Castellano

Dubtes i respostes sobre la nova llei del teletreball

Dubtes i respostes sobre la nova llei del teletreball
    MÉS FOTOS
    Dubtes i respostes sobre la nova llei del teletreball - (foto 2)

    El passat 23 de setembre el BOE publicava el Reial decret llei 28/2020, de 22 de setembre, de treball a distància. Una norma que entrarà en vigor el pròxim 13 d'octubre després de mesos de negociació i que genera encara molts dubtes entre empreses i persones treballadores.

    Per això la mútua *umivale, en col·laboració amb la Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS), ha organitzat una jornada digital per a desentranyar el text legal i contestar a les principals qüestions. Una trobada que ha generat gran expectació al qual s'han inscrit 874 persones.

    César Poveda, director d'Operacions de umivale, ha donat la benvinguda a la jornada agraint a les ponents “la celeritat per a preparar la ponència i la capacitat de síntesi i concreció per a donar resposta a tots els dubtes”. Poveda ha expressat també la seua gratitud als assistents pel bon acolliment de la iniciativa i l'enorme interés prestat al llarg de la jornada que ha conclòs amb més d'un centenar de qüestions per a continuar indagant en la nova norma.

    La ponència ha sigut impartida per Silvia Parra i Isabel Rojo, Cap i Cap adjunta de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de València. Ambdues han anat desgranant la lletra xicoteta del text legal en una presentació en la qual han abordat el teletreball en l'escenari previ a la pandèmia, la situació de treball a distància amb l'estat d'alarma i el nou horitzó que es planteja amb el Reial decret 28/2020.

    Silvia Parra i Isabel Rojo han abordat els avantatges i desavantatges de la norma, el seu àmbit d'aplicació, així com les seues limitacions i la voluntarietat per a acollir-se a aquesta. “No ens poden obligar a *teletrabajar des de casa. És una opció voluntària per a totes dues parts, treballador i empresari, i reversible. Sempre anirà regit per un acord a distància en el qual es pacten tots els detalls i que siga una garantia del manteniment d'aquestes condicions”, han destacat.

    Així, les ponents han anat analitzant els drets de les persones treballadores a distància detenint-se en punts com l'horari flexible, el dret a la desconnexió digital o l'abonament i compensació de despeses. Igualment han posat especial atenció en els inconvenients que es poden generar si no s'adopta bé el teletreball en relació a la perspectiva de gènere. “Si no s'aplica bé la norma es pot convertir en una eina indirecta de discriminació, provocant una limitació en el projecte professional de les dones o fins i tot reduint serveis o infraestructures essencials per a la conciliació”, han alertat.

    Les representants de la ITSS han analitzat a més en quines circumstàncies s'aplicaria el Reial decret, què es considera treball a distància i les característiques concretes perquè aquest s'adopte en els casos de menors i contractes formatius “on la norma ha presentat una especial interés a protegir a col·lectius més vulnerables”.

    Les ponents han posat també en valor que el teletreball ha de contemplar els mateixos drets per als treballadors com si es prestaren els serveis des del centre de treball “evidentment excepte els inherents a la realització de la prestació laboral presencial”, i així han assenyalat que el decret marca escrupolosament que cap treballador podrà patir perjudici quant a la retribució, estabilitat en l'ocupació, temps de treball, formació i promoció professional.

    També s'han abordat durant la jornada qüestiones com el procediment d'avaluació de riscos o el registre horari.

    Des de umivale s'ha previst una nova jornada per a analitzar el Reial decret llei del treball a distància per al 14 d'octubre amb la col·laboració de GMR Management i serveis jurídics SL, la Confederació Empresarial de la Vall d'Albaida (COEVAL) i l'Associació d'Empresaris del tèxtil de la Comunitat Valenciana (ATEVAL). Els interessats es poden inscriure gratuïtament en umivale.es, en l'apartat d'Esdeveniments i Jornades.

    Pujar