elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Jornada Javier Abil Orpegui conclou amb un clam per una llei LGBTI estatal

La Jornada Javier Abil Orpegui conclou amb un clam per una llei LGBTI estatal
  • L’activista trans Carla Antonelli va fer un al·legat en la seua intervenció a favor de la Llei LGBTI i per l’autodeterminació de gènere

  • La mare de Javier Abil Orpegui, Mercedes Orpegui, reclama justícia i s’emociona en l’homenatge al seu fill

  • El passat 16 de setembre l’alcalde de Gandia, va inaugurar la jornada en un discurs que va recordar a Javier i que va apostar per la igualtat en drets i per la diversitat

MÉS FOTOS
La Jornada Javier Abil Orpegui conclou amb un clam per una llei LGBTI estatal - (foto 2)
La Jornada Javier Abil Orpegui conclou amb un clam per una llei LGBTI estatal - (foto 3)
La Jornada Javier Abil Orpegui conclou amb un clam per una llei LGBTI estatal - (foto 4)
La Jornada Javier Abil Orpegui conclou amb un clam per una llei LGBTI estatal - (foto 5)
La Jornada Javier Abil Orpegui conclou amb un clam per una llei LGBTI estatal - (foto 6)
La Jornada Javier Abil Orpegui conclou amb un clam per una llei LGBTI estatal - (foto 7)
La Jornada Javier Abil Orpegui conclou amb un clam per una llei LGBTI estatal - (foto 8)
La Jornada Javier Abil Orpegui conclou amb un clam per una llei LGBTI estatal - (foto 9)
La Jornada Javier Abil Orpegui conclou amb un clam per una llei LGBTI estatal - (foto 10)
La Jornada Javier Abil Orpegui conclou amb un clam per una llei LGBTI estatal - (foto 11)
La Jornada Javier Abil Orpegui conclou amb un clam per una llei LGBTI estatal - (foto 12)

El passat 16 de setembre l’alcalde de Gandia, va inaugurar la Jornada contra la LGBTI-fòbia “Javier Abil Orpegui” en un discurs que va recordar a Javier i que va apostar per la igualtat en drets i per la diversitat. La lluita contra la LGBTI-fòbia en totes les seus vessants -legal, social i institucional- i el manteniment de la memòria de Javier Abil Orpegui, víctima de l’homofòbia, eren els dos motors de la jornada i no van defraudar als més de 100 assistents. Per la seua banda, l’activista trans Carla Antonelli va fer un al·legat en la seua intervenció a favor de la Llei LGBTI i per l'autodeterminació de gènere. Antonelli va criticar tant els sectors de l'extrema dreta que venen amb un discurs masclista i LGBTI-fòbic com les anomenades terf (feministes radicals transexcloents). Però va assegurar que “la llei LGTBI i trans será llei”, una intervenció que a provocar un llarg i aplaudiment unànime dels assistents.

La memòria de Javier

El coordinador de CLGS, Ximo López, va fer una emotiva intervenció per donar inici a la jornada en memòria de Javier i va cloure amb la següent frase: “La nostra por, és la seua força” diu un lema històric del moviment LGTB. Javier podria haver estat qualsevol de nosaltres. Per això tenim clar que la por de les persones LGTB, és la força de les persones LGTB-fòbiques. I nosaltres hem perdut la por”.

A la primera taula, “Les reivindicacions del moviment LGBTI” va ser molt emotiu el moment en què Mercedes Orpegui, mare de Javier, va recollir un ramell de flors després de l’homenatge que se li va retre al seu fill. En paraules de Vicent Canet, moderador de la taula i responsable del projecte de memòria Javier Abil, “el millor homenatge que li podem donar a Javier, a part d’aconseguir que no caiga en l'oblit, és impedir que el que a ell li va passar torne a passar combatent l’homofòbia, amb, entre altres coses, jornades com aquesta”.

El president de l'Observatori contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, va destacar la resistència que a vegades té la societat en reconéixer el mòbil homofòbic de les agressions i també, en el cas Abil com en altres, que “la por insuperable”, davant l’homosexualitat d’algú, com a argument exculpatori de l’agreujant d'homofòbia no és acceptable. Les advocades d’Olympe, Isaac i Rocio van incidir en la necessitat de sensibilitzar i conscienciar la societat al respecte de l’homofòbia i alhora en donar formació i en promoure el coneixement de la diversitat entre els jutges. Van destacar com costa fer entendre que alguna agressió ha pogut tenir mòbil homofòbic.

Les polítiques LGBTI

En la segona taula, Antonello Ronga, tècnic de l’Oficina Orienta ubicada a València, un servei que ofereix en cada província del País Valencià nascut en 2019 i que ofereix una atenció integral a les persones LGBTI. Compta amb professionals de l'àmbit social, psicològic i legal així com amb activistes LGBTI que ofereixen informació, acompanyament i assessorament i en definitiva garantia de drets i llibertats a les persones LGBTI. Per la seua banda, Dolors Gimeno, consellera de diversitat de la Diputació de València va explicar les polítiques pels drets de les persones LGBTI que desenvolupa entre les quals va destacar el Pla Diversia, organitzat per Lambda i que ofereix tallers i formació en diversitat afectivo-sexual als instituts i col·legis.

La cloenda de l'acte va estar a càrrec de José Delamo, director general d'Igualtat en la Diversitat, en què va reclamar el paper de l’activisme més per als temps polítics que poden venir i també va reivindicar CLGS com a col·lectiu referent del territori valencià. Va tancar la jornada Maria Rico que va glossar l’activisme de Carla Antonelli i va fer una crida a seguir amb l’activisme als joves i va clamar per l’aprovació de la llei trans i de drets de les persones LGBTI. "Des de CLGS volem agrair als propi de 100 assistents la seua participació: tant dels càrrecs polítics i institucionals, com dels estudiants i la ciutadania en general. El manteniment de la memòria de Javier és un pas important per a produir un canvi social cap a la igualtat definitiva", conclou Ximo López.

Pujar