Castellano

Grupo Cajamar augmenta el seu resultat fins als 127 milions d'euros, impulsat pels ingressos recurrents

Grupo Cajamar augmenta el seu resultat fins als 127 milions d'euros, impulsat pels ingressos recurrents
  • Lidera el sector en creixement dels recursos gestionats minoristes i fora de balanç, amb un augment del 10,8% i 27,8%, respectivament

En 2023 el Grup Cooperatiu Cajamar ha augmentat el seu compte de resultats, afavorida per la bona evolució de l'activitat financera, que ha contribuït a la millora dels ingressos del negoci típic bancari i de la qualitat creditícia. Al tancament de l'exercici, així mateix, ha completat el seu procés de sanejament en matèria d'actiu irregular, rebaixant la taxa de morositat al 2%, una de les més baixes entre les entitats significatives, al mateix temps que ha reforçat les seues cobertures i provisions, i elevat la seua solvència.

La bona gestió de l'actiu irregular li ha permés continuar elevant la qualitat dels actius. La reducció dels riscos dubtosos totals en -235 milions d'euros (-23,1%) i dels actius adjudicats nets, amb una minoració interanual de -283 milions (-46,5%) tenen el seu reflex en una caiguda de 0,6 p.p. de la taxa de morositat, situant-la en el 2%, per davall del 3,6% de la mitjana sectorial. Al temps, que la taxa de cobertura de la morositat s'eleva 5,6 p.p. fins al 74%, i la taxa de cobertura d'actius adjudicats ho fa 19,39 p.p. fins al 57,8%.

D'una altra part, l'impuls de l'activitat comercial sumat a la normalització dels tipus d'interés fixats pel Banc Central Europeu han repercutit en la positiva evolució dels ingressos del negoci típic bancari del Grupo Cajamar, que mostren un creixement significatiu de les principals magnituds del compte de resultats, amb increments de dos dígits en tots els seus marges. Així, el marge d'interessos registra un increment interanual del 51,3% fins als 1.064 milions d'euros. Addicionalment, l'augment de les comissions netes, en un 2,8%, fins als 271 milions d'euros -resultat de l'activitat de desintermediació sustentada en la major vinculació de la clientela- contribuïx a situar el marge brut en 1.331 milions d'euros, un 24,4% més que l'any anterior.

L'important creixement del marge brut del 24,4% enfront de l'augment de les despeses d'explotació, en un 8,3%, permet la millora la ràtio d'eficiència fins al 49% i comporta a obtindre un marge d'explotació de 679 milions d'euros, un 45,3, % superior al de 2022. Per part seua, el resultat operatiu (ingressos operatius menys despeses d'explotació) ascendix a 728 milions d'euros, un 78,9% més que l'any anterior.

Amb això, després de destinar 536 milions d'euros a provisions, deterioracions i sanejaments d'actius financers i no financers, el resultat consolidat net ascendix a 127 milions d'euros, un 67,6% més que l'obtingut un any abans.

Activitat comercial

El major dinamisme comercial del Grupo Cajamar li ha portat a liderar en 2023 el creixement dels recursos gestionats minoristes i fora de balanç, amb un augment del 10,8% i 27,8%, respectivament. Així, els recursos gestionats detallistes augmenten 5.030 milions d'euros, fins als 51.725 milions d'euros, principalment per l'increment dels depòsits a termini en un 119,6% i els fons d'inversió, en un 29%. D'esta manera, guanya quota de mercat en depòsits i se situa amb el 2,7% nacional.

Per part seua, la inversió creditícia sana creix un 1,2%, fins als 36.982 milions d'euros. Destaca el finançament concedit a empreses amb un augment del 5,6% respecte a l'any anterior. Alhora que manté una cartera creditícia àmpliament diversificada, en la qual el finançament a les famílies suposa un 32,9% del total, les empreses un 28,7%, i el sector agroalimentari un 17,4%. Cal ressaltar que en 2023 Grupo Cajamar va destinar el 46,3% del nou finançament empresarial al sector primari i la seua indústria, convertint-se, un any més, en entitat referent del sector amb una quota de mercat nacional del 15,9%. Al mateix temps que va elevar la seua quota de mercat nacional de crèdits fins al 3%.

Al llarg de 2023 ha augmentat tant el nombre de socis que confien en el model de la banca cooperativa Cajamar, un 2,8%, fins als 1,7 milions de socis, com el nombre de clients que s'acosta als 3,8 milions de clients. Per part seua, els canals de banca digital, banca electrònica i banca mòbil superen ja 1,1 milions clients digitals, un 5,8% més que en el mateix període de l'any anterior, dels quals 652.000 són usuaris de Bizum, un 12,8% més que fa un any. A més, Grupo Cajamar posa a la disposició dels seus clients i usuaris una xarxa que supera els 1.000 punts de venda, després d'obrir en 2023 tres noves oficines a Terol, Osca i Tàrrega (Lleida).

Així mateix, compta amb 6 oficines mòbils o itinerants que proporcionen servicis financers en 43 xicotetes poblacions del medi rural que, al costat de més d'un terç d'oficines i finestretes rurals situades en poblacions de menys de 5.000 habitants, contribuïxen a evitar que es produïsquen noves situacions d'exclusió financera en el medi rural.

Solvència i liquiditat

El coeficient de solvència se situa en el 16%, després d'haver millorat 0,1 p.p. destacant la fortalesa dels fons propis, amb un creixement interanual dels recursos propis computables del 2,7%. Al seu torn, la ràtio CET 1 phased in puja al 13,6% D'esta manera, complix folgadament amb els requeriments supervisors en matèria de solvència, amb un superàvit de sobre el límit regulador vigent de 763 milions d'euros. Així mateix, la ràtio MREL s'eleva fins al 23%, superant ja el requeriment final del 22,75% establit per l'autoritat reguladora per a gener de 2025.

D'una altra part, Grupo Cajamar manté una folgada posició de liquiditat disponible que ascendix a 15.956 milions d'euros, un 26,5% sobre el total d'actiu, sustentada en una àmplia i creixent base de depòsits estables minoristes i unes fonts de finançament diversificades. Amb això, també complix folgadament els límits exigits per la normativa europea, amb una ràtio de cobertura de liquiditat (LCR) de 197,3% i una ràtio de finançament estable net (NSFR) del 149,6% . A més, compta amb una capacitat d'emissió de cèdules hipotecàries per import de 2.345 milions d'euros.

Per part seua, els recursos majoristes se situen en 8.370 milions d'euros (-39,1% interanual), descens motivat principalment per la disminució de l'apel·lació al BCE (-85,4% interanual), que contraresta els ingressos obtinguts en les dues emissions de cèdules hipotecàries, per import total de 1.100 milions, i una emissió de cèdules territorials per 750 milions per a retindre en balanç.

Addicionalment, conforme al seu compromís amb el desenvolupament sostenible, al setembre es va realitzar una emissió de deute green sènior preferred, per import de 650 milions d'euros, per al finançament de projectes respectuosos amb el medi ambient; que va vindre a sumar-se a l'emissió realitzada l'any 2022 de deute sènior preferred de caràcter social per import de 500 milions d'euros, per a finançar empreses d'economia social i projectes de promoció del desenvolupament econòmic i social, tal com establix el Marc de Bons Sostenibles del Grup Cooperatiu Cajamar.

Finances sostenibles

En el seu compromís amb la sostenibilitat, la banca cooperativa Cajamar continua avançant per a aconseguir el seu objectiu d'arribar en 2050 a zero emissions netes de gasos d'efecte d'hivernacle tant de la seua petjada operativa, a través del seu Pla d'Ecoeficiència, com de la seua petjada finançada. Amb este propòsit, en el marc de la iniciativa Net Zero Banking Alliance (NZBA), de la qual és signatari fundador, ha establit un full de ruta per a descarbonizar els sectors que emeten més gasos d'efecte d'hivernacle i s'ha fixat unes metes de reducció d'emissions d'aquelles empreses que es troben en la seua cartera de crèdit abans de 2030. Així, les empreses d'energia hauran de rebaixar les seues emissions un 38%, les empreses de petroli i gas un 19%, i les d'acer un 11%.

En relació amb la sostenibilitat, una altra iniciativa és la incubadora d'empreses d'alta tecnologia Cajamar Innova, creada per a fer costat a empreses i startups de base innovadora i fer viables projectes que aporten solucions a la gestió eficaç i sostenible dels recursos hídrics, que ha obtingut el premi ‘Estrella d'Or’ en la gala final ‘Europa Se sent 2023’, així com el guardó en la categoria 'Europa se sent competitiva' atorgat per la Direcció General de Fons Europeus del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública.

Conforme a la seua missió i propòsit d'actuació, Grupo Cajamar fa costat al sector agroalimentari amb productes i servicis financers especialitzats, així com a través de programes d'assessorament tècnic especialitzat i de formació i transferència de coneixement, contribuint així al desenvolupament d'activitats i productes agroalimentaris sostenibles. Per a això compta amb dos centres experimentals agronòmics a Almeria i València en els quals desenvolupa investigacions, estudis i assajos, i dissenya i transferix la transferència de coneixement als professionals del sector. En 2023 va realitzar 87 accions presencials i telemàtiques, a les quals van assistir més de 6.325 persones. Així mateix, promou i impulsa actuacions orientades a la innovació, digitalització i sostenibilitat del sector agroalimentari a través de la seua comunitat de coneixement Plataforma Terra, així com de noves publicacions i de l'organització de fòrums i trobades empresarials i de la seua presència en fires internacionals i nacionals, com Fruit Logistica, Fruit Attraction, Alimentària, Fima i Agroexpo, col·laborant amb les empreses del sector en la seua promoció i expansió nacional i internacional, i donant a conéixer les oportunitats financeres i facilitant l'obtenció de recursos per a la modernització, innovació i sostenibilitat del sector agroalimentari espanyol.

MÉS FOTOS
Grupo Cajamar augmenta el seu resultat fins als 127 milions d'euros, impulsat pels ingressos recurrents - (foto 2)
Pujar