elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

És legal decidir no portar al meu fill a classe per por del contagi?

És legal decidir no portar al meu fill a classe per por del contagi?

    A pocs dies de la volta a les aules de molts menors, són molts els pares que, ben moguts pels rebrots o per l'organització familiar si el seu fill cau malalt, es fan la mateixa pregunta és obligatori que el meu fill vaja al col·legi o puc negar-me?

    Malgrat les mesures preses pels centres: distància social, higiene, classes bambolla, quarantena en cas de contagis, etcètera, moltes famílies comencen a plantejar-se legalment què és el que succeiria si decidiren que els menors no trepitgen les aules en aquest començament de curs i continuen estudiant des de casa.

    Des de Legálitas volen recordar alguns aspectes legals de la volta al col·le i quines són les conseqüències si decidim que els nostres fills no acudisquen a les aules.

    És obligatori que el meu fill vaja al col·legi o pot estudiar a casa aquest curs escolar?

    El primer que cal tindre en compte és que al nostre país l'educació no és obligatòria fins als 6 anys, per la qual cosa abans d'aqueixa edat, legalment, un menor no té obligació d'estar matriculat. Per tant, per a tots aquells pares, els fills dels quals siguen menors de 6 anys i decidisquen no portar-los al col·legi, legalment no serà un problema. Malgrat la creença popular, no existeix cap obligació com a pare o mare per a apuntar a un fill al col·legi pel fet que, el menor, estiga l'any de curs escolar en el qual compleix els 3 anys. Inscriure a un menor abans dels 6 anys en etapa preescolar, té caràcter voluntari, encara que a la gran majoria de xiquets se'ls apunte al col·legi abans dels 6 anys pels problemes familiars de conciliació per a compatibilitzar treball i cura dels fills.

    No obstant això, per a totes famílies els fills de les quals comprenguen edats des dels 6 als 16 anys sí que existeix obligatorietat. Per tant, aquells pares que decidisquen que els seus fills no assistiran a les aules sí que podrien tindre problemes legals en activar-se el protocol d'absentisme escolar, que podria provocar la incoació d'un procediment administratiu i, en els casos molt greus, podrien portar-los a veure's condemnats a penes de presó que poden anar fins als sis mesos de presó o multa per deixar de complir els deures legals d'assistència inherents a la pàtria potestat.

    És legal educar als xiquets fora del col·legi?

    Algunes famílies decideixen educar als seus fills fora de les institucions educatives i, encara que a Espanya la llei no prohibeix de manera explícita el “homeschooling”, la legislació vigent estableix que l'educació ha d'exercir-se en centres homologats, sent obligatòria fins als 16 anys.

    El “homeschooling” és una modalitat de formació legal existent en molts països del món, no obstant això, no ho és al nostre país perquè no està regulada, trobant-se en una situació d'alegalitat, ni és legal, ni és il·legal, romanent en una espècie de llimbs jurídics.

    La Llei orgànica d'Educació estableix que els xiquets han d'estar escolaritzats entre els 6 i els 16 anys, excepte malaltia de l'alumne, vida itinerant o residència a l'estranger.

    Les possibilitats que puguen donar-se per a dur a terme aquest tipus d'educació dependran, en gran manera, de la comunitat autònoma de residència, sent unisques més flexibles que unes altres.

    Què succeeix si decidisc no portar al meu fill al col·legi?

    Com hem explicat, els únics motius que eximeixen a un menor en edat escolar d'assistir al col·legi són: malaltia del xiquet, residència a l'estranger del xiquet o itinerància dels pares. En conseqüència, qualsevol altre motiu que no siga considerat posarà en marxa el protocol d'absentisme escolar (que a més pot variar segons cada comunitat autònoma) de manera que els serveis socials duran a terme una investigació per a veure quin és el motiu pel qual el menor no està acudint a classe. Els pares podran ser denunciats per abandó de família condemnats fins i tot amb penes de presó.

    Malgrat tot i de no estar regulat el model de formació a casa “homeschooling”, el més probable és que, donada l'actual situació excepcional que estem vivint provocada per la COVID-19, no es prengueren accions legals contra aquells pares que decidisquen educar al seu fill en el domicili familiar.

    Si finalment optem per dur a terme aquest model d'educació, el millor serà fer-ho demanant permís a la Conselleria d'Educació perquè ens indique la manera de realitzar-ho, a més de per a deixar constància que aqueix xiquet està sent educat a casa. Serà recomanable portar un dossier de les tasques que vaja realitzant el menor a casa perquè, d'aquesta manera, tot estiga documentat.

    Puc sol·licitar teleformació per al meu fill?

    L'educació en el col·legi és de caràcter presencial obligatòria, per tant, haurà de ser el propi centre el que estudie la possibilitat d'impartir les classes de manera semipresencial o a distància, segons cada cas concret.

    Pujar