elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Hivern tropical: el vent de ponent dispara els termòmetres en la Comunitat Valenciana

Hivern tropical: el vent de ponent dispara els termòmetres en la Comunitat Valenciana
  • Les temperatures mínimes d'este dilluns no han baixat dels 0 °C i durant les hores centrals s'han superat els 20 °C

Quan s'acosta la festivitat de sant Antoni Abat, a mitjan mes de gener, un dels mesos més freds de la Comunitat Valenciana, els termòmetres s'han disparat. Si ahir diumenge en algunes zones de la regió, durant tota la jornada, les temperatures eren temperades, fins i tot a la vesprada-nit, este dilluns 15 de gener els valors no estan sent massa diferents.

Segons l'Agència Valenciana de Meteorologia (AVAMET), el vent de ponent ha disparat els termòmetres en la Comunitat Valenciana, tant que ahir diumenge es van aconseguir els 25 °C a Pego, 24,7 °C en Forna, 24,6 °C a Alacant, Oliva, Vilallonga o Parcent, 24,5 °C a Xixona, 24,4 °C a Gandia o 22,8 °C a l'Alcora.

Este dilluns, les temperatures mínimes registrades per AVAMET no han baixat dels 0 °C, sent la menor d'esta jornada a Ares del Maestrat amb 5,1 °C, a Villena 5,2 °C, 5,3 °C a Xodos o el Toro.

Destaquen també les temperatures màximes més baixes com són 14,7 °C a Ares del Maestrat, 16,2 °C a Villena, 16,6 °C a Xodos o 15,6 °C al Toro o Morella.

Quant a les temperatures màximes, hi ha 23,4 °C a Pego, 23,1 °C a Altea, 22,3 °C a Xàbia, 22,2 °C a la Vila Joiosa o 22 °C a Dénia.

El vent de ponent deixa dies especialment tòrrids a l'estiu, amb nits tropicals i equatorials, en les quals és difícil agafar el son.

Però també a l'hivern és habitual tindre episodis en els quals el vent de ponent puja els termòmetres, com està ocorrent en els dos últims dies.

El vent de ponent, també conegut com a vent de l'oest, és un vent que bufa des de l'oest cap a l'est. En el context de la península ibèrica i altres regions mediterrànies, el vent de ponent prové de l'oceà Atlàntic i es dirigix cap al continent.

L'efecte del vent de ponent en les temperatures està relacionat amb el seu origen marítim. En bufar des de l'oceà Atlàntic, este vent porta amb si aïre més càlid i humit. A mesura que avança sobre terra, eixe aire càlid es troba amb la massa continental, i el calfament de l'aire s'intensifica.

Existixen diversos factors que contribuïxen a l'augment de les temperatures amb el vent de ponent:

  • Aire Marítim Càlid: L'oceà Atlàntic sol tindre temperatures més càlides en comparació amb la massa de terra. Quan el vent de ponent transporta eixe aire marítim cap a l'interior, eleva les temperatures.
  • Efecte de Calfament Adiabàtic: A mesura que l'aire humit es desplaça sobre la terra, es calfa adiabáticamente. Este procés ocorre quan l'aire es comprimix i calfa a causa del descens en altitud. El vent de ponent experimenta este procés en passar sobre les àrees continentals, contribuint a l'augment de les temperatures.
  • Inhibició de la Formació de Núvols: L'aire més càlid i humit transportat pel vent de ponent pot inhibir la formació de núvols. La presència de núvols tendix a bloquejar la radiació solar, però quan el cel està buidat, més radiació solar aconseguix la superfície terrestre, augmentant les temperatures.

En resum, el vent de ponent actua com un moderador tèrmic, portant aire càlid i humit des de l'oceà Atlàntic cap a la regió continental, la qual cosa resulta en un augment de les temperatures, especialment quan es combina amb processos com el calfament adiabàtic.

 

Pujar