elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ivace Energia habilita un portal de dades obertes de la certificació energètica dels edificis de la Comunitat Valenciana

  • Ofereix informació completa i detallada de tots els registres de certificació energètica d'edificis des de 2011 perquè puguen ser consultats i descarregats

L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ha posat en marxa un portal de dades obertes de tots els registres de certificació energètica d'edificis de la Comunitat València des de l'any 2011.

Així, es pot consultar la qualificació energètica d'un total de 909.000 habitatges, edificis i locals registrats, bé per província, municipi i any de registre o utilitzant l'eina de geolocalització en el mapa disponible en el portal.

Aquest portal es constitueix doncs com una potent eina per a les empreses privades i la ciutadania en general ja que permet millorar el coneixement que es té del consum del sector edificació en la nostra Comunitat, veure l'evolució anual de consum energètic de les noves construccions, analitzar en quins edificis s'han escomés reformes i determinar aquells en què la relació cost-eficàcia de les inversions pot ser més òptima.

A més, per a les administracions públiques i, especialment, per als ajuntaments, aquest portal ofereix una radiografia exhaustiva del parc edificatori per municipi, la qual cosa suposa una valuosa informació per a establir les estratègies més apropiades per a abordar la rehabilitació energètica dels edificis.

El portal permet conéixer els certificats energètics per ús, província, municipi i qualificació energètica: energia primària i emissions de CO₂. Així mateix possibilita realitzar comparatives entre edificis segons tipus, ús i zona climàtica.

Totes les dades, a més, es poden descarregar per al seu posterior tractament i anàlisi i analitzar-se dins de la pròpia pàgina web. L’Ivace té previst incorporar pròximament noves dades, que permetran conéixer les demandes de calefacció i refrigeració de cada edifici registrat, així com els consums d'energia final i la descripció de les instal·lacions tèrmiques, d'energies renovables i d'il·luminació, entre altres.

Cal destacar que el sector de l'edificació, que inclou tant a habitatges com edificis terciaris, representa en la Comunitat Valenciana el 20,4% del consum total d'energia final de la Comunitat. Si bé, aquest valor resulta menor que a nivell europeu (un 40%), a causa del clima suau del nostre territori, constitueix un dels sectors amb major demanda energètica en la nostra Comunitat.

Aquest fet, unit al continu augment de consum experimentat per aquest sector en els últims anys, per l'antiguitat dels nostres edificis, l'increment de les exigències de confort i el major del nombre d'instal·lacions de climatització en els nostres edificis, fa que des de l’Ivace es considere l'edificació com un sector prioritari de millora de l'eficiència energètica.

Com ha explicat la directora general de l’Ivace, Júlia Company, “la reducció de l'energia consumida i l'ús d'energies renovables en el sector edificació són fonamentals per a reduir la nostra dependència energètica i l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle, i aconseguir per tant un nou model energètic més sostenible”.

A això cal unir la dada del parc d'habitatges existents en la Comunitat, més de 3 milions, dels quals prop de 1,7 milions es van construir amb anterioritat a la primera normativa que va introduir a Espanya uns criteris mínims d'eficiència energètica i quasi el 32% va ser construït fa més de 40 anys.

Aquestes dades reflecteixen el gran potencial d'estalvi energètic del sector edificació i que l'objectiu que els edificis tinguen un consum d'energia quasi nul no ha de limitar-se als edificis de nova construcció sinó que ha d'estendre's a l'edificació existent mitjançant plans d'impuls a la rehabilitació d'aquests edificis.

Pujar