Castellano

D'Elx a Terol i directe a l'espai: arranquen les obres d'ampliació del banc d'assajos del coet orbital MIURA 5

D'Elx a Terol i directe a l'espai: arranquen les obres d'ampliació del banc d'assajos del coet orbital MIURA 5
  • El nou banc de proves de l'empresa il·licitana PLD Space s'uneix a una infraestructura tècnica única a Europa

MÉS FOTOS
D'Elx a Terol i directe a l'espai: arranquen les obres d'ampliació del banc d'assajos del coet orbital MIURA 5 - (foto 2)
D'Elx a Terol i directe a l'espai: arranquen les obres d'ampliació del banc d'assajos del coet orbital MIURA 5 - (foto 3)

PLD Space, l'empresa espanyola que lidera a Europa el negoci de llançaments espacials per a xicotets satèl·lits, ha iniciat les obres d'ampliació del seu banc d'assajos en l'Aeroport de Terol. L'objectiu de la companyia és condicionar les seues instal·lacions de proves de propulsió i etapes per a donar resposta a les necessitats de qualificació del seu coet orbital, MIURA 5. Es tracta de la tercera vegada que la signatura escomet treballs de construcció en les seues infraestructures tècniques de Terol.

Després de la campanya de verificació del seu coet suborbital, MIURA 1, PLD Space necessita la infraestructura necessària que li permeta validar tant els diferents subsistemes de MIURA 5 com tot el vehicle integrat. En aquesta línia, l'empresa ja està alçant un nou banc d'assajos per a les cambres de combustió dels motors de MIURA 5, coneguts com TEPREL-C i TEPREL-C vacuum. Aquesta instal·lació permetrà realitzar els test calorimétricos necessaris durant la seua etapa de desenvolupament.

La companyia durà a terme està ampliació, que ascendeix a 600.000 euros aproximadament, sobre l'espai que té disponible de 13.337 metres quadrats en les instal·lacions aeroportuàries.

Aquesta és només la primera fase de la nova ampliació de les instal·lacions tècniques de PLD Space. L'empresa a més contempla la construcció de diversos bancs d'assajos capaços de testar els motors de la primera etapa de MIURA 5, així com la remodelació de l'actual banc d'assajos per a provar el motor complet de la segona etapa i la construcció d'un hangar prou ampli per a albergar, com a mínim, dues unitats del coet orbital totalment integrat. La companyia preveu acabar les obres a la fi d'any per a iniciar la campanya de qualificació de MIURA 5 a principis de 2022 i, actualment, està estudiant les diferents alternatives de creixement.

El nou banc de proves s'uneix a una infraestructura tècnica única a Europa, que PLD Space ha anat construint en l'Aeroport de Terol des de la signatura de la concessió del terreny en 2015. La companyia ha alçat ací el primer banc de proves de motors coet de combustible líquid d'Espanya, on en 2021, va qualificar per a vol el primer motor coet KeroLOX (alimentat per querosé i oxigen líquid) desenvolupat a Europa.

“Mentre altres empreses del sector es veuen obligades a compartir els bancs de prova amb tercers, nosaltres som els únics a Europa que comptem amb aquesta mena d'instal·lacions en propietat, un avantatge que aporta flexibilitat i immediatesa a les nostres campanyes d'assajos”, afirma el CEO i cofundador de PLD Space, Raúl Torres.

A més del citat banc de proves de motors coet de combustible líquid, PLD Space disposa en l'Aeroport de Terol d'una llosa multifunció, que serveix per a posar a prova les estructures dels vehicles de llançament; un banc d'assajos verticals d'etapa propulsiva, on actualment s'està testant la primera unitat integrada de MIURA 1; un centre de control totalment bunkerizado, des d'on es gestiona i supervisa tota l'activitat; i una sèrie d'instal·lacions bàsiques com són una zona de bombes d'aigua, una caseta de distribució d'electricitat, una àrea per al sistema d'alimentació ininterrompuda, una altra de protecció contra incendis i un hangar, que s'empra com a magatzem i punt de manteniment.

Reunió amb el Consorci de l'Aeroport de Terol

PLD Space té per davant una sèrie de fites de valor a curt termini molt ambiciosos. Des del llançament del seu coet suborbital, MIURA 1, a la fi de 2022 en El Arenosillo (Huelva); fins a l'inici de la fabricació de l'orbital, MIURA 5, i el seu llançament en 2024 des de la Guaiana Francesa.

En aquest sentit, PLD Space ha mantingut una reunió de treball amb el Consorci de l'Aeroport de Terol aquest dimecres 18 de maig en les seues instal·lacions tècniques. A la cita han assistisc el president del Consorci, José Luis Soro; la vicepresidenta, Emma Buj; els vocals Mayte Pérez i Juan Carlos Cruzado; així com el gerent, Alejandro Ibrahim. La direcció executiva de l'empresa ha actualitzat a l'autoritat portuària dels seus plans de creixement immediats.

"Hem compartit els nostres plans per a assegurar el creixement que PLD Space visualitza a Terol. És crucial aquesta col·laboració fluida que mantenim amb el Consorci per a garantir la continuïtat de les noves inversions”, declara el president executiu de PLD Space, Ezequiel Sánchez, després de la reunió.

Pujar