elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’IES Botànic Cavanilles finalitza el curs del projecte «Descobrim el riu Belcaire»

L’IES Botànic Cavanilles finalitza el curs del projecte «Descobrim el riu Belcaire»
  • L’alumnat ha construït una maqueta de la zona, que a partir de setembre seguirà desenvolupant-se plantant un bosc de ribera i creant sendes i panells informatius

MÉS FOTOS
L’IES Botànic Cavanilles finalitza el curs del projecte «Descobrim el riu Belcaire» - (foto 2)

Final de curs, onze i mitja del matí  i el saló d’actes de l’IES Botànic Cavanilles està ple de gom a gom d’alumnat de sisé procedent de les escoles la Cova, Colònia Segarra, la Moleta i Ausiàs March. El motiu ha estat la cloenda del curs de les activitats del projecte d’innovació educativa «Descobrim el riu Belcaire» (la Vall d’Uixó), finançat per la Generalitat Valenciana.

La primera activitat de transició d’este projecte va ser el dijous 28 de febrer, on l’alumnat de les escoles i el de 1r d’ESO del Botànic es congregaren a la «zona 0» del riu (on s’aboquen els 5 centres participants) per a realitzar un diagnòstic sobre la seua situació. Les conclusions mostrades en els pòsters exigien una recuperació urgent del riu, i a això se sumaven les diferents propostes d’actuació en este medi identificatiu de la ciutat.

El següent objectiu era la construcció d’una maqueta d’esta zona. Ací, tothom podria veure quina ha estat la transformació del medi des de l’inici del projecte fins la construcció del centre d’interpretació, fita del projecte. En esta reproducció a escala aniran superposant-se en 3D les diferents actuacions realitzades tant per l’alumnat com els diferents agents implicats en el projecte (Ajuntament, organitzacions, etc).

La direcció de l’activitat ha estat a càrrec de Juanma Gavara, dissenyador gràfic, professor de dibuix i pintura i artista natal de Nules de reconegut prestigi internacional. L’esforç emprat per este artista per a coordinar als mestres i alumnat dels 5 centres ara a final de curs ha estat ingent i elogiable. Eren 5 peces que calia unir de forma precisa com un trencaclosques i que serien el fruit del treball de l’alumnat, tots ells i elles amb diferents capacitats i habilitats.

Un repte aconseguit amb èxit com han afirmat els alumnes: «he pogut conèixer gent i veure com està el riu» o «ha estat divertit i m’agradaria continuar treballant ací» són algunes de les afirmacions de l’alumnat que asseguren la continuïtat del projecte el curs vinent.

Ja en setembre seguirem transformant el Belcaire, plantant un xicotet bosc de ribera, creant sendes artístiques i de reconeixement de personatges del poble, creant panells informatius per a descobrir el riu des de diferents perspectives a la ciutadania... Activitats que volen transformar el riu en un espai lúdic i didàctic per a la ciutadania vallera. Un altre dels reptes serà presentar el projecte a uns premis nacionals.

Pujar