elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Justícia Alimentària llança un calendari de temporada per a menjadors escolars

Justícia Alimentària llança un calendari de temporada per a menjadors escolars
  • L'objectiu és conscienciar i educar sobre la importància de consumir aliments de cada estació i contribuir a reduir la petjada mediambiental de l’alimentació en els centres educatius

  • El calendari arreplega, a més de les fruites i les verdures, els peixos més característics de cada temporada

Justícia Alimentària, dins del seu projecte ‘Alimentar és Educar’, acaba de llançar un calendari de temporada per a menjadors escolars, l'objectiu del qual és, d'una banda, conscienciar i educar sobre la importància de consumir aliments de temporada i de proximitat, d'una altra, promoure que s'incorporen en els menús escolars dels centres educatius.

“En tindre tota mena de fruites i verdures en els supermercats durant tot l'any, ja no estem familiaritzades amb els canvis estacionals en l’alimentació. És molt important que des d’edat temprana aprenguem a distingir quins aliments són propis de cada estació i que les famílies s’acostumen a comprar productes de proximitat en les botigues de barri, mercats locals o inclús directament a les persones productores”, destaca Marta Herrero, tècnica de Justícia Alimentària, qui afig “aquest calendari naix com una ferramenta senzilla i útil perquè en els menjadors s'incloguen les fruites i verdures de temporada en els menús escolars perquè hem detectat que molts no ho fan”.

La inclusió d’aliments de temporada en la dieta contribueix que aquesta no sols siga saludable, sinó també sostenible perquè genera un impacte mediambiental menor. És una de les mesures més importants per a reduir la petjada mediambiental de la nostra alimentació. A més, aquestes fruites i verdures acostumen a tindre més sabor i millor preu. 

El calendari -que arranca en el mes de setembre per assimilar-ho al període escolar- arreplega totes les fruites i verdures característiques de cada mes. S’introdueix una considerable novetat: el peix de les nostres costes perquè, igual que la verdura, té el seu cicle i consumir-ho quan no toca dificulta la seua reproducció i conservació.

Cada un dels mesos del calendari va acompanyat d'una recepta per als menjadors escolars, que ha sigut provada i adaptada als gustos de xiquets i xiquetes i que, a més, és totalment viable per a la restauració col·lectiva. El calendari està disponible en la pàgina web www.alimentareseducar.org i es distribuirà entre les AFAS/AMPEs de 10 col·legis de la Comunitat Valenciana que ja formen part del projecte. 

Aquesta iniciativa s'emmarca en el projecte ‘Alimentar és Educar’ de Justícia Alimentària amb què pretén millorar l’alimentació escolar dels col·legis i escoles infantils públiques del nostre territori. També s’han realitzat escoles de formació per a les famílies, visites a iniciatives de producció agroecològica, tallers de cuina de temporada i revisions dels menús escolars per a elaborar propostes de millora, a més d’una formació en línia que s’oferirà a totes les AMPEs i estarà disponible pròximament. 

Menús escolars sostenibles 

A més, en els últims mesos, Justícia Alimentària ha participat activament com a part del grup de treball de menjadors escolars del Consell Alimentari Municipal de València en la redacció d'uns nous plecs de condicions que valoren els criteris de compra pública sostenible de l’ajuntament de València. 

Així, segons el nou plec de condicions, els menús escolars hauran de contenir verdura fresca i de temporada diàriament i, com a mínim, el 50% d’aquests productes seran obligatòriament ecològics. També es valorarà la compra directa a la producció, eliminant empreses intermediàries.

També hi ha un treball a nivell autonómic, des de la plataforma Escoles que Alimenten, on es lluita per a millorar l’alimentació dels centres públics que depenen de la Generalitat Valenciana amb intenció que incorporen criteris de justícia social i ambiental.

Pujar