elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Elx demana consens per a salvaguardar el Palmerar

Palmeral d'Elx
Palmeral d'Elx
  • Les Corts Valencianes debatran l'avantprojecte de llei de protecció i tutela del Palmerar en el 20 aniversari de la declaració de la seua declaració com a Patrimoni de la Humanitat

L'alcalde d'Elx, Carlos González, ha reclamat el consens polític dels grups entorn de la Llei de Protecció i Tutela del Palmerar l'avantprojecte del qual prompte començarà a debatre's en les Corts Valencianes a iniciativa de l'Ajuntament il·licità. Ho ha fet quan es compleixen 20 anys de declaració del Palmerar Patrimoni de la Humanitat.

Tal com ha declarat González, “aquesta llei suposarà un important pas avant en la protecció del Palmerar Històric, com en el seu moment ho van ser la seua inclusió per part de la UNESCO en la llista de Patrimoni de la Humanitat, fa avui 20 anys, i la fi de la pressió urbanística sobre els horts derivada del Pla General de 1998”.

Segons el parer de González “aquesta llei serà un instrument per a garantir la protecció, la conservació i tutela del Palmerar i també una eina per a blindar-lo jurídicament front amenaces derivades del desenvolupament urbà i la construcció”.

L'alcalde ha recordat que l'avantprojecte presentat pel Consell té com a base l'esborrany realitzat per l'Ajuntament d'Elx sobre les necessitats del Palmerar, la qual cosa significa que serà la primera vegada que una llei del Consell té el seu origen en una iniciativa municipal.

Entre altres qüestions, la nova llei permetrà recuperar superfície ocupada pels horts de palmeres per a ampliar el nombre d'exemplars. “La nova normativa permetrà fer prevaldre l'interès general enfront del privatiu”, ha assenyalat l'alcalde qui ha afegit que “també atorgarà a l'Ajuntament una major potestat sancionadora i d'inspecció, la qual cosa es traduirà en una protecció més efectiva”.

A més, es declara Bé d'Interès Cultural l'ofici de Palmerero/a i es modifica la composició de Patronat i la Junta per a afavorir més participació i transparència incloent una representació dels conreadors i col·lectius dedicats a la protecció del Palmerar.

Dia d'agraïments

“Més enllà dels actes de celebració oficial, cal tenir present que avui és un dia d'agraïment i de reconeixement. Un dia per a expressar la gratitud al poble d'Elx, a generacions d'il·licitans i il·licitanes per la seua implicació en la conservació d'una dels nostres senyals d'identitat més valorades i benvolgudes”, ha apuntat el regidor.

L'Ajuntament d'Elx reconeixerà aquest dilluns en dos actes el treball de les persones que han col·laborat en la conservació i manteniment del Palmerar i el comportament del poble il·licità durant la pandèmia. El primer acte tindrà lloc al Parc Municipal i, a més de l'alcalde, Carlos González, està prevista l'assistència del conseller d'Eduación, Vicent Marzá. Així mateix, el Ple aprovarà al matí la renovació del compromís del Consistori amb la conservació del Palmerar i, a les tres de la vesprada, després de la sessió plenària, es llançarà una cohetà des de la passarel·la del Mercat.

Pujar