Castellano

Economía propone crear una red de infraestructuras sociales cooperativas en la Comunitat

Economía propone crear una red de infraestructuras sociales cooperativas en la Comunitat

    Economia proposa crear una xarxa d'infraestructures socials cooperatives en la ComunitatLa Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i la Federació de Cooperatives d'Habitatges de la Comunitat Valenciana (Fecovi), han presentat el 'Pla d'Impuls de la Col·laboració Público-Cooperativa: cap a una xarxa d'habitatges i infraestructures socials cooperatives', que té com a objectiu la creació d'una la Xarxa Valenciana d'infraestructures socials cooperatives amb la col·laboració del sector públic.

    En l'acte, realitzat per vídeo conferencia, han sigut presents el president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Emili Villaescusa, el president de Fecovi, Vicent Diego Ramón, la directora general de Viviena, Elena Azcárraga, el director general d'Infraestructures de Serveis Socials, Enric Juan, i la directora general d'Emprenedoria i Cooperativisme, Teresa García.

    El Pla d'Impuls de la Col·laboració Público-Cooperativa és un projecte que naix amb una visió pluriennal (2020-2023) i compta amb el suport i la col·laboració de diverses organitzacions valencianes del sector cooperatiu (Fecovi, Fevecta, UCEV, Concoval), a més del suport de Concovi i la Universitat de València, a través de l'Institut Universitari d'Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria.

    La Conselleria d'Economia està treballant per a coordinar i incorporar la col·laboració d'unes altres *conselleries, com la d'Habitatge i la d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

    El conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, ha destacat que "des de la Conselleria proposem introduir un enfocament cooperatiu i de coparticipació ciutadana, que desenvolupe en termes de redistribució i democràcia participativa les polítiques de recuperació de la crisi socioeconòmica que s'albira provocada per la pandèmia de la COVID-19".

    Segons Climent, "la conjuntura actual està mostrant les febleses estructurals en la consecució del sistema de benestar amb el model econòmic actual, evidenciant els seus efectes sobre un sector de població vulnerable que va en augment". "Per això que es fa necessari reforçar noves fórmules de creació, millora i gestió de les infraestructures sustentadores dels drets socials".

    El conseller ha explicat que "les primeres metes d'aquest pla d'acció, que acull aquest primer esdeveniment públic, seran la presentació de la marca que incorpora la plataforma d'aquest projecte, i la presentació de la guia didàctica sobre la col·laboració públic-cooperativa a l'àmbit de l'habitatge i els seus serveis complementaris.

    Teresa García ha manifestat que "pensem que aquest tipus d'iniciatives poden adequar-se als instruments europeus de finançament que estan desenvolupant-se, perquè l'administració pública està innovant en matèria social i s'està treballant en propostes de governança i participació en un àmbit de sostenibilitat i afavoreix la resiliència en un àmbit tan important com el d'accés a l'habitatge ja serveis d'atenció i cura, de persones joves i majors".

    Objectius del pla

    L'objectiu fonamental d'aquest projecte és atendre les necessitats d'habitatge i serveis, de manera prioritària de joves i majors, generant ocupació i reactivant l'economia en el seu entorn.

    El pla planteja que l'Administració pública introduïsca un enfocament cooperatiu en relació amb la satisfacció de necessitats bàsiques de la població, com a habitatge, ocupació, educació o serveis socials, per al que s'està treballant amb més de 30 ajuntaments en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

    D'aquesta manera, el projecte proposa un pla d'acció integral i transversal en el qual la cooperativa siga el vehicle idoni per al desenvolupament d'infraestructures socials i la gestió dels serveis d'interés públic, mitjançant fórmules de col·laboració públic-privada.

    Per a això, es desenvoluparan diferents línies de treball, comptant amb 4 comissions d'agents (l'Administració pública, les cooperatives, personal expert de l'Administració pública i professionals), i se seleccionaran cinc projectes pilot en l'àmbit urbà, rural i periurbà, que desenvoluparan projectes innovadors, com ara el 'coop-housing', el '*coop-*working' o una comunitat energètica.

    Aquesta iniciativa integral conjumina democratització de l'economia, redistribució, eficàcia i eficiència, a través de la col·laboració públic-privada, en un context de transició del model econòmic valencià cap a les necessitats i aspiracions de la ciutadania, basat en el coneixement, la innovació, la corresponsabilitat, la participació ciutadana i la connexió amb l'exterior, tot això articulat sobre el principi de sostenibilitat ambiental, productiva i social.

    Pujar