Castellano

Les dones de més de 45 anys, les més afectades a nivell laboral pel coronavirus

Les dones de més de 45 anys, les més afectades a nivell laboral pel coronavirus

    La crisi provocada per la COVID-19 ha repercutit greument a nivell laboral, sobretot en sectors lligats a la indústria i els serveis. Segons les últimes dades del Ministeri de Treball, l'atur ha crescut fins als quasi quatre milions d'aturats i el total de ERTEs que s'han registrat en territori nacional ascendeix a prop de mig milió.

    En aquest context, els col·lectius vulnerables que pateixen especialment les conseqüències de la crisi, com les dones en risc d'exclusió social, reclamen l'ajuda d'institucions i entitats. Sent així, la Fundació Vull Treball (FQT) ha revelat que durant l'estat d'alarma ha augmentat el nombre de dones en risc d'exclusió social en i s'ha agreujat la seua situació. Segons l'Organització, la pobresa derivada d'aquesta crisi té un perfil feminitzat, ja que les dones tenen ocupacions més precàries.

    Assessorament laboral i suport emocional en temps difícils

    Amb la condició de pal·liar la situació i minimitzar la bretxa de gènere agreujada durant el confinament, la FQT ha posat en marxa dos nous projectes. La primera iniciativa, ‘Eres important per a mi’, té com a objectiu donar seguiment a les 1.700 dones que han passat per la Fundació des dels seus inicis en 2016 i oferir-los assessorament en matèria laboral, ja que moltes d'elles s'han vist afectades per ERTEs i tenen dubtes sobre expiracions de contracte. La iniciativa s'ha dut a terme mitjançant la col·laboració d'empreses i entitats com Banc Sabadell, Acciona, KPMG, AXA, APPLE, Fundació Renda i Corporació o El Programa Làbora de l'Ajuntament de Barcelona entre altres i més de 170 persones voluntàries que, més enllà d'oferir-los el seu assessorament professional en temes de RH, també s'han encarregat de saber com es troben aquestes dones a nivell emocional. En aquest sentit, la presidenta de la Fundació Vull Treball, Patricia Estany, afirma que “és fonamental fer un seguiment de com estan vivint la situació. Per a això, connectem la nostra xarxa de voluntariat amb les dones afectades, de manera que puguen conversar i compartir la seua experiència i alhora rebre suport i consells en aquests moments tan difícils per a moltes d'elles”.

    La segona iniciativa ha consistit en la digitalització de dues formacions: ‘Triomfa en la teua entrevista’ i ‘Cerca d'ocupació 2.0’, cursos en els quals s'elabora i executa un pla d'acció amb el suport de professionals en recursos humans, que exerceixen de mentors al llarg del procés. “Donat l'èxit que ha tingut aquest projecte, el programa digital es mantindrà, oferint així la modalitat presencial i online al mateix temps”, afig Estany.

    Amb tot, des de la FQT asseguren que tres de cada quatre dones ateses tenen 45 anys o més i que un 30% porta més de tres anys en situació de desocupació, fins i tot havent postulat a més de cent ofertes d'ocupació. D'aquesta manera, les dones que són mares solteres, que tenen alguna discapacitat o que han sigut víctimes de violència de gènere constitueixen els perfils sol·licitants més habituals. Per tot això, nou de cada deu dones que arriben a la Fundació Vull Treball es troben en risc d'exclusió.

    Per això, les dones que ho necessiten puguen formar-se i aconseguir una ocupació que les faça sentir segures, dignes i independents econòmicament. A través d'aquestes actuacions, basades en el suport i formació personalitzada, la Fundació posa a la disposició de dones en risc d'exclusió social eines útils que ajuden a la reinserció laboral.

    Pujar