elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cáritas Gandia organitza una desfilada solidària amb motiu del 50 aniversari

Cáritas Gandia organitza una desfilada solidària amb motiu del 50 aniversari

    Cáritas Gandia ha organitzat una desfilada solidària amb motiu de la celebració del 50 aniversari. Es tracta d'una desfilada amb roba i complements de la botiga Koopera. Serà demà divendres dia 1 de març a les 19.30 hores en el Palau Ducal dels Borja de Gandia.

    És una desfilada solidària, amb que l'entitat pretén sensibilitzar la població sobre la importància de reciclar roba, calçat i complements a través dels nostres contenidors de Cáritas-Abrigalla, els productes dels quals són revaloritzats en la planta de Koopera en Riba-Roja.

    Amb aqueix xicotet gest del reciclatge es creen noves oportunitats, tal com ha assenyalat el director de Càritas Gandia, Eduardo Mahíques: “per al medi ambient, a través de l'economia circular, evitant els residus; desenvolupant un dels projectes socials de Càritas a través del qual es contribueix a generar treball i inclusió; i a més, es dóna suport a la moda sostenible a baix preu”.

    En l'acte de demà divendres desfilaran socis, voluntaris i participants de Cáritas i també una representació de la Setmana Santa (desfilarà la padrina Paula Beltrán), les Falleres Majors de 2019, Laura Puig i Júlia Perles, així com el president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea.

    Hi desfilaran, a més, membres de la corporació municipal: l'Alcaldessa, Diana Morant; el regidor de Responsabilitat Social, Nahuel González, i el regidor del PP, Víctor Soler.

    La pròpia alcaldessa de Gandia ha assenyalat que “els gandians tenen clar que hi ha contenidors de vidre, paper i plàstic però també de tela, calçat i complements que a més de contribuir a aqueix benefici ambiental i econòmic que implica el reciclatge, estan ajudant a portar avant un magnífic treball d'inserció”. Diana Morant ha afegit que des que va conèixer el projecte ja es va comprometre a col·laborar en tot el que estiguera a la seua mà “i si toca desfilar per a mostrar que reciclar la roba no solament és possible sinó també necessari, desfilaré, perquè és amb les accions com es demostra el vertader compromís amb les bones causes. I a títol personal ho faré encantada i convençuda. Però també com a alcaldessa d'una ciutat que sempre està al costat dels qui ho necessiten, de la sostenibilitat i de la tolerància”.

    Per part seua, González, ha assenyalat que aquesta desfilada és la “festa de la solidaritat” i encara que ha confessat “que quan va sorgir la idea de la desfilada es va espantar una mica”, considera que el motiu el mereix. El projecte de recollida de roba, ha dit, “és un dels més bonics en els quals treballa l'Església i del qual col·labora la ciutadania”.

    En la desfilada participarà la directora del Palau Ducal, Balbina Sendra, que tanca la desfilada, i el mateix director de Càritas Gandia, Eduardo Mahiques, que l'obrirà.

    Aquest acte és la part lúdica de l'acte de reciclar, perquè totes les peces i complements que es veuran en la desfilada provenen de les botigues Koopera. Unes botigues que es nodreixen de la solidaritat de totes les persones. En aquest sentit, Isidro Royo, administrador de Cáritas Diocesana de València, ha destacat que “darrere de cada contenidor comença una nova vida” i ha detallat que en 2018, a la Safor, s'han recollit 296.396 quilos de roba a través dels contenidors i 19.347 quilos a través de les parròquies. En total, a la comarca s'han recollit 315.743 quilos de roba. És a dir, que la mitjana de reciclatge de roba per habitant a la Safor és de 1,77 quilos.

    En el total de botigues de la Safor (1 a Gandia i una altra a Oliva) s'han venut 22.625 peces

    A Gandia, també en 2018, s'han recollit 179.635 quilos de roba a través dels contenidors i 10.649 en les parròquies. La suma total és de 190.284 quilos. La mitjana de quilos de reciclatge per persona ascendeix a la nostra ciutat fins als 2,54 quilos.

    Les persones que s'han contractat gràcies a la iniciativa de Càritas-Abrigalla-Koopera són 4 per a l'atenció a les botigues i la recollida i repartiment amb la furgoneta.

    La desfilada de demà, al qual es podrà accedir amb una entrada donatiu, obrirà les portes fins a completar aforament.

    Les empreses col·laboradores que fan possible l'acte de demà divendres són: PALAU DUCAL, OCI URBÀ, NOVOSPA, FINCA COLLADO I TATO MUÑOZ. Agraïm també als fotògrafs VICENT JUST (UTRILLA) I BORJA ABARGUES la seua col·laboració.

    KOOPERA, DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE

    Koopera és una organització sense ànim de lucre, impulsada per Càritas, que aposta per l'apoderament de les persones i de les entitats d'economia social i solidària en serveis ambientals, reutilització i reciclatge, consum sostenible, formació, atenció a persones i acompanyament empresarial. A més, incorpora la sensibilització social com a eina per a generar el canvi.

    En Koopera es treballa en la integració de les persones en risc o en situació d'exclusió social que necessiten una segona oportunitat mitjançant activitats que al seu torn tenen un impacte positiu en la societat i que milloren l'entorn. El projecte de Koopera està basat en els principis i objectius del desenvolupament sostenible:

    -Socials, facilitant ocupació estable a col·lectius amb dificultat d'accés al mercat laboral i dignificant l'accés a la roba a les persones més necessitades. L'objectiu és la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d'exclusió social, mitjançant activitats de serveis ambientals, reutilització i reciclatge (principalment tèxtil), consum sostenible, formació, atenció a persones i altres activitats que poden ajudar a complir la seua missió.

    -Mediambientals, desenvolupant un projecte de millora del medi ambient a través d'un servei de recollida selectiva i gestió integral de tota mena de Residus (tèxtil, electrodomèstics, llibres, joguets, paper, mobles i basar,…) i d'una aposta per la reutilització i reciclatge d'aquests, entre altres activitats ambientals. El principal objectiu és aconseguir residu zero, reutilitzant principalment i reciclant tot el que no podem reutilitzar. Les peces que no poden ser aprofitades es destinen a projectes innovadors de reciclatge per a la fabricació de productes com a panells aïllants per a la construcció, moquetes per a cotxes, o fins i tot per a la producció de nous teixits. Un percentatge molt xicotet no utilitzable és processat per a la producció d'energia, aconseguint així el residu zero.

    -Econòmics, apostant per l'economia social i solidària amb forma jurídica de cooperativa.

    El projecte de Koopera dóna l'oportunitat als ciutadans de comprometre's amb la societat de manera activa, impulsant el reciclatge i el consum responsable. La donació de roba a través de contenidors contribueix a l'economia circular i a una finalitat social.

    Totes les peces i objectes recollits són processats en la planta de Riba-Roja, així com en els diferents centres de transferència, on es realitzen els processos de classificació, higienització, preparació i valoració.

    D'aquesta forma, el treball de Koopera evita que 18.000 tones de residu tèxtil acaben cada any en l'abocador, estalviant el consum de 31.590.000 metres cúbics d'aigua, i prevé l'emissió de 407.520 tones de CO2.

    Pujar