30 d’octubre de 2020 30/10/20
ENTREVISTA

Bustamante (Podemos Elx): “Vull impulsar una revolució democràtica que faça que per primera vegada es governe amb transparència i participació”

Bustamante (Podemos Elx): “Vull impulsar una revolució democràtica que faça que per primera vegada es governe amb transparència i participació” - (foto 1)
  • Elperiodic.com entrevista al candidat de Podemos a l'alcaldia d'Elx per a conéixer les seues propostes de cara als pròxims quatre anys

MÉS FOTOS
Bustamante (Podemos Elx): “Vull impulsar una revolució democràtica que faça que per primera vegada es governe amb transparència i participació” - (foto 2)

Pregunta: Es presenta com a cap de llista del Podemos a l'ajuntament d'Elx Amb quin objectiu es presenta? Què li diferencia de la resta dels candidats?

Resposta. Faig política però no sóc polític com la resta de candidats que es presenten, que són polítics professionals. Vinc de l'activisme social, de parar desnonaments amb la PAH, dels moviments socials que fan molta política canviant les coses des del carrer, per la qual cosa tinc una visió mes real dels problemes de la gent. I aqueix precisament és el nostre objectiu: escoltar les demandes de les persones i construir un municipi on la vida estiga en el centre, atenent les necessitats socials i garantint drets com la sanitat universal, una educació i cultura pública i de qualitat i un habitatge i una ocupació dignes. I tot això amb el feminisme i la sostenibilitat com a elements transversals.

P: Quins són els eixos principals de la seua campanya?

R: Els eixos principals són Economia i ocupació digna. Elx té una economia submergida del 30% i un model de la precarietat que cal revertir: Històricament qui ha eixit beneficiat dels recursos i ajudes de l'Ajuntament són les grans empreses i qui ha perdut han sigut els i les treballadores, autònoms i les PIMES que són les que generen el 90% de les ocupacions en el municipi. Això deu ser canviat.

Un altre eix seria el Feminisme i medi ambient. El moviment feminista ens ha marcat el camí cap a una societat mes justa i igualitària i tenim un compromís ferm per a combatre les violències masclistes. Per descomptat, sense deixar de costat la cura del medi ambient ja que el planeta està en perill i Elx ha de posar de la seua part amb un horitzó verd.

El tercer eix seria la defensa dels serveis públics i socials. Apostem per la remunicipalizació de la recollida de fems, Aigües d´Elx, el bus i el servei d'ajuda a domicili perquè, tal com està demostrat, siga més econòmic, hi haja millor qualitat i que els i les treballadores tinguen millors condicions laborals. Per descomptat el dret a un habitatge digne i adequat estarà en el centre de les propostes socials.

P: Quin balanç fa d'aquesta legislatura?

R: Ha sigut la legislatura del no-res. Serà impossible recordar una fita o una mesura estrela que s'haja posat en marxa. El mercat central continua estancat podrint el centre d'Elx, no s'ha convertit en zona de vianants la Corredora ni executat cap projecte transformador. Continuem amb els mateixos problemes que en 2015, amb el mateix model privatitzador i de precarietat que han volgut maquillar amb algun canvi menor.

P: En un escenari postelectoral Quines són les línies roges del seu partit a l'hora d'arribar a pactes amb altres formacions? Confien a ser determinants?

R: Entrarem amb força a l'Ajuntament, d'això estic segur i estic convençut que el consistori canviarà per a millor amb la nostra presència. Per descomptat no venim a la política a ocupar butaques, si entrem al govern amb altres partits progressistes serà perquè es duguen a terme mesures de rescat ciutadà com la Renda Bàsica Municipal per a famílies vulnerables, la remunicipalizació dels servei públics que estan en mans privades, una regidoria de feminisme i LGTBI per a lluites contra les violències masclistes i aplicar polítiques inclusives.

També tenim una aposta clara per mesures pel medi ambient, sostenible, i per descomptat la lluita contra l'economia submergida i per una ocupació digna.

P: En matèria econòmica Quin és el model de gestió que defensen?

R: La desocupació, l'ocupació precària, la temporalitat i l'economia submergida són uns dels principals problemes d'Elx. Reduir-ho deu ser nostre principal objectiu, però no ens conformem amb crear qualsevol tipus d'ocupació: tenim l'obligació de crear un model d'ocupació guiada pels principis de qualitat i dignitat. El model que defensem és el de l'economia social i solidària, el del comerç i consum ecològic, fomentant les energies renovables i l'autosuficiència energètica sostenible .

P: En matèria educativa estan conformes amb les mesures impulsades o consideren que és necessari un canvi?

R: Insistim que és necessari que hi haja un canvi que transforme la nostra societat, també en educació. Considerem que les mesures que hi ha són insuficients i per això proposem que les escoles infantils de 0 a 3 siguen gratuïtes. També apostem pel foment les escoles matinals perquè pares i mares puguen conciliar i per descomptat, donar beques assistencials de menjador repartides segons criteris de zona.

P: La sanitat és una altra de les grans potes de la campanya electoral quina seria la primera mesura que prendria?

R: Sabem les limitacions que té un Ajuntament en temes de sanitat, així i tot, plantegem mesures que la garantisquen. Com a primera mesura, crearem un servei municipal d'odontologia que atenga aquelles persones que tenen problemes per a poder accedir a aquest tipus d'atenció. No es pot concebre que molta gent a Elx no tinga dret a la salut bucodental per problemes econòmics.

P: Des d'elperiodic.com li animem que envie un missatge als veïns d'Elx perquè li recolzen en les urnes el pròxim 26 de maig

R: És la primera vegada que Podem es presenta a les eleccions municipals d'Elx no obstant això, ens agradaria que les il·licitanes i il·licitans no oblidaren diumenge que ve que hem demostrat als ajuntaments de les grans ciutats que vam governar millor que ningú, que es pot fer política d'una altra manera. També sé que moltes de les persones que no saben a qui votar aquest diumenge. Fins i tot es plantegen si votaran.

Sé que estan indignades i no creuen en la política. I és normal, portem dècades veient com l'Ajuntament governa per a uns pocs, deixant de costat a barris i pedanies, endollant als seus, privatitzant el que és de tots i fomentant un model econòmic de la precarietat i la desigualtat. Jo tampoc confie en ells i precisament per això no vull deixar-ho a les seues mans, perquè hi ha una política en la qual si que crec: crec en la lluita valenta de les aparadoras, en els qui posen el cos per a parar desnonaments, els qui defensen l'educació i la sanitat pública, els qui protegeixen les pensions. Crec en el moviment feminista que lluita per una societat més justa i igualitària. En els qui volen un futur verd que respecte el medi ambient.

Vull ser alcalde d'Elx per a impulsar una revolució democràtica que faça que per primera vegada es governe amb transparència i participació de la gent en el nostre municipi. Ha arribat l'hora dels veïns i veïnes d'Elx, dels seus barris, de les seues pedanies, de generar una ocupació digna.

Cuidem d'un Elx verd, feminista, divers i amb futur. El 26 de maig a Elx, decideixes tu.

Pujar