elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Justícia recorda esta setmana a les víctimes valencianes de l'Holocaust

    La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, participa esta setmana en els actes de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, una jornada instituida per Nacions Unides en la data en què es va alliberar el camp de concentració i extermini nazi d'Auschwitz-Birkenau.

    Els actes commemoratius, que tindran lloc fins al dia 10 de febrer, tenen com a objectiu enguany 'El record de l'Holocaust: exigeix i defensa els teus drets humans'.

    Aquesta iniciativa s'emmarca dins del projecte "Construint Memòria", presentat pel president de la Generalitat Ximo Puig, i la consellera de Justicia el desembre passat. Esta iniciativa pretén recordar i retre homenatge als més de 600 valencians i valencianes de més de 200 pobles de la Comunitat Valenciana que van lluitar per la llibertat i van ser víctimes de la captivitat nazi durant la Segona Guerra Mundial. 

    La Llei valenciana de Memòria Democràtica va ser aprovada per a reforçar la democràcia, assegurar un futur de convivència, concòrdia i pau i complir amb els organismes internacionals. Així com també per a difondre el respecte pels drets humans i el coneixement dels fonaments del sistema de llibertats. 

    Des d'aquest dimarts i durant les pròximes setmanes s'entregaran una sèrie de taulells-homenatge en les localitats de Xàbia, Pego, Elda, Gandía i Oliva, en record de les víctimes valencianes que van patir l'horror nazi.

    Oficina comarcal a Elda

    El proper 31 de gener s'inaugura a Elda l'Oficina Comarcal d'Atenció a les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura. Esta oficina s'afegirà a les de Xelva, Onda i Altura (a les comarques dels Serrans, de la Plana Baixa i l'Alt Palància) que van començar a funcionar el passat mes de desembre.

    Unes oficines on es facilita informació sobre els desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista alhora que serveixen com a punt de recopilació d'informació per a l'elaboració del Cens de Víctimes tal com estableix la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana aprovada ara fa un any.

    Les tres oficines compten, a més, amb la col·laboració de les universitats valencianes que participen en la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica en la qual participen l'UJI de Castelló, la Universitat de València i la Universitat d'Alacant.

    Les institucions acadèmiques participen en el projecte per a dotar del major rigor històric i científic al reconeixement i identificació de les víctimes tant en la cerca de les desaparegudes com per a la recopilació d'informació per a l'elaboració del cens.

    Pujar