23 de novembre de 2020 23/11/20

Medicaments i calor: pren nota d'aquests consells

Medicaments i calor: pren nota d'aquests consells - (foto 1)
  • Efectes, ús i conservació dels medicaments en una onada de calor. Informa el Servei de Farmàcia de l'Hospital General Universitari d'Elx

MÉS FOTOS
Medicaments i calor: pren nota d'aquests consells - (foto 2)

Quins són els efectes dels medicaments en una onada de calor? Com han de prendre's i conservar-se? El Servei de Farmàcia de l'Hospital General Universitari d'Elx, al capdavant del qual es troba el doctor Andrés Navarro, ens dóna les següents recomanacions.

Més concretament, els experts expliquen que existeixen fàrmacs que poden agreujar els efectes de la calor, que la calor pot fer que hi haja canvis farmacocinètics en prendre's la medicació, i a més que cal tindre en compte una sèrie de consells per a l'adequada conservació d'aquests medicaments.

Andrés Navarro, que és també vocal d'hospitals del Col·legi Oficial de Farmacèutics, explica que “una onada de calor ja de per si mateix pot provocar efectes en el nostre organisme com l'esgotament i la deshidratació. A més hi ha pacients que són més vulnerables com són els ancians, lactants, xiquets i pacients amb patologies cròniques i dependent. Per tant és important prendre mesures preventives amb aquests pacients de risc”.

En aquests casos concrets, i sobretot en pacients amb medicació, és recomanable que es consulte al seu farmacèutic quines precaucions ha de prendre amb la seua medicació i si aquest considera adequat, remetre-ho a l'el seu metge perquè valore una possible retirada o canvi de la medicació si fóra necessari.

Medicaments que alteren l'adaptació a la calor

Existeixen una sèrie de medicaments que alteren l'adaptació del cos a la calor i poden agreujar els trastorns produïts per l'est perquè entre altres coses, poden provocar deshidratació, com és el cas dels diürètics o alguns tractaments per a la hipertensió com captopril, enalapril o losartan. Altres fàrmacs també poden alterar la funció renal i això també pot agreujar l'efecte de la calor. Es tracta de medicaments com l'aspirina o l'ibuprofeno, entre altres.

Existeixen medicaments que poden impedir la pèrdua calòrica. Dins d'aquest grup estan els medicaments amb propietats anticolinérgicas: alguns antidepressius, antihistamínics, antiparkinsonianos, entre altres. A aquesta pèrdua calòrica també contribueixen fàrmacs com els vasoconstrictors i alguns antimigranyosos.

Hi ha medicaments que poden produir una hipertèrmia, és a dir, un augment de la temperatura corporal i altres grups poden agreujar els efectes de la calor en baixar la pressió arterial i alterar l'estat de vigília com el diazepam o bromazepam.

Andrés Navarro explica que “aquests són sol alguns exemples però existeixen més medicaments dins dels grups anteriors pel que és recomanable consultar sempre al seu farmacèutic”.

Conservació de medicaments

La calor pot afectar directament el medicament, especialment si aquest es troba molt exposat a altes temperatures, fent que o bé perda el seu efecte o bé que puga provocar efectes adversos. Per això no cal oblidar que durant tot l'any i molt especialment en moments en els quals la temperatura ambient siga molt elevada, els medicaments han de ser conservats en llocs frescos i secs, no exposats directament a la llum solar.

Dins dels llocs menys secs en els domicilis estan la cuina i el bany, amb el que no són els més adequats per a la conservació de medicaments, no obstant això, moltes vegades són els més habituals. Hi ha medicaments que poden ser guardats en la nevera a uns determinats graus i això s'indica en el prospecte, per la qual cosa és molt important llegir-ho per a conéixer la seua adequada conservació.

“A l'hora de transportar els medicaments, durant les vacances per exemple, ha d'evitar-se guardar-los en la guantera o maleter del cotxe perquè aqueixos llocs aconsegueixen temperatures molt altes”, assegura Andrés Navarro.

Consells generals enfront de la calor

Finalment, els professionals de Farmàcia volen recordar a tota la població que davant una onada de calor cal augmentar la ingesta de líquids sense esperar a tindre set i cal evitar consumir begudes alcohòliques, molt ensucrades o amb alt contingut en cafeïna, ja que aquest tipus de begudes contribueixen a augmentar la pèrdua de líquids.

També cal tindre precaució amb les begudes molt fredes perquè poden enrampades en l'estómac o fins i tot síncopes. És necessari evitar menjars molt copiosos o amb alt contingut energètic i en canvi és recomanable consumir en abundància fruites i verdures.

Els experts recomanen no exposar-se al sol en excés i reduir l'activitat física (en les hores centrals del dia), usar roba lleugera i folgada, barret, ulleres i protectors solars (UVA i UVB), romandre en espais ventilats o condicionats i extremar les cures en persones de risc (ancians, xiquets i crònics).

Pujar