Castellano

Grans distribuïdors analitzen els desafiaments de la crisi derivada del COVID-19

Grans distribuïdors analitzen els desafiaments de la crisi derivada del COVID-19

    La crisi sanitària derivada de la COVID-19 ha modificat els hàbits de consum i la manera de fer la compra. La gran distribució ha sabut adaptar-se de manera ràpida i eficaç a les noves tendències. Sobre els canvis observats en els hàbits de compra dels consumidors i les mesures adoptades pel sector de la gran distribució, amb motiu de la pandèmia han debatut en la taula redona virtual: La gran distribució treballant cap al futur. Les empreses davant el desafiament del COVID-19. Moderada per la directora general de AINIA, Cristina del Camp, han participat el director de Qualitat de MERCADONA, Luis Plà; el director de Màrqueting de CONSUM, Manuel García; i el Country IKEA Food Manager, Carlos Cocheteux.

    La directora general de AINIA, Cristina del Camp, ha assenyalat que “aquesta crisi ha demostrat la robustesa de la cadena agroalimentària espanyola que ha sabut adaptar-se a la realitat de la demanda, aguantant les tensions, sense trencament d'estoc i donant resposta als canvis d'hàbits dels consumidors”.

    En aquest sentit, Cristina del Camp ha ressaltat que, el mes de març, “el 92.8% de les vegades que el consumidor acudia al supermercat, ha trobat el producte que buscava”

    Segons ha explicat del Camp, un estudi realitzat per AINIA CONSUMER en el qual han participat 3.100 consumidors, reflecteix que “els consumidors tenen una alta percepció de les mesures adaptades pels supermercats i l'atenció rebuda per part del personal” durant la crisi sanitària.

    Aquest estudi també indica que el factor preu i la seguretat han sigut els aspectes més valorats pels consumidors a l'hora de realitzar les seues compres; que el consumidor s'ha decantat menys pels productes a granel, en favor dels envasaments; que ha buscat productes locals i ha valorat l'adquisició de productes que destaquen per les seues propietats nutritives i la seua funcionalitat.

    La crisi sanitària accelera la demanda d'aliments saludables

    Entre els principals canvis en el comportament del consumidor, el director de qualitat de MERCADONA, Luis Plà, ha assenyalat que: “és molt probable que la demanda post COVID varie respecte a la que hem experimentat les últimes setmanes, encara que es desconeix en quin percentatge, però hi ha hàbits, com el consum d'aperitius en la llar, dels quals una part important tornarà al canal horeca”.

    No obstant això, ha afegit Luis Plà, “creiem que es mantindrà la demanda de productes relacionats amb la salut (funcionals, *probióticos…). Hi ha una preocupació clara per la seguretat i la salut que es reflecteix en un increment de la venda de productes saludables, complements alimentaris, infusions, vitamina C…, on el factor preu serà important: sans, però al menor preu possible”

    En opinió del director de qualitat de MERCADONA: “també es mantindran les vendes dels productes per a neteja i desinfecció de la llar i els d'higiene personal “

    Per part seua, el director de Màrqueting de CONSUM, Manuel García, ha destacat que “més que un canvi, s'ha produït una acceleració de les tendències que es veien fins ara. La saludable ja existia i s'ha mantingut. Durant el confinament, la gent ha buscat més productes amb vitamina D i C, per la qual cosa aquesta tendència eixirà potenciada, sobretot, en l'aspecte preventiu i funcional”.

    De la mateixa manera, assenyala Manuel García, “s'adverteix una major exigència de transparència en aspectes relacionats amb la traçabilitat, etiquetatge, procedència... També en el relacionat amb la higiene ambiental, tot es va revestir d'una capa de seguretat. La seguretat ha prevalgut sobre l'aspecte mediambiental, en les primeres setmanes; però creiem que ressorgirà després de les primeres dades que hem conegut sobre augment de residus plàstics derivats de màscares, guants…”

    “Hem passat una època impulsiva, quant al que la cistella de la compra es refereix que va tornant a la normalitat, i on podem observar un ressorgiment del local i la proximitat; la tendència cocooning, també va eixir reforçada i la digitalització, que va ser la gran aliada de la nova realitat en la qual viurem”, ha afegit García.

    En aquest sentit, el Country IKEA Food Manager, Carlos Cocheteux, ha assenyalat que “les conseqüències econòmiques de la crisi seran importants pel que el preu, els productes assequibles seran fonamentals”. Així mateix, “el temps que passem en la llar tindrà un efecte directe en el llançament de nous productes més enfocats al teletreball i a l'oci en la llar”.

    Adaptació de formats i productes als nous hàbits del consumidor

    Manuel García (CONSUM) ha indicat que el traspàs de part del consum de restauració a la llar, “segurament es mantindrà perquè ja l'estàvem observant abans, encara que la seua evolució vindrà marcada per com es vagen adaptant els establiments i el que la legislació els permeta avançar”.

    Quant a l'adaptació de formats i productes als nous hàbits Manuel García ha explicat que “potenciarem productes llestos per a cuinar que faciliten l'elaboració de plats. També pensem que creixerà molt el delivery”

    Carlos Cocheteux ha destacat “l'augment exponencial de les vendes en taules de treball i cadires, així com d'utensilis de cuina, forns, plaques d'inducció…En passar més temps a casa, hem sigut conscients de les necessitats en la llar i això ha afectat directament el consum”

    El confinament ha fet perdre la por a les compres online i ha impulsat el teletreball

    La directora general de AINIA ha indicat que el *COVID ha accelerat la digitalització de manera que” el que probablement anava a succeir en els pròxims 5/6 anys, ho ha hem fet possible en tres mesos i a més, ens ha fet ser més eficients, més executius”.

    En aquest sentit, Carlos Cocheteux (IKEA) ha explicat que com “les nostres botigues físiques han romàs tancades, durant aquestes setmanes ens convertim en una empresa pura online, en les quals les vendes online han augmentat un 400%. A partir d'ara, caldrà buscar nous canals tant per als consumidors que vulguen eixir de casa a realitzar les seues compres, per als quals preferisquen fer-les sense eixir, com per als que busquen fórmules intermèdies”

    Quant al teletreball, segons Carlos Cocheteux en IKEA, “en els llocs que era possible ja *teletrabajábamos un dia a la setmana, aquesta freqüència l'hem incrementada durant la crisi”

    “Que ens arriben els productes a casa sense haver d'exposar-nos, ha ocasionat un repunt en la venda online que, encara que no es mantinguen els nivells de COVID, si seran alts. L'accessibilitat és més important i clau que mai. Haurem de potenciar l'experiència *omnicanal: mantindre la seguretat i el tracte personal a les botigues i analitzar com traslladem el concepte de la botiga a les llars dels nostres clients”, ha afegit Cocheteux.

    Durant aquestes setmanes, ha explicat Luis Plà (MERCADONA), “hem provat molt el teletreball, webinars, videoconferències…, que ens han permés continuar amb el nostre dia a dia, mantindre el ritme de treball corresponent i als equips units”

    Segons Manuel García (Consum): “Ens ha servit per a accelerar el teletreball que estàvem experimentant. A més, hem vist com les reunions virtuals duren menys i ajuden a aprofitar millor el temps. També ha sigut important per a fer possible la conciliació familiar”

    Quant a les vendes online, “és un servei que hem d'oferir per a un determinat tipus de clients, però ens centrem en l'experiència en el punt de compra”, ha apuntat García.

    La crisi com a catalitzador de la innovació

    Per al director de qualitat de MERCADONA, “la innovació és clau, no pots deixar de sorprendre els clients/caps, la innovació ha de ser una de les millors medicines per a eixir de la crisi. Cal ser creatius en producte, procés, concepte i tecnologia. És el que cal fer en aquests temps. L'any passat vam llançar 325 novetats en el nostre assortiment de productes amb una ràtio d'èxit d'un 82% i continuarem en aqueixa línia”

    Per part seua, el director de Màrqueting de CONSUM, ha assenyalat que: “No es pot eixir d'una crisi sense innovació”. Entre els projectes que CONSUM desenvolupa en aquest camp: “Estàvem treballant en la simplificació de l'etiquetatge, perquè es poguera llegir millor la informació. Ara tenim una ocasió perfecta per a oferir-ho als clients, perquè volen fer una compra ràpida”

    Per al Country IKEA Food Manager, “els nous comportaments relacionats amb la higiene també suposarà un canvi de tendència en els productes per a la llar, per la qual cosa la innovació pot anar enfocada a la cerca de productes que ens oferisquen aqueixa seguretat”

    Plàstic i seguretat

    La directora general de AINIA ha fet referència al fet que, durant la crisi, el plàstic s'ha identificat com a garant de la seguretat alimentària. En aquesta línia Manuel García (CONSUM) ha afegit: “el plàstic ha procurat una seguretat afegida que és possible que produïsca un alentiment, però això no quitació perquè continuem treballant a minimitzar envasos, amb menor gramatge, economia circular, reciclatge, envasos alternatius…Hem de continuar apostant per la sostenibilitat”

    Per a Carlos Cocheteux (IKEA): “L'1 de gener eliminem en la companyia els plàstics d'un sol ús. És possible que en alguns temes com les monodosis hàgem hagut de fer un pas arrere, però és un pas necessari. No obstant això, continuem amb el nostre objectiu que en 2030 tots els nostres productes de plàstic seran sostenibles o reciclables”

    “El nostre objectiu de disminuir un 25% l'ús de plàstics en els nostres productes és una exigència de la societat i això ha de continuar. El plàstic és necessari, sense ell no hauríem pogut subministrar productes a tota la població amb la celeritat que es va fer, ni el personal sanitari tindria EPIs. Cal fer un ús responsable, reciclar, minimitzar-lo al màxim, però no demonitzar-ho”, ha assenyalat Luis Plà.

    Aquesta taula redona és la quarta del Cicle de taules redones virtuals que AINIA ha programat amb l'objectiu de conéixer de primera mà, l'experiència i la visió de futur que tenen les diferents empreses referents en el sector, per a treballar en noves solucions que permeten afrontar la nova realitat i el futur pròxim de manera responsable i sostenible.

    Pujar