb baixades en factures que se situen entorn del 30% dels seus costos anuals. A més, es redueixen les emissions de CO₂.

La gestió de la comunitat energètica és participativa i democràtica, amb la fórmula ‘un soci, un vot’. En este sentit, es duen a terme sessions de participació i sensibilització dirigides als membres de la CEL, en matèria d'estalvi energètic, autoconsum i governança, facilitades per Sapiens Energia.

Pujar