elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Falles de Gandia guanyen la denúncia a la Plaça Prado després de desestimar el seu últim recurs

El monument de la falla Plaça Prado en qüestió
El monument de la falla Plaça Prado en qüestió
  • L'acusació que ha acceptat la Justícia condemna a la comissió per retirar ninots abans de la cremà i haurà de pagar les despeses econòmiques del procés judicial

Una gran majoria de comissions falleres de Gandia es van unir mitjançant la Federació de Falles de la ciutat fa una mica més de dos anys per a denunciar que la comissió Plaça Prado havia emplenat el seu monument amb ninots prestats i que posteriorment, just abans de la cremà, els havien retirats per a retornar-li'ls al seu artista faller i no haver de pagar la seua quantia.

Aquesta acusació va provocar una clivella important entre les comissions de Gandia, on es respirava un clima de tensió molt allunyat del motiu festiu de les falles.

La comissió disciplinària de la Federació de Falles de Gandia va acceptar la denúncia de la resta de comissions i van interposar una multa econòmica de 300 euros per cometre una sanció lleu, però va més enllà i els jutges del col·lectiu els van condemnar al fet que es produïra la seua desqualificació, retirada de la banderola del segon premi de la categoria Especial que havien aconseguit aqueix any i la devolució del premi econòmic que podia ascendir a uns 2.700 euros aproximadament.

Això no va quedar així, ja que l'assemblea de la falla Plaça Prado va optar per portar l'assumpte a la justícia ordinària, on van perdre la primera demanda contra la Federació i el mateix va ocórrer amb el posterior recurs. Els tribunals de València eren els qui anaven a decidir en aquesta situació quina part tenia la raó en el conflicte. Aquesta comissió denunciada internament va presentar una primera denúncia en els tribunals perquè van entendre que era l'única via de la justícia per a poder defensar-se en les mateixes condicions i poder presentar els seus arguments, encara que temps després la van perdre contra la Federació de Falles. Després de no ser favorable per al Prat la primera decisió de la justícia, van interposar un recurs contra la sentència que ara han desestimat en favor de la Federació. Aquest recurs i arribada als tribunals no va agradar res en la resta del col·lectiu faller per veure com una situació de conflicte entre falles havia agafat tal dimensió que anava a sentenciar-se en la justícia ordinària. Tampoc era plat de bon gust per a les persones del Prat, els qui lamentaven també tot l'ocorregut i al punt que s'havia arribat, però necessitaven defensar-se de les acusacions contra ells.

Arribats a aquest moment, el tribunal valencià s'ha pronunciat definitivamente en la vista del passat 29 de juny i ha desestimat també aquest últim recurs presentat per la falla Plaça Prado, donant-li la raó així a la Federació de Falles de Gandia i a totes les comissions que van iniciar aquesta denúncia fa aproximadament dos anys arrere.

D'aquesta manera, el Prat haurà d'acatar la sentència i desestimació del seu recurs i fer front econòmicament a les costes que ha comportat el procés judicial per l'assumpte de la retirada de ninots del seu monument.

Pujar