24 d’octubre de 2020 24/10/20

L'IVC+R restaura tres panells del pintor alacantí Manuel Baeza

L'IVC+R restaura tres panells del pintor alacantí Manuel Baeza - (foto 1)

    L'Institut Valencià de Conservació i Restauració està restaurant tres panells decoratius de grans dimensions que l'artista alacantí Manuel Baeza va pintar per a adornar els pavellons de bany a la platja del Postiguet d'Alacant en 1954.

    Els panells 'Pescadors', 'Dones amb cistelles de peix' i 'Dones cosint xarxes', realitzats en acrílic sobre un tipus particular d'aglomerat és un encàrrec que el mateix ajuntament d'Alacant va encomanar a Baeza i les obres van romandre exposades en el bar restaurant del pavelló central fins que es va procedir a la demolició d'aquestes instal·lacions.

    Els panells es van desmuntar i van estar diverses dècades oblidats fins que es van trobar fa aproximadament uns deu anys a la sala de màquines d'un edifici del carrer de Portugal, d'Alacant, quan aquest s'estava rehabilitant. La Regidoria de Cultura i Patrimoni les va guardar als seus magatzems. Al juny de 2016, l'IVC+R es va oferir a l'Ajuntament d'Alacant per a realitzar una valoració general dels tres panells i posterior restauració. Al setembre de 2016 van ser traslladats al departament de Conservació i Restauració on s'està treballant en la seua recuperació.

    Els panells van patir molts desperfectes i deterioraments fruit de la ubicació on van ser instal·lats en el restaurant del pavelló de banys. Les obres presentaven grans quantitats de brutícia de diferent naturalesa: pols acumulada dels anys d'emmagatzematge inadequat, zones amb pel·lícula de vernís de poliuretà densa i oxidada, zones de brutícia greix en estat "mordent", que arriba inclús a la distorsió visual completa conseqüència de la combustió de les cuines.

    En concret, l'obra 'Dones amb cistelles de peix' que estava coberta en tota la superfície per xorrolls i pegots de greix, aquesta capa, unida a les concrecions salines desenvolupades en superfície, creava un efecte completament distorsionant que impedia la contemplació de l'obra, i perjudica greument la seua conservació. A més, presentava alçaments de pel·lícula pictòrica en àrees de perímetre i el suport estava molt debilitat i desintegrat sobretot en les zones de perímetre que mancava de suport, i aquest acusava la falta d'una estructura de reforç o subjecció.

    El suport de les obres en tauler de fusta conglomerada també té nombrosos desperfectes, ja que les coles conglomerants s'havien deteriorat i les borumballes s'havien unflat.

    Per a la reconstrucció dels suports, l'IVC+R està utilitzant l'adhesió de noves borumballes de fusta amb una cola d'abadejo canadenc adequada per a aquestes actuacions i quant a la pintura s'estan realitzant la neteja amb agents físic químics per a l'eliminació de cadascuna de les substàncies que s'ha determinat eliminar: per a la brutícia ambiental una neteja aquosa amb agents quelants; per a l'eliminació dels vernissos de poliuretà, un gel a base de dimetil sulfòxid mantenint un temps de contacte de 2,5 minuts i per a l'eliminació de la grossa capa de greix, agents tensioactius gelificats.

    Manuel Baeza és un artista alacantí que va desenvolupar la seua trajectòria artística principalment a la ciutat d'Alacant l'obra del qual va evolucionar a grans formats de pintures murals i panells mosaics realitzats en edificis. Els seus temes preferits són: paisatges, retrats, bodegons, amb el seu particular realisme màgic. Les seues temàtiques sempre estaven sintonitzades amb la ideologia del moment: exalçar els treballs del poble, estar en contacte amb la terra i el mar, mostrant així un signe d'estabilitat i esperança en el futur.

    Entre les seues obres més conegudes destaquen decoració de la fatxada de l'Hotel Gran Sol d'Alacant o el gran mosaic del Centre Cultural Bancaixa d'Alacant de dos metres d'alt per quasi set d'ample, realitzat amb tessel·les de 2 x 2 cm sobre un suport de formigó.

    Pujar