elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
RESTRICCIONS VALÈNCIA

Experts valencians preveuen un augment de les restriccions davant "l'escalada sostinguda" de casos e ingresos

Experts valencians preveuen un augment de les restriccions davant "l'escalada sostinguda" de casos e ingresos
  • Si segueix el creixement sostinguts de casos i ingressos, els experts creuen que hi haurà tancaments i tocs de queda encara que no confinaments com l?any passat

Hi haurà restriccions aquest Nadal? L'augment de contagis es reflecteix també als hospitals? Estem endinsant-nos en una onada que podria acabar en confinaments com fa uns mesos? L'esclat de casos, hospitalitzacions i morts a alguns països europeus, juntament amb l'aparició d'una variant nova de coronavirus, ómicron, que ha posat en alerta els vacunòlegs, està generant molts dubtes entre la població espanyola.

Aquest dilluns diversos experts del Programa Valencià de Recerca Vacunal Covid-19 han donat respostes importants a aquests i molts altres dubtes que sorgeixen entre la població valenciana. I la conclusió l'ha fet Iñaki Comas, investigador de l'Institut de Biomedicina de València (IBV) CSIC i codirector del consorci SeqCovid-Spain, centrat en la investigació de les variants del coronavirus: “Hem d'estar alerta, no alarmats”.

La situació en aquests moments no té res a veure amb la que estàvem vivint ara fa un any: “Les taxes de contagis estan molt per baix, però sobretot les d'ingressos i defuncions, que no tenen res a veure”, ha aclarit el Doctor Salvador Peiró, investigador serveis Salut i Farmacoepidemiologia a Fisabio. I això és gràcies a la vacunació, especialment entre els més grans de seixanta anys que són els que amb més gravetat patien la malaltia.

En qualsevol cas, sí que hi ha un “creixement sostingut de casos, molt lent en ingressos i ucis”, reconeixen els experts. De moment, el que sí que és clar és que es mantindran les mesures com mascaretes, ventilació i distància, així com l'exigència del passaport còvid que acaba d'aprovar el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Restriccions Comunitat Valenciana per Nadal

Si aquest creixement sostinguts de contagis segueix en augment, els experts creuen que caldrà augmentar les restriccions: “No arribarem als confinaments de l'any passat però sí que tocarà passar a grans com a tancaments de locals a certes hores i tocs de queda com està passant a altres països d'Europa”, aclareix Salvador Peiró.

El que ja s'està veient és l'impacte positiu d'imposar-se el passaport covid perquè s'està vacunant molta més gent: “Aquest cap de setmana hem vist com els joves que volen ixir la nit de Cap d'Any feien cua per vacunar-se a la plaça de Toros”.

En qualsevol cas, el que passe els propers dies serà determinant per veure si aquest Nadal podrà ser tan “normal” com molts estaven esperant: “En les properes setmanes serà molt determinant per veure les mesures que calga prendre per Nadal”.

Variant ómicron a València

Durant l'exposició dels experts també s'ha abordat l'aparició d'una nova variant del coronavirus, ómicron, que ha posat en alerta tots els experts: “Hem d'estar alerta però no alarmats”, ha dit clarament Iñaki Comas.

I és que encara se sap poc d'aquesta variant, que s'està estenent ràpidament i ja ha arribat a alguns països d'Europa: “No podem dir que siga més transmissible que la variant delta perquè encara no tenim dades. […] Sí ens preocupa que és una variant que té les característiques de moltes variants juntes com és una transmissibilitat més gran i la reducció d'anticossos per al control de la malaltia”.

A les aigües de la Comunitat Valenciana, segons les dades facilitades pels experts, fins a la setmana passada no s'ha detectat cap presència d'ómicron.

Pujar