Castellano

L'FMI empitjora les seues previsions per a Espanya: la nostra economia serà la que més caiga

L'FMI empitjora les seues previsions per a Espanya: la nostra economia serà la que més caiga
  • El PIB es desplomaria fins al 12,8%, la major caiguda d'Europa després de la crisi del COVID-19

L'economia d'Espanya igual que la d'Itàlia seran les més damnificades després de l'impacte del Coronavirus. Segons el Fons Monetari Internacional es preveu que l'economia del país, es contraga enguany un 12,8%, això és cinc punts més del que es va predir el mes d'abril, quan la població ja estava confinada.

Fa dos mesos el Banc d'Espanya va augurar un dels pitjors escenaris per a l'economia espanyola: una aturada oscil·lant entre el 6,6% i el 13,6%. Encara que, l'impacte immediat de la pandèmia puga semblar el pitjor, l'organisme reconeix que la lenta recuperació a tot el món podria ser encara més catastròfica. Segons això el PIB espanyol tindria un creixement del 6,3% en 2021, és a dir, la meitat de la riquesa que es perdrà enguany.

No obstant això, el Fons Monetari Internacional també reconeix que aquests números han de ser presos amb la màxima cautela possible, ja que “la incertesa és major que mai”. Entre els factors que determinaran les prediccions es troben la duració que cada país establisca sobre de les mesures de distanciament social o la capacitat de cada país per a recol·locar als aturats que ha deixat la pandèmia.

Des de l'organisme, també han confirmat tendències que ja se sospitaven com, per exemple, qui està eixint pitjor aturat de la crisi, que ho tradueixen a aquells que els és impossible treballar des de casa i no posseeixen una estabilitat financera per a contindre aquesta tempesta. “L'impacte advers és especialment agut entre les llars amb menors ingressos, la qual cosa posarà en perill el progrés realitzat per a reduir la pobresa extrema a tot el món des dels anys noranta”, asseguren en l'informe presentat a Washington.

Les arques públiques han hagut d'esmorteir l'impacte de la pandèmia, ja que no sols s'ha vist afectada la recaptació fiscal, sinó que també s'ha hagut de fer front a una despesa massiva per a detindre la propagació del virus. Aquest 2020-2021 el deute públic global batrà un rècord històric situant-se en el 101% del PIB global, és a dir, 19 punts més que fa un any. “La pandèmia del Covid-19 ha tingut un impacte pitjor de l'esperat en la primera meitat del 2020 i la recuperació es preveu més gradual del que es preveu fins ara”, deia l'FMI.

Per part seua, el creixement negatiu en l'eurozona es preveu del 10,2%, pitjor que el dels Estats Units (8%) i el Japó (5.8%). Tant a Espanya com a Itàlia i França la contracció superarà el 12%, mentre que, a Alemanya, seria lleugerament inferior al 8%, segons les dades del FMI.

Per als països que ja han començat a reobrir les seues economies, l'FMI recomana que retiren algunes de les mesures preses com a la recuperació comence a perfilar-se, encara que insisteixen que s'han de mantindre els estímuls per a incentivar la demanda. L'organisme insisteix que la “cooperació multilateral continua sent essencial”.

Pujar