Castellano

L'edat mitjana del parc automobilístic valencià empitjora i se situa en els 13,9 anys de mitjana

L'edat mitjana del parc automobilístic valencià empitjora i se situa en els 13,9 anys de mitjana
  • Proposen al Govern valencià un pla de descarbonització que incloga l'achatarramiento de vehicles de més de deu anys, que suposa ja el 62,1% del parc automobilístic de la regió

Els vehicles que circulen per les carreteres valencianes són cada vegada més vells. Segons un informe elaborat per la consultora Ideauto per a la patronal dels concessionaris, Faconauto, l'edat mitjana del parc de turismes i tot terrenys de la regió es va situar l'any passat en els 13,9 anys, enfront del 14,2 nacional. El mateix informe indica que l'edat mitjana dels vehicles comercials va ser de 14,9 anys i la dels vehicles industrials va aconseguir els 14,4.

Segons la patronal, la debilitat del mercat automobilístic nacional, que en els últims quatre anys ha estat per davall del milió d'unitats, perdent al voltant de 1,3 milions de matriculacions, explica este empitjorament imparable de l'estadística, que fa que el 62,1% del parc circulant valencià tinga més de deu anys d'antiguitat.

Esta situació és el principal escull que s'està trobant el nostre país per a avançar en el procés de descarbonització en el qual estem immersos i al qual obliga el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) i, a Europa, el paquet de mesures «Objectiu 55» per a reduir les emissions de la UE en almenys un 55% d'ací a 2030.

Faconauto ha recalcat que, per a aconseguir l'objectiu europeu de zero emissions netes de CO₂, cal accelerar en la implantació del vehicle electrificat, però sense descartar la participació d'altres tecnologies, ja que hui la configuració de les vendes a Espanya fa que el pes de la millora mediambiental seguisca vinculat en este període de transició a la neutralitat tecnològica.

Per això, Faconauto ha assenyalat que les polítiques dissenyades des de les comunitats autònomes han de jugar un paper destacat en l'actual procés de descarbonització de la mobilitat i, en concret, ha demanat que les administracions regionals avancen mitjançant amb els seus propis plans de renovació del parc automobilístic. Així li ho ha trasllat recentment la patronal al Govern valencià, al qual ha proposat un pla de descarbonització que inclou l'achatarramiento dels vehicles de més de deu anys.

Exemple gallec

Sobre aquest tema, la patronal dels concessionaris ha posat com a exemple el pla “Renova El teu Vehicle”, posat en marxa per la Xunta de Galícia al gener d'enguany i que ha permés, en menys d'un mes, achatarrar al voltant de 1.200 vehicles de més de deu anys reduir les emissions de CO₂ en un 63%. A més, ha tingut un efecte immediat sobre les matriculacions a Galícia, que s'han comportat, en esta arrancada d'any, millor que en la resta de les comunitats autònomes.

“La primera palanca per a descarbonizar el parc, alguna cosa que necessitem com a societat i al que ens obliga la Unió Europea, és llevar de la circulació els vehicles més antics. Un parc amb més de 14 anys, com ocorre ja al nostre país, és incompatible amb reduir les emissions mitjanes de CO2. Per això, a més d'impulsar l'electrificació, millorant l'eficiència dels plans MOVES amb ajudes directes a la compra i, al mateix temps, fomentant una fiscalitat que incentive la compra d'estes tecnologies, estem proposant a les comunitats autònomes que posen en marxa els seus propis plans de descarbonització del parc i que incloguen en ells l'achatarramiento de cotxes amb més de deu anys”, ha destacat José Ignacio Moya, director general de Faconauto.

Pujar