elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Educació recurrirà davant del TSJCV la paralització temporal de 3.150.000 euros corresponents a les beques universitàries

    El programa de beques universitàries de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport consta de 6 modalitats: les beques de la Generalitat, les beques de no-abandonament, les beques salari, les beques d'excel·lència acadèmica, les beques complementàries del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport (MECD) i les beques Erasmus.

    En termes pressupostaris, el programa complet de beques compta amb 21.450.000 euros, quasi un 27 per cent més de fons que l'exercici anterior. D'aquests més de 21 milions d'euros, el TSJCV ha paralitzat temporalment 3.150.000 euros corresponents a les beques de la Generalitat i a les de no-abandonament, dotades amb 3 milions i 150.000 euros respectivament. Aquest fet ha estat provocat per un recurs interposat per la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir.

    Educació, mitjançant l'Advocacia de la Generalitat, interposarà la pròxima setmana un recurs a les suspensions de mesures cautelars dictaminades pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana respecte a l'assignació d'aquestes beques, ja que la impossibilitat de fer-les efectives afectaria a milers d'alumnes de les universitats públiques i no beneficiaria en cap sentit a l'alumnat de les universitats privades valencianes.

    Característiques de les beques que s'han paralitzat

    Les beques d'estudis universitaris de la Generalitat rebaixen a 5 la nota mínima i es flexibilitza el criteri de renda que passa a ser d'un 12 per cent, més ampli que el del Ministeri d'Educació. Subsidiàriament, s'incorpora l'exempció de taxes per a segona matrícula, és a dir, si del pressupost assignat sobren fons, aquests es destinaran a finançar la segona matrícula.

    Les beques de no-abandonament tenen com a objectiu compensar l'augment de les taxes a partir de la tercera matrícula i successives, i contribuir així a que l'alumnat tinga garantit finalitzar els seus estudis.

    Beques universitàries sobre les quals no s'ha estimat la paralització

    El TSJCV no ha admés la suspensió cautelar de les beques salari i de les beques d'excel·lència universitària, sobre les quals també havia interposat un recurs per a la seua paralització la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir. Les primeres estan dotades amb 5 milions d'euros i les segones amb 1 milió d'euros.

    Context d'ajudes universitàries

    El 84% de l'alumnat universitari valencià cursa els seus estudis a les universitats públiques. En els últims anys uns 7.000 alumnes han hagut d'abandonar els seus estudis universitaris en els centres de servei públic per raons econòmiques. A més, s'ha fomentat durant anys l'autoexclusió d'una part de la societat que ni ha optat a tindre estudis universitaris per la seua precària situació econòmica.

    El curs 2015-2016, aproximadament, 10.000 alumnes universitaris es van beneficiar de beques, dels quals el 93% provenien de les universitats públiques valencianes.

    Cap Comunitat Autònoma inclou en les seues convocatòries d'ajudes a les universitats privades, amb l'excepció de Castella-Lleó, que destina fons per completar les beques del ministeri, només als estudiants de nou ingrés, però en cap cas a beques pròpies de l'autonomia.

    Les taxes dels centres universitaris públics i dels centres universitaris privats són diferents. Les taxes públiques, malgrat ser elevades, són les fixades de forma administrativa. Les universitats privades valencianes han optat fins ara per doblar el preu de les taxes fixades al servei públic universitari. Com a exemple, el cost de les taxes de la titulació de Medicina a les universitats públiques és aproximadament de 1.400 euros i a les universitats privades d'uns 9.990 euros.

    En tots els estats on hi ha una xarxa d'universitats privades, aquests mateixos centres oferixen beques pròpies per al seu alumnat i estipulen les taxes que consideren amb total llibertat i regits per la llei de mercat.

    Per tot això, el programa de beques universitàries de la Generalitat està dissenyat per a revertir aquesta situació, garantir que cap persona deixe d'estudiar a la universitat per raons econòmiques i fomentar la igualtat i el benestar social de les valencianes i els valencians.

    Pujar