13 de juliol de 2020 13/7/20

El parc natural del Fondo celebra el 30 aniversari

El parc natural del Fondo celebra el 30 aniversari - (foto 1)

  El parc natural El Fondo celebra els pròxims 1 i 2 de desembre, en el Centre d'Interpretació de Sant Felip Neri, el 30 aniversari de la seua declaració com a Paratge Natural Protegit de la Comunitat Valenciana.

  Durant tot el cap de setmana es duran a terme nombrosas activitats, tallers, exposicions artístiques i rutes guiades per a visibilitzar i conscienciar als visitants sobre els valors naturals i culturals de l'espai natural.

  En l'organització de la celebració del 30 aniversari han col·laborat amb el parc natural entitats i institucions com la Comunitat de Regs de Llevant i els ajuntaments d'Elx i Crevillent, entre altres.

  A l'acte inaugural assistiran el director-conservador del Fondo, el president de la junta rectora del parc, els presidents de les comunitats de regants i els alcaldes de les localitats de Crevillent, Elx i Dolores.

  A continuació, s'alliberaran exemplars de 'fartet' procedents de centres de recuperació de fauna de la Comunitat Valenciana. El 'fartet' (Aphanius iberus) es una espècie de peix ciprinodontiforme de caràcter endèmic. Aquesta espècie de vertebrat ibèric, que habita en el sud-est de la Península Ibèrica, es troba en perill d'extinció.

  Durant la primera jornada se podran visitar els estands d'empreses de la Marca Parcs Naturals i de les associacions i entitats col·laboradores amb el parque. A més a més els visitants podran gaudir dels serveis i productes vinculats amb el parc, així com assistir a la inauguració de dues exposicions, una sobre fotografia d'ocells de lam anus del seu autor, Pedro Jiménez, i una altra sobre pintura, a càrrec de l'associació Quaderns Viatgers.

  Ambdues exposicions es podran visitar durant tot el mes de desembre en el Centre d'Interpretació del Fondo. També es duran a terme tallers ambientals tant per a adults com per als més xicotets de la casa.

  Pllaura el diumenge, dos de desembre es ha n programat dues rutes guiades per l'espai natural. La primera, que tractarà sobre la metodologia utilitzada en els censos d'ocells es realitzarà per la denominada 'Ruta Roja' del parc i la segona es durà a terme per la 'Ruta Verda'.

  En ambdues rutes s'aprofundirà en el coneixement dels valors ambientals i culturals del parc. A més, es farà una activitat relacionada amb l'observació d'ocells, un taller sobre elaboració de sabó i una activitat sobre reconeixement de petjades de fauna.

  Las pluges de tardor milloren la situació ambiental

  Les pluges d'aquesta tardor han millorat significativament la situació ambiental dels embassaments del parc natural del Fondo, la qual cosa ha atret a més de 8.000 ànecs cullera, 2.000 sarsets, 2.000 porrons europeus i 99 ànecscapblancs.

  L'avifauna és la major riquesa biològica del parc natural. Entre les moltes espècies presents al parc, destaquen especialment, el xarxet marbrenc ('Marmaronetta angustirrostris') i l'àneccapblanc ('Oxyura leucocephala'). La primera d'elles té en el Fondo el seu principal punt de cria de tota la península.

  L'abundància i diversitat d'ocells del parc ha permés catalogar-ho com a aiguamoll d'importància internacional. Està inclòs en el conveni RAMSAR de protecció de zones humides i està declarat com ZEPA (zona d'especial protecció per als ocells).

  Pujar