elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compte arrere per al llançament del MIURA 1: Així és el primer coet espacial fabricat en la C. Valenciana

Compte arrere per al llançament del MIURA 1: Així és el primer coet espacial fabricat en la C. Valenciana
  • “El nostre objectiu és aconseguir una fita per a Espanya i Europa, però encara tenim tot per demostrar” destaquen des de l'empresa il·licitana

Pas a pas el MIURA 1 va superant amb èxit tots els assajos per al seu llançament, previst entre els mesos d'abril i maig. Es tracta del primer coet espacial espanyol, amb la característica que ha sigut fabricat en la Comunitat Valenciana, més en concret a la ciutat d'Elx.

L'empresa espanyola PLD Space ja es troba en les instal·lacions del Centre d'Experimentació del Arenosillo (CEDEA) de l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), pertanyent al Ministeri de Defensa d'Espanya.

L'objectiu final és realitzar un primer test de vol que permeta validar en condicions reals la tecnologia desenvolupada fins al moment. Durant els següents llançaments de MIURA 1 s'aniran ampliant els requisits de vol fins a obtindre un coneixement i experiència vàlids per a traslladar al coet orbital que ja està desenvolupant la companyia, MIURA 5, i que volarà des de la Guaiana Francesa a la fi de 2024.

Per a competir en aquest mercat tan complex, la companyia ha apostat per aportar avantatges diferencials com “la fiabilitat, de fet el nostre coet suborbital MIURA 1 servirà per a demostrar més del 70% de la tecnologia del llançador orbital sostenible MIURA 5 del qual, abans de finalitzar la dècada, oferirem més de 14 llançaments anuals; una gestió excel·lent de la missió; i un cost competitiu, gràcies a la internalització de la fabricació de tots els subsistemes i la nostra tecnologia de recuperació i reutilització”, ha destacat el cofundador i responsable de Desenvolupament de Negoci, Raúl Verdú.

Així serà la campanya de vol de prova de MIURA 1

Ja en la plataforma des de la qual volarà MIURA 1, la companyia va dur a terme amb èxit fa uns dies el Wet Dress Rehearsal (prova de càrrega completa de propel·lents), que inclou tots els passos del llançament previs a l'encesa de motor. El que suposa un pas més per al llançament.

Posteriorment, es realitzarà l'assaig definitiu: el hot test (prova estàtica de foc), en el qual s'encendrà el motor del coet durant cinc segons i servirà per a donar llum verda al llançament. En aquest moment, INTA i PLD Space formalitzaran la revisió formal de vol o Flight Readiness Review, (FRR), que oficialitzarà la preparació de llançador MIURA 1 per al seu primer llançament. Així, l'empresa començarà totes les revisions finals, comprovacions tècniques finals i simulacions per a aqueixa gran fita.

Però abans del vol serà el torn de la integració de la càrrega de pagament en la còfia del coet. El microllançador demostrador transportarà un experiment del Centre Alemany de Tecnologia Aplicada i Microgravetat (ZARM), pertanyent a la Universitat de Bremen, amb l'objectiu de verificar en condicions de microgravetat algunes de les tecnologies que aquesta institució científica ha creat per a la indústria espacial.

Llavors sí, haurà arribat el moment i es procedirà a autoritzar el vol amb la revisió formal de llançament (Launch Readiness Review, LRR).

Així es desenvoluparà el vol de prova: vent inferior a 20 km/h i absència de potencials tempestes

Durant abril i maig, PLD Space disposa de diferents finestres de vol de MIURA 1 concedides pel Ministeri de Defensa d'Espanya. A més de la seguretat de la zona, el llançament està subjecte a la disponibilitat del propi coet i a les condicions meteorològiques, ja que es requereix d'una velocitat del vent en superfície inferior als 20 km/h, una atmosfera calmada de vents en altura i absència de potencials tempestes en les proximitats.

“Si durant el procediment del llançament, que dura unes 10 hores, es detecta un mínim factor de risc; s'avortarà l'operativa d'aqueix dia i s'iniciarà de zero la pròxima finestra de vol”, explica el cofundador i director de Llançament, Raúl Torres. “Sempre preferirem retardar el vol a acabar amb un coet especejat”.

Tot això implica que la companyia manege un marge d'oportunitats de vol entre els mesos d'abril i maig, un rang que entra dins de l'habitual en el sector dels llançadors espacials. “El nostre objectiu és aconseguir una fita per a Espanya i Europa, però encara tenim tot per demostrar”, conclou Ezequiel Sánchez. “Sabem que ens esperen molts reptes, encara que tenim la certesa que serem capaces de resoldre'ls”.

Pujar