elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Govern detalla les ajudes a la indústria gasintensiva, entre elles la ceràmica: en què consisteixen?

El Govern detalla les ajudes a la indústria gasintensiva, entre elles la ceràmica: en què consisteixen?
  • Aquesta mesura es va aprovar en l'últim Consell de Ministres de 2022 i també s'impulsarà un nou projecte estratègic (PERTE) per a la descarbonització industrial

L'Executiu posarà en marxa en 2023 diferents mesures per a ajudar a la indústria gasintensiva a reduir els costos addicionals derivats de l'increment del preu del gas natural durant 2022, a conseqüència de la guerra a Ucraïna.

Així ho va acordar el Consell de Ministres en la seua reunió del 29 de desembre de 2022, en la qual també va ser aprovat el PERTE de descarbonització industrial per a fer costat a aquest sector en la seua transició cap a models i processos més respectuosos amb el medi ambient i contribuir a l'objectiu de neutralitat climàtica en 2050.

Què és la indústria gasintensiva?

Es denomina indústria gasintensiva a aquella que realitza un elevat consum de gas natural en els seus processos de producció. Alguns exemples són la fabricació de ceràmica, vidre, paper i cartó.

L'augment excepcional del preu del gas en 2022 ha repercutit negativament en la producció i competitivitat d'aquest sector, que en molts casos està recorrent a ERTEs per a mantenir l'ocupació.

Quines ajudes podrà rebre?

Línia d'avals ICO de 500 milions d'euros

La Línia d'Avals d'Ucraïna gestionada per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), creada per a pal·liar l'increment dels preus de l'energia, matèries primeres o electricitat en empreses i autònoms, disposarà d'un apartat específic de 500 milions d'euros per a la indústria gasintensiva. Les empreses beneficiàries disposaran de préstecs amb un aval de fins al 90% per a mitigar els seus actuals problemes de liquiditat i avançar en la descarbonització i eficiència energètica.

Línia específica de 450 milions d'euros

El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme articularà en un termini màxim de sis mesos una línia d'ajudes directes dotada amb 450 milions d'euros. Les instal·lacions o sectors industrials que podran rebre-les figuren en aquest llistat del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre.

Quins són els objectius del PERTE de descarbonització industrial?

Amb els fons europeus del Pla de Recuperació, es posarà en marxa durant 2023 un projecte estratègic (PERTE) per a la descarbonització de la indústria, que servirà per a finançar les inversions precises per a avançar en l'eficiència energètica d'aquest sector.

Es preveu:

  • Una inversió pública de 3.100 milions d'euros que permetrà mobilitzar fins a 11.800 milions d'euros d'inversió total
  • Un increment de la competitivitat del sector en al voltant d'un 10%
  • La creació d'uns 8.000 ocupacions
  • Una reducció de les emissions que podria aconseguir els 13 milions de tones de CO₂ a l'any

A qui es dirigeix el PERTE de descarbonització industrial?

Els beneficiaris són els sectors de la indústria manufacturera entre els quals destaquen els de fabricació de productes minerals no metàl·lics (incloent ceràmica, ciment, vidre, entre altres), indústria química, refí de petroli, metal·lúrgia i fabricació de paper i pasta de paper. A aquestes se sumen les grans instal·lacions de combustió en altres sectors, amb especial rellevància en la indústria d'alimentació i begudes.

Pujar