Castellano

La indústria valenciana gaudeix de bona salut però troba a faltar més suport per part de l'administració

La indústria valenciana gaudeix de bona salut però troba a faltar més suport per part de l'administració
  • Un estudi del Cogiti conclou que entre les principals preocupacions del sector industrial de la Comunitat Valenciana hi ha el creixent cost de l'energia i la implantació de la sostenibilitat a les empreses

La indústria valenciana gaudeix de bona salut. Així ho considera el mateix sector tal com es desprèn del VI Baròmetre Industrial del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials i Graduats en Enginyeria de la branca industrial de València (Cogiti) que s'ha presentat aquest dilluns i que presenta importants conclusions: d'una banda aprovat alt per a la indústria valenciana, per altra banda la preocupació pel creixent preu de l'energia i per la petició de no tancar les centrals nuclears “que estan esmorteint” el cost energètic en aquests moments.

També s'ha parlat a la presentació sobre l'administració pública i les seues “clares i ombres”. El sector industrial lamenta que l'administració no inverteix els recursos necessaris al sector i que l'administració estiga, moltes vegades, “allunyada” del sector. És el que ha passat, per exemple, amb els Fons Next Generation, de la Unió Europea. El 55% dels enquestats afirma que la seua empresa encara no ha rebut cap ajuda econòmica, davant d'un 12% que sí: “Ha faltat una oficina per canalitzar aquests ajuts i donar serveis per preparar documentació etc”.

A la roda de premsa de presentació de les conclusions hi ha estat present l'administració pública, de la mà de José Vicente Soler, director general d'Economia Sostenible i Empar Martínez, secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum. Des del Col·legi també hi ha participat el president del Consell de Col·legis d'Enginyers Tècnics Industrials de la Comunitat Valenciana (Cogiticova), Antonio Martínez

Empar Martínez ha posat en valor l'esforç que ha fet la indústria valenciana per estar en un moment tan positiu així com les ajudes que ha donat l'administració pública per fomentar-ne el desenvolupament: “L'activitat industrial està sana perquè les indústries van fer els deures i ho segueixen fent. Això es veu en la inversió en R+D, que ha estat privada però també amb el suport públic, de fet s'ha creat l'Agència Valenciana de la Innovació que on té més aplicació és a la indústria”.

Perllongar la vida de les centrals nuclears

Entre els assumptes que més preocupen hi ha el cost energètic i el sector demana que es prolongue la vida de les centrals nuclears, una font que “esmorteeix” el cost de l'energia: “Les centrals nuclears estan fent que no estiguem sumits en un caos energètic”, ha dit Angélica Gómez, degana del Col·legi. En aquesta línia, els enginyers defensen que es fomenti la generació d'energia solar i eòlica però “fent una anàlisi realista perquè el preu de l'energia sigui barat i les empreses més competitives”.

Pel que fa al paper de l'administració, hi ha clares i ombres: D'una banda agraeixen que el sector públic hagi aprofitat les oportunitats com la instal·lació de la Gigafactoria de bateries de Volkswagen a Sagunt però, per altra banda, lamenten que l'administració no hi inverteix recursos necessaris al sector industrial.

En aquesta mateixa línia, l'assumpte de la sostenibilitat és un altre tema pendent, però el sector demana a l'administració que siga més clara: “Ha de parlar el llenguatge de tots. Si utilitzen els col·legis professionals per ajudar també les pimes hi ha d'haver aportacions econòmiques perquè es pugui desenvolupar formació i ajuda per implementar-la. La sostenibilitat no és una opció però cal implementar-la bé per millorar la productivitat”, ha expressat Angélica Gómez.

El pes de la indústria valenciana a tot Espanya

Cal destacar que la contribució del sector industrial de la Comunitat Valenciana al conjunt del PIB industrial espanyol és del 11%, al mateix nivell que Madrid o Andalusia. I segons l'estudi, la valoració de la situació industrial valenciana és millor que la que trobem a nivell nacional, amb més del 75% d'enginyers valencians participants que creuen que és bona o mitjana.

El Baròmetre Industrial és un estudi sociològic on, a través de les respostes ofertes per Enginyers Tècnics Industrials i Graduats d'Enginyeria de la branca industrial de tots els àmbits productius i de tota la geografia espanyola, es valora la situació actual del sector a Espanya i la seua evolució.

Pujar