Castellano

L'estabilitat empresarial, en el punt de mira després de la crisi del coronavirus

L'estabilitat empresarial, en el punt de mira després de la crisi del coronavirus
  • Són molts els sectors que vaticinen un futur molt incert després dels mesos àlgids de la pandèmia

Les conseqüències econòmiques de la pandèmia del coronavirus són innegables. Les previsions de futur que llancen els diferents organismes econòmics posen sobre la taula un duro futur per a l'esdevenir de moltes empreses, i els seus efectes ja estan començant a ser latents.

Una crisi econòmica que afecta a tots els sector per igual i que no té formula per a la seua eixida, la qual cosa si és clar i en el que coincideixen tots els experts és en la clara diferent existent a la viscuda en 2008: ara el problema no és la liquiditat, és la por de gastar.

Una por que, segons el Fons Monetari Internacional, podria arribar a costar a l'economia espanyola una caiguda del PIB de fins a un 12,8%, és a dir, cinc punts més que el que es va predir el mes d'abril quan la població ja estava confinada a les seues cases.

Al costat de les males previsions econòmiques, arriben els primers tancament d'empreses i acomiadaments. El primer colp va arribar fa ja setmanes quan la multinacional Nissan va anunciar el tancament de la seua planta a Barcelona el qual implica la pèrdua de l'ocupació per als 3.000 treballadors directes i més de 13.000 dels proveïdors.

A nivell Comunitat Valenciana, la notícia també va tindre les seues conseqüències encara que de manera indirecta. Tal com recordaven des de *AVIA els proveïdors valencians treballen de manera residual per a aquesta planta en concret i que els efectes sobre la seua producció i facturació “resulta molt limitada”.

Una altra mala notícia per a l'economia, aquesta vegada més recent, és l'anunci realitzat pel gegant aeronàutic Airbus: realitzarà un pla de reestructuració. Aquest pla suposarà la supressió de 15.000 llocs de treball, dels quals 900 seran a Espanya. Aquests acomiadaments s'aniran duent a terme des de l'actualitat fins a estiu de 2021.

Una decisió que naix arran d'un canvi en el comportament de les persones després del virus: el trànsit aeri ha caigut a nivell que cap a anys no es veia i s'estima que fins a 2023 no reprendrà les xifres en les quals s'estava treballant en l'etapa *pre-covid.

Un altre dels sectors que veuen poc viable el seu futur pròxim és el dels circs. Són moltes les empreses que es dediquen a això que han optat per realitzar *ERTEs però no saben fins quan podran prolongar-los, perquè la volta a les carpes o teatres amb beneficis encara és un misteri. És una realitat que afecta a tot tipus d'empreses, també a algunes tan importants com el Circ del Sol el qual s'ha declarat en fallida: acomiadarà a 3.840 persones i acumula un deute de més de 800 milions.

Altres sectors

Els missatges de dubtes es repeteixen en d'altres sectors. El que de més actualitat està el del turisme, des d'on afronten una temporada estival sense precedents i de la qual no s'atreveixen a fer previsions. Les limitacions d'aforament i les reticències dels turistes internacionals a vindre a Espanya, fan que el turisme quede en mans dels visitants nacionals. Malgrat això, no contemplen una obertura de més del 50% en cap de les zones de la Comunitat Valenciana.

Molt relacionat amb aquest, el sector de l'oci valencià ha manifestat en nombroses ocasions el tracte rebut. Les limitacions d'aforament així com les normes imposades – com la de no poder ballar en les discoteques – enfureixen als empresaris i es calcula que 2 de cada 3 hauran de tancar al setembre. A més, reivindiquen un tracte just perquè la no arribada de turistes també els perjudica de ple.

Una dependència que comparteixen tots aquells que regenten un xicotet comerç. Els establiments de proximitat se sumen a la llista de sectors en hores baixes, i reclamen més ajudes per part de les administracions per a poder fer front a tot el que se'ls aquesta exigint. A més, consideren que el teletreball també els està afectant l'hora de generar ingressos.

La solució del Govern

Totes aquestes situacions estan sent traslladades al Govern central des d'on treballen per a pal·liar els impactes del coronavirus en l'economia espanyola. La prolongació dels ERTE i les ajudes autònoms són un primer pas, però segons recull l'agència EFE, s'estaria treballant en la creació d'un fons de 10.000 milions d'euros per a rescatar empreses.

Aquest fons, aniria destinat a empreses amb problemes de solvència però que siguen viables econòmicament. A més, s'estudia posar en marxa una nova línia d'avals de fins a 40.000 milions per a la inversió empresarial.

Les propostes seran trasllades als sindicats i patronal per a conéixer la seua postura.

Pujar