elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Llegim més amb la pandèmia?

Llegim més amb la pandèmia?
  • Coincidint amb el Dia Internacional del Llibre, descobrim algunes qüestions interessants sobre els hàbits de lectura

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Llibre el 23 d'abril i amb la finalitat de conèixer hàbits de lectura en els espanyols, les preferències a l'hora de gèneres o format en el qual llegir així com el paper dels pares a l'hora d'inculcar la lectura a casa i algunes curiositats que solem fer o no amb els llibres, Toluna, companyia especialitzada en investigació online, ha realitzat un estudi a una mostra de 1.046 persones majors d'edat

Som lectors a Espanya?

Només un 6% dels espanyols declara que no llig res en absolut mentre que un 53% es considera un lector moderat i un 41% devora llibres, unes dades totalment agradables de veure.

El 64% dels espanyols declara que lligen més i fins i tot molt més després de la pandèmia, en concret el 45% llig més i el 19% llig molt més que abans. El 28% llig el mateix que abans i un 7% confessa que llig menys. I fins que la pandèmia va arribar a les nostres vides, els espanyols en la seua majoria amb un 36% solia llegir al llarg de l'any entre 1 i 5 llibres, el 30% entre 5 i 10 i un 33% més de 10 llibres anualment.

El 82% llig per oci, cultura o gust mentrestant, una mica més de la meitat ho fa per treball o estudis i un 19% confessa fer-ho per desconnectar i evadir-se. I en relació amb el temps que se li dedica a Espanya a llegir, el 51% dedica fins a 5 hores setmanals a la lectura de llibres, un 24% fins a 10 hores, un 16% una hora o menys i un 9% més de 10 hores.

La forma més popular dels espanyols a l'hora de triar un llibre per a llegir és en un 62% seguir recomanacions d'amics i familiars seguit de recomanacions d'escriptors o crítics que fan a través de les xarxes socials. Un 25% tria el llibre per la portada, un 24% va directament als nous llançaments, el 16% segueix recomanacions d'influencers a través de les xarxes socials, amb el mateix percentatge segueix recomanacions de premsa específica com Babelia, un 12% llig i revisa plataformes com Goodreads i la resta segueix recomanacions de premsa lifestyle com Vogue, Esquire o GQ o únicament llig clàssics.

Quin format es prefereix per a llegir?

A l'hora de llegir un llibre els espanyols prefereixen el llibre tradicional nou en un 63% seguit del llibre electrònic en un 19%, llibre de biblioteca amb un 10%, el llibre de segona mà amb un 5% i només un 3% es decanta per audiollibre.

Tenint en compte que un 23% dels espanyols només llig en paper, és interessant veure que un 49% prefereix el llibre electrònic (E-Book) seguit de la Tauleta i la resta llig directament en l'ordinador o a través de la pantalla del seu mòbil.

Dels lectors de E-Book, la marca de preferència és Kindle Amazon seguit de Wozter, Ares, Pocketbook i Kobo. A l'hora de descarregar llibres electrònics, la primera opció es manté en Amazon amb un 52% seguit de la Casa del Llibre, Fnac i El Corte Inglés.

El llibre tradicional

A l'hora de comprar un llibre, els espanyols prefereixen adquirir-lo en botiga física en un 54% seguit de la compra online amb un 36% i com a opcions menys populars: 5% compra de segona mà, 3% prestat i un altre 3% directament de l'editorial.

Seguint el deixant de preferència d'Amazon, també s'estableix com la principal opció dels espanyols a l'hora de comprar el llibre físic amb un 57% seguit molt de prop de la Casa del Llibre en un 55%. Cal destacar que la tercera opció dels espanyols a l'hora d'adquirir la seua nova lectura són les llibreries locals en un 47%. Li segueix El Corte Inglés al 40% i Fnac amb 37%.

Sobre el llibre de segona mà, els espanyols es decanten per aconseguir-lo en fires de llibres o mercats ambulants amb un 42% seguit de la plataforma Wallapop i, en tercer lloc, les llibreries locals de segona mà.

És curiós saber que un 89% usa marcapáginas en lloc de doblegar la cantonada del llibre. També resulta interessant saber que el 61% dels espanyols declara odiar fer qualsevol marca en el llibre o escriure sobre ell perquè literalment “un llibre no es toca”. La resta dels espanyols usa post-its, anota idees o preguntes, fa marques, subratlla o anota alguna definició de paraula.

Gèneres favorits segons edat

En línies generals, els gèneres més triats pels espanyols en un top 5 s'estableix de la següent manera: la novel·la històrica lidera el rànquing seguit de novel·la policíaca, llibres de ciència-ficció i fantasia, novel·la negra i els clàssics.

De 18 a 34 anys la preferència és en primer lloc novel·la històrica, seguit de ciència-ficció i fantasia, novel·la policíaca, terror i clàssics. De 35 a 54 s'estableix el rànquing tal qual establit en el paràgraf anterior i els majors de 55 anys prefereixen novel·la històrica, clàssics, policíaca, negra i ciència-ficció i fantasia en últim lloc.

L'audiollibre

Una nova manera de consumir llibres es dóna forma com a audiollibre i la preferida dels seus usuaris és Audible d'Amazon amb un 40% seguit de Spotify al 18%, IVoox, Planeta de llibres i Audiobooks en última instància.

El moment preferit dels espanyols per al seu consum és en els moments de descans en el sofà seguit d'en ficar-se al llit o per a dormir, en el transport públic, fent esport, cuinant, conduint i treballant.

Cinema basat en llibres i viceversa

El 62% dels espanyols llig primer el llibre quan es tracta d'una adaptació cinematogràfica ja siga en peli o sèrie. Interessant veure que un 17% consumeix tots dos productes per a prendre la decisió de què li ha agradat més. Un 12% va directe a la peli o sèrie i d'ells un 4% ho fa perquè li dóna peresa llegir.

Curiós veure que el 4% de la població espanyola no consumeix adaptacions que estiguen basades en un llibre.

Lectura infantil

El 39% dels espanyols enquestats amb fills afirma que als seus fills els encanta llegir no sols per obligació sinó també per oci, un 15% només ho fa per obligació, el 13% per oci i els costa fer-ho per obligació i la resta, 33% dels enquestats, no té fills.

Per a fomentar la lectura a casa, els pares en un 64% la millor forma és que els vegen a ells llegint, seguit de pares que deixen triar als xiquets els llibres sempre que siguen concordes a la seua edat, uns altres els lligen a casa i en un xicotet percentatge deixen que trien el llibre independentment de l'edat recomanada, els obliguen a llegir alguna cosa per oci i un 4% declara que no fa res.

Les biblioteques per als espanyols

El 54% dels espanyols declara que no ha fet ús de les biblioteques en aquest últim any mentre que la resta les ha usades en la seua majoria per a amprar fons com a llibres revestisques o dvds i també en un xicotet percentatge per a anar a estudiar.

És interessant veure que un 15% declara haver fet un major ús de les biblioteques en els últims dotze mesos.

Incidents per a anècdota bibliòfila

El 63% dels espanyols confessa que alguna vegada s'ha quedat adormit mentre llegia mentre que un 32% ha passat nits en ciri per estar super enganchadísimo llegint un llibre. Altres comunes són: passar-se de parada en el metre o bus per anar tan concentrat llegint, cremar-se a la platja o piscina sense adonar-se per estar llegint, preguntar-li a algú en el transport públic quin llibre està llegint o xocar-se en llegir caminant pel carrer.

El 20% dels espanyols llambrega i llig el llibre aliè d'algú que estiga llegint al seu costat com per exemple en el transport públic.

Pujar