Castellano

Ibercaja obté 33,9 milions d'euros de benefici net, després de provisionar 34 milions addicionals pel *COVID-19

Ibercaja obté 33,9 milions d'euros de benefici net, després de provisionar 34 milions addicionals pel *COVID-19
  • El Banc ha posat en marxa diferents mesures dirigides a garantir la continuïtat de l'activitat

Ibercaja ha obtingut un benefici net de 33,9 milions d'euros en el primer trimestre de 2020, un 40,3% menys que en el mateix període de l'any anterior. El Banc ha efectuat una dotació addicional de provisions per 34 milions d'euros, anticipant-se als possibles efectes conseqüència de l'actual crisi provocada pel Covid-19.

Des de l'aplicació de l'estat d'alarma a Espanya, l'Entitat ha posat en marxa diferents mesures per a preservar la salut d'empleats i clients, mantindre la continuïtat de l'activitat del Banc com a servei essencial, fer costat a la societat i atendre les necessitats dels clients particulars, autònoms, pimes i empreses més vulnerables. Ibercaja revalida i reforça així el seu propòsit i raó de ser en aquestes complexes circumstàncies: “Ajudar les persones a construir la història de la seua vida, perquè serà la nostra història”.

Al llarg d'aquestes setmanes, s'han mantingut obertes el 97% de les oficines de la xarxa comercial i el 100% dels caixers roman en funcionament, on s'han adoptat totes les mesures de seguretat i prevenció establides a cada moment per les autoritats sanitàries. Per a això, s'han implantat torns rotatius dels equips, permetent alternar l'atenció presencial amb el teletreball. En el cas de la seu central del Banc a Saragossa, més del 80% dels seus empleats estan en situació de teletreball.

L'estratègia de digitalització que el Banc ve desplegant en els últims anys ha permés a més mantindre la qualitat de servei, tant a través dels diferents canals no presencials pels quals opera, com especialment mitjançant l'atenció directa i en temps real, en remot, dels gestors als clients.

L'operatòria en aquests canals suposa el 79% del total, enfront del 72% de final de 2019. En particular, el nombre d'usuaris de l'App d'Ibercaja s'incrementava fins a abril un 5,7%, fins a 457.000, i el nombre de crides rebudes en els call center creixia un 58%. Així el Banc ha reforçat l'atenció en aquest canal i també llançava, el 15 d'abril, Ibercaja Pròxima, nou servei d'atenció no presencial especialitzat i personalitzat. Tot això, a més, ha afavorit l'objectiu de minimitzar els desplaçaments dels ciutadans fora de les seues llars durant aquest període de confinament.

Per a canalitzar donacions de particulars i empreses cap a la cobertura de necessitats apressants de les persones més vulnerables a conseqüència de l'expansió del Covid-19 a Espanya, Ibercaja i les seues Fundacions accionistes (Ibercaja, Cercle de Burgos i Caixa Badajoz), en col·laboració amb diferents institucions locals i autonòmiques, han posat en funcionament les plataformes solidàries “Anem” en deu ciutats, províncies i Comunitats Autònomes, en les quals major implantació té el Banc. Fins al moment, s'han rebut un total de 700.000 euros que, a través d'entitats del tercer sector, estan materialitzant-se ja en ajudes per a llars sense ingressos i menjars a domicili per a persones majors, entre altres finalitats.

Mesures de suport a clients particulars, autònoms, pimes i empreses
En resposta a la urgència sanitària i econòmica, Ibercaja ha posat en marxa diferents mesures per a fer costat als seus clients, particulars, autònoms, pimes i empreses, i atendre en aquestes coordenades les seues necessitats financeres, recurrents i provocades per aquesta situació.

Així, anticipava al 25 de març (a partir d'abril, el dia 21) i al 3 d'abril l'abonament de més de 367.000 pensions i més de 61.000 prestacions per desocupació, respectivament, als clients amb aquests havers domiciliats, per un import total de 339 milions d'euros al març i de 370 milions d'euros a l'abril.

Fins al 30 d'abril, s'han gestionat més de 6.200 sol·licituds de moratòria hipotecària per part dels clients, la qual cosa suposa una cartera de 547 milions d'euros, que equival a un 2,8% del volum total dels préstecs hipotecaris per a adquisició d'habitatge. Ibercaja estén també aquesta moratòria a la resta de préstecs a particulars, dels quals s'han rebut les primeres 100 sol·licituds en tres dies.

Quant a la línia especial de finançament destinat a cobrir les necessitats de liquiditat d'autònoms, pimes i gran empresa, amb aval de l'Estat i gestionada per l'ICO, fins al moment Ibercaja ha rebut més de 9.750 sol·licituds per import superior a 1.200 milions d'euros, per damunt del contingent assignat al Banc. Les operacions associades al primer tram han sigut ja formalitzades per complet i les del segon tram estan formalitzant-se i avaluant-se també.

El Banc llançava la campanya Anem és anar sempre junts el passat 23 d'abril, que recopila aquestes i altres mesures que estan disponibles, de manera que clients i usuaris puguen tindre accés i informació sobre totes elles de manera ràpida i senzilla en l'espai habilitat a aquest efecte en www.ibercaja.es

Vigor de l'activitat en els tres primers mesos de l'any

L'activitat comercial dels tres primers mesos, fins a l'inici d'aquesta crisi, ha mantingut el vigor dels períodes anteriors, encara que el volum de recursos de clients s'ha vist condicionat per la brusca caiguda dels mercats en la segona quinzena de març, retrocedint un 2,7% respecte al mateix període de 2019, fins als 58.994 milions d'euros. Excloent l'efecte negatiu del mercat de 1.949 milions d'euros, aquesta partida s'hauria incrementat en 300 milions d'euros.

En aquest trimestre han destacat les aportacions netes a fons d'inversió, de 296 milions d'euros, segona xifra major del sector, que ha permés conquistar 20 punts bàsics de quota de mercat en aquest període, avançant fins al 5,3%. Les fortaleses històriques del Banc en l'assessorament i la gestió especialitzada de l'estalvi li han permés guanyar quota de mercat, malgrat les adverses condicions del mercat.

Pel costat del finançament, la formalització de crèdits i préstecs creix un 0,8% en el trimestre respecte al mateix període de l'any anterior, fins a 1.059 milions d'euros, el 52% d'ells destinat al finançament d'empreses no immobiliàries.

A l'abril, destaca el fort increment de les formalitzacions, que han multiplicat per 2,3 vegades la mitjana mensual del primer trimestre, aconseguint els 805 milions d'euros. L'aposta de l'Entitat en els últims anys pel creixement en el segment d'empreses, en particular les pimes, i l'esforç realitzat per a la ràpida implementació de les mesures extraordinàries de finançament decretades per a fer costat a autònoms, pimes i grans empreses justifiquen aquest excepcional comportament. La formalització d'hipoteques també creixia el mes d'abril malgrat la paralització quasi total de l'activitat econòmica a Espanya.

Les dotacions addicionals de provisions (34 milions) marquen el trimestre
El marge d'interessos ha sigut de 133,6 milions d'euros, un 4,5% inferior al del el mateix trimestre del passat any.

Les comissions totals ascendeixen a 94,8 milions d'euros entre gener i març, la qual cosa suposa un augment interanual del 1,1%.

Els ingressos recurrents, com a suma de totes dues rúbriques, han sigut de 228,4 milions d'euros, la qual cosa representa un descens del 2,3% sobre el primer trimestre de l'exercici anterior.

Els costos d'explotació de l'any han disminuït un 4,1% interanual, gràcies a la contenció en altres despeses generals d'administració, que ho han fet en un 12,2%, a conseqüència de les mesures d'eficiència que el Banc ha adoptat en els seus processos organitzatius i de digitalització.

D'aquesta manera, el resultat recurrent abans de sanejaments es xifra en 87,9 milions d'euros, un 0,8% més que el registrat entre gener i març de 2019.

Les provisions totals netes en el trimestre han sigut 50,3 milions d'euros. Aquest import inclou 34 milions d'euros que el Banc ha dotat anticipant-se a l'impacte en els resultats de l'exercici dels efectes de la crisi econòmica que està provocant el *Covid-19.

En conclusió, malgrat aquesta important dotació addicional de provisions, el dinamisme de l'activitat comercial, la diversificació dels ingressos en la gestió de l'estalvi, la disminució dels costos recurrents i la forta caiguda dels actius improductius han permés a Ibercaja aconseguir un benefici net de 33,9 milions d'euros en el primer trimestre de 2020.

Sòlida posició per a afrontar el nou escenari

Els actius problemàtics bruts (crèdits dubtosos + adjudicats) descendeixen en 38 milions d'euros entre gener i març, la qual cosa equival a un 2,0% en el trimestre, fins al 5,7%; xifrant-se el ràtio de cobertura en el 53,8%, 2,2 punts percentuals per damunt del tancament de 2019. L'Entitat ha mantingut durant el trimestre l'esforç en sanejament i gestió per a la regularització i eixida d'aquests actius.

A l'una, el ràtio de mora disminueix fins al 3,9% i se situa 91 punts bàsics per davall de la mitjana del sector amb l'última informació disponible de febrer.

El ràtio CET1 Fully Loaded se situa en el 11,24% i el de Capital Total Fully Loaded en el 15,42%. En termes de Phased In, aquests ràtios se situen en el 12% i el 16,2%, respectivament, superant els requeriments SREP per a 2020 (8,125% i 12,5%) en 390 punts bàsics en termes del capital de nivell 1 ordinari.

Així mateix, Ibercaja manté una folgada posició de liquiditat, amb uns actius líquids que suposen el 22,3% de l'actiu total i un ràtio LCR del 326%.

Als robustos nivells de cobertura, solvència i liquiditat, se sumen un model de negoci diversificat, en el qual el 36% dels ingressos recurrents procedeixen de la gestió d'actius i el negoci de banca segurs; una cartera de crèdit de baix risc, centrada en hipoteques (63% del total) i amb una baixa exposició relativa als sectors empresarials més afectats per la crisi (inferior al 4,5% del total de crèdit). Aquests factors, als quals se suma la històrica prudència en la gestió del risc creditici, permeten a Ibercaja afrontar amb garanties l'abrupte canvi de cicle econòmic que està patint el nostre país.

Pujar