elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Illa defensa la nova normalitat: "Necessitem continuar mantenint al virus sota control"

Illa defensa la nova normalitat: "Necessitem continuar mantenint al virus sota control"

    El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat hui l'aprovació en el Ple del Congrés dels Diputats de la convalidació del Reial decret llei 21/2020, de 9 de juny, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, “necessari –segons ha explicat- perquè el nostre país compte amb els instruments necessaris per a poder continuar mantenint al virus sota control”.

    “Aquest Reial decret té –ha recordat Illa- fonamentalment dos objectius: dotar-nos d'aquelles mesures de prevenció necessàries enfront del COVID-19 en aquesta fase de nova normalitat i establir instruments legals i operatius que ens permeten continuar donant una resposta comuna i coordinada per part de les autoritats sanitàries enfront del virus”.

    El ministre de Sanitat ha assenyalat que “hem sigut capaces de protegir la salut de la nostra ciutadania i les capacitats del nostre sistema sanitari en aquest primer envit però sabem que el perill segueix ací i hem d'adoptar totes les precaucions i les mesures necessàries, fins que puguem comptar amb un tractament eficaç o una vacuna segura”. Per això, “era inajornable tindre a punt les mesures de prevenció, contenció i coordinació, que ens han de permetre continuar controlant la pandèmia, fins que no es declare oficialment la finalització de la crisi sanitària”, ha assegurat *Illa.

    Amb aqueix objectiu, aquest Reial decret llei estableix un deure general de cautela i protecció, per a afermar comportaments de prevenció en el conjunt de la població i recull una sèrie de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació, dirigides a garantir el dret a la vida i a la protecció de salut.

    Principals mesures

    Aquesta norma recull les mesures bàsiques de prevenció i higiene: el manteniment de la distància interpersonal d'almenys 1,5 metres, l'ús obligatori de màscara en la via pública i espais tancats d'ús públic o oberts al públic quan no es pot mantindre la distància de seguretat, així com en els transports i la higiene reforçada en espais públics i privats.

    A més, la mateixa contempla l'adopció de mesures específiques de prevenció i higiene en els entorns de treball, com ara l'ordenació dels llocs o l'organització dels torns per a evitar aglomeracions. I el mateix en el cas dels centres de serveis socials, en establiments comercials, als hotels i allotjaments turístics o en les activitats d'hostaleria i restauració.

    Respecte als centres residencials de persones majors o amb discapacitat, el Real-Decret indica que s'ha de garantir la seua coordinació amb el sistema sanitari de cada comunitat autònoma. I també estableix que han de disposar de plans de contingència per a la identificació precoç de possibles casos entre les persones residents, treballadores i els seus contactes.

    En l'àmbit esportiu, es reconeix la competència del Consell Superior d'Esports per a aplicar mesures de prevenció en determinades competicions professionals, una vegada sentit l'organitzador, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. I, respecte als transports públics de competència estatal, subjectes a contractes públics o obligacions de servei públic, tant per carretera, ferrocarril o via marítima, s'ha de respectar el volum d'ocupació que s'establisca per a evitar risc de contagi.

    En els serveis de transport amb seient assignat, s'estableix l'obligació de recaptar la informació de contacte dels passatgers, que haurà d'estar disponible durant un mínim de quatre setmanes amb posterioritat al viatge, amb la finalitat de poder realitzar la traçabilitat dels contactes.

    Respecte a les mesures en matèria de medicaments i productes sanitaris, es mantenen les actuacions per a garantir el subministrament dels medicaments considerats essencials en la gestió del COVID-19. I també es faculta al ministre de Sanitat a ordenar que es fabriquen, amb caràcter prioritari, medicaments essencials, si fóra necessari.

    Al mateix temps, de manera conjuntural, es mantenen les mesures que permeten acostar la medicació al pacient en l'àmbit de la farmàcia hospitalària, per a aquelles persones la situació clínica de les quals el requerisca. I, també s'incorporen mesures per a garantir la fabricació i posada a la disposició de màscares i bates quirúrgiques, així com de solucions i gels *hidroalcohólicos, a un ritme adequat per a atendre la demanda existent.

    Remissió d'informació al Ministeri

    Quant a la detecció precoç i la vigilància epidemiològica, es mantenen les obligacions de recollida, tractament i remissió d'informació al Ministeri de Sanitat, per a poder disposar de les dades necessàries per a avaluar la situació, dirigir les accions de control del COVID-19 i poder adoptar les mesures que corresponguen.

    Els serveis de salut de les comunitats autònomes deuen també garantir la realització *PCRs a tots els casos sospitosos, tan prompte com siga possible des de l'aparició dels símptomes per a garantir la detecció precoç. I tota aquesta informació ha de ser transmesa al Ministeri de Sanitat dins del termini i en la forma escaient.

    Així mateix, es fixen mesures dirigides a garantir les capacitats del sistema sanitari; s'estableix l'obligació de les comunitats autònomes de disposar de professionals sanitaris suficients, i de plans de contingència. Tota aquesta informació de capacitat assistencial ha de ser remesa, igualment, al Ministeri de Sanitat.

    Per a materialitzar totes aquestes qüestions, el Reial decret llei modifica diverses normes. El ministre de Sanitat ha destacat dues en concret: D'una banda, la Llei de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, de 2003, amb l'objectiu de reforçar la coordinació en salut pública i introduir aqueix deure d'informació de les comunitats autònomes al Ministeri de Sanitat en situacions d'emergència per a la salut pública. I el text refós de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, amb la finalitat d'encomanar a la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments l'adopció del procediment a seguir per a la fixació de preus.

    La vigència d'aquest Reial decret llei es mantindrà fins que el Govern declare motivadament el final de la crisi sanitària, després d'escoltar a les comunitats autònomes en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i previ informe del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries.

    Treball conjunt

    El ministre ha recordat que l'elaboració d'aquest RD ha sigut possible gràcies al treball realitzat per tots els ministeris implicats i la participació activa de les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes: “El text va ser tractat en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i el remetem prèviament perquè cada comunitat autònoma poguera fer arribar les seues aportacions. Posteriorment, també va ser objecte de debat en la Conferència de Presidents”.

    Per això, ha agraït, una vegada més, la seua col·laboració, treball i lleialtat a totes les comunitats autònomes.

    Suport i agraïment

    El ministre ha recordat de manera especial, en la seua intervenció en el Ple del Congrés, a totes les persones que han mort i ha traslladat el suport i afecte als seus familiars i sers estimats. A més, ha volgut traslladar un missatge d'ànim a les persones afectades per la malaltia.

    Així mateix, ha reiterat l'agraïment i reconeixement als professionals sanitaris, treballadors i treballadores dels serveis essencials i als homes i dones que integren els cossos i forces de seguretat i Forces Armades. “I, per descomptat, vull expressar l'agraïment de tot el Govern al conjunt dels nostres ciutadans i ciutadanes, que de forma generalitzada, s'han confinat i han complit les mesures que hem anat aprovat al llarg de totes aquestes setmanes”.

    Pujar