elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ingressar per infart a un hospital espanyol durant el cap de setmana augmenta el risc de mort

Ingressar per infart a un hospital espanyol durant el cap de setmana augmenta el risc de mort
  • El fet de reduir els professionals els caps de setmana i festius afecta la qualitat i la continuïtat assistencial

Ingressar per infart a un hospital del Sistema Nacional de Salut en cap de setmana o festiu augmenta el risc de mort hospitalària en comparació de ser hospitalitzat en dia laborable. Així es desprèn d'un estudi desenvolupat per la Fundació Institut per a la Millora de l'Assistència Sanitària (Fundació IMAS) juntament amb la Fundació Interhospitalària per a la Investigació Cardiovascular (Fundació FIC), que analitza per primera vegada l'impacte de l'efecte “cap de setmana” en la mortalitat per infart agut de miocardi a Espanya.

La investigació va examinar si l'ingrés en cap de setmana o festiu influeix en el tractament (angioplàstia, intervenció coronària percutània) i en els resultats (mortalitat hospitalària) dels pacients hospitalitzats per síndrome coronària aguda al Sistema Nacional de Salut davant de l'ingrés en dies laborables. Per això, es va realitzar un estudi observacional retrospectiu de pacients ingressats per infart agut de miocardi als hospitals del Sistema Nacional de Salut durant el període 2003-2018. Això va suposar lanàlisi de prop dun milió depisodis.

En total, es van seleccionar 438.987 episodis d'infart agut de miocardi amb elevació del segment ST (IAMCEST) i 486.565 d'infart agut de miocardi sense elevació del segment ST (SCASEST), dels quals van ser ingrés al cap de setmana o festiu el 28, 8% i el 26,1% respectivament. L‟estudi no va trobar grans diferències en les taxes d‟intervenció coronària percutània. No obstant, la mortalitat va ser més gran en cap de setmana: A IAMCEST, l'ingrés en cap de setmana o festiu va ser un 5% més alta, mentre que a SCASEST la xifra va augmentar fins al 8%.

“Encara que l'efecte cap de setmana ja figurava a la literatura científica, ara tenim dades reals del seu impacte en la mortalitat en una de les malalties cardíaques més prevalents”, explica el Dr. Antonio Fernández Ortiz, President de la FIC i autor principal de la publicació. “La diferència de mortalitat més gran l'hem trobat en els pacients que ingressaven els dies festius en síndrome coronària aguda sense elevació de l'ST”, afirma.

“Una de les dificultats que tenen els sistemes sanitaris és com mantenir la qualitat i la continuïtat assistencial fora dels dies laborables i les nits, quan se sol reduir el nombre de professionals als centres sanitaris”, explica el Dr. Javier Elola, Director de la Fundació IMAS i també investigador en aquest estudi. “El nostre sistema nacional de salut comparteix aquesta problemàtica”.

Pujar