elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
SALVEM L'INSTITUT VELL

La Vall d'Uixó alça la veu per a salvar la façana de l'emblemàtic institut Botànic Cavanilles

La Vall d'Uixó alça la veu per a salvar la façana de l'emblemàtic institut Botànic Cavanilles
  • L'Ajuntament assegura que la façana no té cap valor arquitectònic i indica que “sembla lògic no conservar l'estructura existent”

‘Salvem l’institut vell’. Aquesta és la campanya que ha iniciat l'Associació Arqueològica de la Vall d'Uixó perquè no es derroque la façana de l'emblemàtic institut d'educació secundària Botànic Cavanilles.

Aquesta entitat local que té com a objectiu promoure i conservar el patrimoni de la Vall d'Uixó va remetre un escrit a l'Ajuntament, després de tenir constància de les pretensions de derrocar l'històric edifici, perquè es mantinga la façana inicial del mateix que “encara que no tinga valor arquitectònic, si ho té històric”.

En aquest sentit, Fernando Martínez, president de l'Associació Arqueològica ha explicat que “aquest edifici, que abans era l'institut laboral, podria ser considerat com un dels referents a nivell nacional”.

L'actual IES Botànic Cavanilles va ser construït en 1951 per l'arquitecte castellonenc Vicente Traver Tomás, un arquitecte amb fama i reconeixement d'àmbit nacional.

L'edifici té la seua entrada d'estil ‘dístilo in antis’, és a dir amb dues columnes en la façana, situades entre dues pilastres que s'alcen a banda i banda d'aquesta, i es caracteritza pels adorns de les motlures i els dos carrers que flanquegen l'entrada realitzats amb rajola caravista vermellós.

En l'escrit remès el consistori, l'Associació Arqueològica assenyala que aquest edifici “ha format part de diverses generacions de valleros i creiem que és un edifici emblemàtic que convindria preservar, almenys la seua façana, ja que és l'institut més antic de la localitat”.

A més, apunten que “la Vall d'Uixó posseeix pocs edificis històrics en el seu nucli urbà i eliminar un altre seria irreparable”. En aquest sentit, cal assenyalar l'enderrocament de l'antic ajuntament que estava situat en l'actual Telefónica, el mercat antic o l'escorxador que estava situat enfront de l'IES Botànic Cavanilles.

L'Ajuntament: “no té valor històric”

Avui mateix, l'entitat ha rebut resposta de l'Ajuntament de la Vall d'Uixó a la seua instància i assenyalen que “no té valor” arquitectònic “des del punt de vista tècnic” atès que no està inclòs en el Catàleg de béns i elements protegits de la Vall, apunten en el seu escrit de resposta.

Encara que “es pot entendre un cert grau d'inclinació” a aquest edifici i malgrat que “sembla lògic no conservar l'estructura existent, ja que l'altura entre plantes és excessiva i no podem connectar-lo amb l'edifici lateral” i atès que “s'està estudiant la possibilitat d'augmentar una planta més, atès que no tenim suficient espai per al programa de necessitats que ens exigeix la conselleria”, “es trasllada aquesta inquietud al consistori amb la finalitat que es tinga en compte la sol·licitud de l'Associació Arqueològica i, arribat el moment, valorar la possible conservació de part dels seus elements de valor sentimental per al municipi”.

Pujar