elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Hostaleria, construcció i manufactures: els sectors amb dificultats per a trobar mà d'obra

Hostaleria, construcció i manufactures: els sectors amb dificultats per a trobar mà d'obra
  • La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana reclama un renovat impuls de les polítiques d'ocupació a nivell autonòmic i nacional

La CEV realitza una valoració positiva de les dades agregades de l'última Enquesta de Població Activa, però mostra la seua preocupació per l'evolució del sector manufacturer a les províncies de Castelló i València.

Enfront de l'avanç trimestral de 238.600 persones actives en el conjunt nacional, durant el segon trimestre de l'any 6.900 persones van eixir del mercat laboral en la Comunitat Valenciana, que la posiciona com la regió amb el major descens en termes absoluts en aquest període. En paral·lel, el número d'ocupats ha avançat en 34.200 persones i el nombre de persones desocupades ha retrocedit en 41.100 persones. A conseqüència d'aquestes variacions, la taxa d'atur ha disminuït fins al 12,20% i se situa 0,60 punts per damunt de la mitjana nacional (11,60%). A nivell sectorial, territorial i per tipus d'ocupador, l'evolució del mercat laboral ha sigut molt heterogènia.

Durant el segon trimestre l'ocupació agregada avança en la Comunitat un 1,55% en taxa trimestral (en mitjana nacional l'avanç és superior, del 2,95%). El nombre d'aturats ha baixat un 11,67%; 0,01 punts menys que la mitjana del conjunt d'Espanya (11,68%).

Entre abril i juny el número d'ocupats en la Comunitat va créixer en 34.200 persones. És la cinquena regió amb major pujada en termes absoluts i la penúltima en termes relatius. Es registra un avanç trimestral en ocupació en agricultura i serveis. Per contra, el sector industrial i la construcció han perdut ocupació.

A nivell provincial l'ocupació s'incrementa en les tres províncies. A València ha avançat en tots els sectors excepte en indústria, destacant per la seua intensitat la pujada en el sector agrícola. Per part seua, Alacant registra reculades en el número d'ocupats en indústria i construcció, que s'han vist compensats amb l'avanç en serveis. Per contra, a la província de Castelló l'ocupació puja significativament en construcció, mentre que es desploma en agricultura i el sector industrial.

Per tipus d'ocupador, tant el sector privat com el sector públic en la Comunitat mostren un major dinamisme. L'ocupació privada avança un 1,68% en taxa trimestral (1,92 punts menys que en mitjana nacional), i l'ocupació pública creix un 0,91% (enfront de la lleugera caiguda del 0,18% en el conjunt d'Espanya). Després d'aquesta variació, l'ocupació privada representa un 83,63% de l'ocupació total en la Comunitat, una xifra 0,34 punts superior a la mitjana nacional (83,29%). En els últims dotze mesos l'ocupació pública ha avançat en la Comunitat en 3.500 persones (0,96%) i el privat en 69.200 persones (3,83%).

En paral·lel, l'atur decreix en la Comunitat en 41.100 persones, que equivalen a una caiguda del 11,66% en taxa trimestral. És la quarta regió en la qual més baixa l'atur en termes absoluts i la dècima en termes relatius. Per sectors i en termes relatius l'atur s'ha reduït considerablement en agricultura. Per contra, la caiguda de l'atur en indústria i serveis no ha sigut tan intensa, a conseqüència de l'augment en el nombre d'aturats en els dos sectors de Castelló. En termes absoluts, la caiguda en el nombre d'aturats se centra en el sector serveis. Finalment, el nombre de persones en cerca d'ocupació agrupades en el “col·lectiu sense ocupació anterior” ha registrat la major reculada en la xifra absoluta d'aturats.

A la vista de les dades positives, afavorits en gran manera pel component estacional que per al sector serveis suposa la Setmana Santa i l'inici del període estival, però considerant que l'evolució de l'ocupació en la resta dels sectors transformadors és negativa, des de la CEV se subratlla la necessitat d'arbitrar nous suports en les polítiques sectorials. En paral·lel, l'alentiment progressiu de l'activitat econòmica, així com les dificultats a les quals alguns sectors i branques productives s'estan enfrontant a l'hora de cobrir llocs de treball –entre les quals destaquen la indústria manufacturera, la construcció i l'hostaleria– exigeixen un renovat impuls de les polítiques d'ocupació, tant a nivell nacional com a nivell autonòmic.

Pujar