elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les festes populars més esperades de la Comunitat Valenciana el mes d'agost

Les festes populars més esperades de la Comunitat Valenciana el mes d'agost
  • Recorre les localitats d'Elx, Bétera o Bunyol per a conéixer l'essència de la regió valenciana

Les festes populars més famoses es troben en les localitats de la Comunitat Valenciana. Dies de diversió, reunions d'amics i molta festa, inunden els carrers valencians per a celebrar les festivitats.
 
A Elx, se celebra el Misteri d’Elx, es tracta d'una obra d'origen medieval que es representa tots els anys durant les nits de 14 i 15 d'agost. Però, abans se celebra la Nit de l’Albà, el 13 d'agost, on nombrosos artificis pirotècnics il·luminen la nit.

La Festa o Misteri d’Elx

El Misteri d'Elx és un tresor cultural, una de les joies més preuades de la Comunitat Valenciana, va ser declarat Monument Nacional l'any 1931 i l'any 2021 va obtindre la Proclamació de les Obres Mestres del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
La representació de l'obra es fa en la Basílica de Santa María d'Elx per a festejar a la Verge de l'Asunción. L'obra es divideix en dues escenes que es representen en dues nits, la primera el 14 d'agost i la segona el 15 d'agost.
En la primera jornada s'escenifica la Vespra, on la Mare de Déu i el seu festeig entren per l'entrada principal de la basílica i ascendeix pel caminador.
En la segona jornada, es representa la Festa, que s'inicia amb els moments previs al sepeli de María.

Misteri d'Elx
Misteri d'Elx

 
A Bétera, el 15 d'agost, té lloc la Festa dels Alfàbegues, en la qual reten homenatge a la Verge de l'Asunción. És una tradicional festivitat amb més de 400 anys d'antiguitat en la qual fan la tradicional Coetà pels carrers de la població i el Cant d’albaes enfront de l'ajuntament.

Festa dels Alfàbegues

El 15 d'agost és el gran dia per als habitants de Bétera. És un dia en què es compleix un acte en els enllaça amb els rituals més antics de la zona del mediterrani. En aquesta festivitat els coets i la pirotècnia no es queden arrere. El 15 d'agost res més s'amaga el sol, Els Majorals, disparen els coets de luxe, es tracta d'un únic coet amb dotze canvis inventat en aquest municipi. I a les dues de la matinada comença un esdeveniment únic en les terres valencianes, llancen coets lliurement pels carrers del poble.

Festa de les Alfàbegues
Festa de les Alfàbegues

 
No es pot parlar de festes en la Comunitat Valenciana sense nomenar ‘La Tomatina’ celebrada a Bunyol. És una de les festes més reconegudes internacionalment. Camions replets de tomaques arriben a la localitat perquè els assistents els llancen transformant el seu vestuari de blanc a roig.

La Tomatina

La seua història va començar l'últim dimecres d'agost de l'any 1945, quan uns joves passaven l'estona en la Plaça del Poble per a gaudir de la desfilada de gegants i capgrossos. Els xics van decidir fer-se un buit en la desfilada, però l'ímpetu d'un d'això va fer que es caiguera a terra. La seua ira va ser tal, que va començar a colpejar a tot el que trobava i va donar la casualitat que allí hi havia un lloc de verdures. La gent va començar a tirar-se tomaques fins que els agents van detindre la batalla de tomaques. No obstant això, els joves van repetir la mateixa escena a l'any següent i, sense adonar-se, van fer història.

La Tomatina
La Tomatina

 
Entre altres festivitats, a Alacant destaca es Castell de L’Olla a Altea, en el qual participen més de 50.000 persones per a gaudir dels espectacles de foc, dansa, arts i exposicions.
 
A la província de València, concretament a Chiva, se celebra el Torico de la Corda, que finalitza amb una torre humana enmig de la plaça.
 
A la regió de Castelló, destaca L’Anunci que al costat del Sexeni, omplin els carrers de Morella amb confeti.
 

Pujar