Castellano

Experts auguren “importants conflictes” en el sector hoteler a l'hora d'incorporar als empleats en situació de ERTE

Experts auguren “importants conflictes” en el sector hoteler a l'hora d'incorporar als empleats en situació de ERTE

    L'Escola de Negocis Turístics FORST ha celebrat aquest matí el segon dels webinar del programa ‘Píndoles de coneixement per a afrontar els nous reptes després del COVID-19’, impulsat per Turisme Comunitat Valenciana. En aquesta ocasió, el tema central han sigut els recursos humans en l'àmbit hoteler, amb la ponència titulada ‘Decisions laborals entorn dels *ERTEs’, a càrrec del director del departament laboral de PwC Llevant, Joaquín Vañó.

    L'expert ha apuntat que s'inicia un període molt conflictiu per a les empreses, ja que estan obligades a començar a incorporar als seus empleats que es troben en situació de ERTE quan es reprenga l'activitat. Segons ha explicat, “si podent obrir un establiment, es decideix no obrir, encara que siga a temps parcial, aquesta decisió pot ser revisada per l'administració laboral, que ens exigirà tindre causes suficients per a no reprendre l'activitat i, fins i tot, pot sol·licitar la devolució de les cotitzacions de les quals l'empresa ha sigut exonerada”.

    Tal com ha indicat Vañó, “el principal conflicte serà qui determina quin és el personal necessari segons el nivell d'activitat de l'empresa”, però sens dubte, apunta l'expert, “l'administració investigarà els casos d'abús, per la qual cosa és imprescindible acreditar la impossibilitat d'obertura, en cas que existisca, i justificar molt bé que existeixen causes suficients per a no obrir”.

    Així mateix, el director del departament laboral de *PwC Llevant ha respost a nombroses preguntes dels oïdores relacionades amb què ocorrerà després del 30 de juny si no es prorroga l'actual normativa. L'expert ha assegurat que, entre els mesos de març, abril i maig, “hi ha hagut un maremàgnum de legislacions, ha sigut vertiginós, 11 reials decrets que tenen una influència directa en l'àmbit hoteler”.

    En aquest sentit, el ponent ha explicat l'últim Reial decret de 12 de maig que incorpora una sèrie de modificacions respecte a la duració de la força major i els ERTEs parcials. Aquesta normativa inclou una causa de “força major parcial”, perquè les empreses puguen reprendre la seua activitat de manera parcial i incorporar als empleats de manera progressiva en la mesura en què vaja incrementant la seua activitat.

    Segons ha explicat, “el decret premia la reincorporació i això generarà moltíssims problemes de cara al futur perquè la decisió de reprendre l'activitat no és fàcil des del punt de vista del negoci”, i ha puntualitzat que “les empreses que no puguen reprendre la seua activitat mantindran les exempcions al 100%, el problema arribarà quan hàgem de discutir quina part de l'activitat poden reprendre aqueixes empreses”.

    La sessió de hui ha estat novament moderada pel director de FORST, Javier Jiménez, qui ha recordat que el pròxim webinar tindrà lloc dilluns 18 de maig, moment en el qual serà el torn de Chema Herrero, fundador de Bedsrevenue i director acadèmic del Programa Superior de Revenue de FORST, qui reflexionarà sobre ‘Revenue en temps del coronavirus’.

    Pujar