elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Placa en memòria de Javier Abil Orpegui

Placa en memòria de Javier Abil Orpegui
    MÉS FOTOS
    Placa en memòria de Javier Abil Orpegui - (foto 2)
    Placa en memòria de Javier Abil Orpegui - (foto 3)

    El Centre Social Marcel·lí Pérez del Grau compta des d’ahir amb una placa homenatge a la memòria del seu veí, Javier Abil Orpegui, de 44 anys, assassinat i esquarterat el 5 de maig de 2014 per quatre homes en descobrir que era gai. Dia històric, per tant, pel que fa a la visibilització i la denúncia de l’homofòbia, en aquest cas de la mà del reconeixement públic d’un dels crims més cruels per LGTB-fòbia de la nostra història democràtica.

    L’acte va comptar amb la presència de la delegada del Govern, Gloria Calero; l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto; el vicealcalde, Josep Alandete; la regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Juana Navarro; els representants dels grups municipals, a més del president del Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de la Safor, Ximo López, i altres membres de CLGS. Totes i tots hi van acompanyar Merce, la mare de Javier, i li van mostrar el suport i afecte de tota la ciutat.

    Des de 2014 familiars, persones individuals i associacions com CLGS reclamaven, més enllà de la justícia, un reconeixement públic de la mort cruel de Javier com a assassinat homòfob. Una petició que va veure finalment resposta en forma de declaració institucional, signada per tots els grups municipals (PSPV-PSOE, Compromís +´ Gandia unida, PP i C’s), i aprovada per unanimitat al Ple de l’Ajuntament de Gandia del juny passat.

    Així, l’Ajuntament de Gandia reconeixia Javier Abil Orpegui com a víctima de l’homofòbia i s’hi acordava a dedicar-li una placa, o mural en la seua memòria al districte del Grau. A més del compromís de realitzar anualment alguna acció en memòria d’Abil que faça visible la seua condició de víctima de l’homofòbia, així com una menció del cas en els discursos dels actes institucionals del dia internacional contra la violència LGTBIfòbica (17 de maig) i en el dia de l’Orgull LGBTI+ (28 de juny).

    Pujar