elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
OLI D'OLIVA

Oli d'oliva: FACUA assenyala que huit supermercats tenen els mateixos preus en les seues marques blanques

Oli d'oliva: FACUA assenyala que huit supermercats tenen els mateixos preus en les seues marques blanques
  • Es tracta de pujades que no responen a increments de preus en origen i posen de manifest una estratègia paral·lela de fixació de preus que l'associació ha denunciat davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC)

Huit de les principals cadenes de supermercats i hipermercats han pujat al novembre un 9% les botelles d'1 litre d'oli d'oliva verge extra de les seues marques blanques, que porten ja tres mesos amb preus idèntics o amb una variació que no supera 1 cèntim. Així ho posa de manifest una anàlisi realitzada per FACUA-Consumidors en Acció (veure taules).

Es tracta de pujades que no responen a increments de preus en origen i posen de manifest una estratègia paral·lela de fixació de preus que l'associació ha denunciat davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a fi que òbriga una investigació i intente esbrinar si existeix un pacte entre les grans cadenes de distribució.

Hui dia, el preu de la botella d'1 litre d'oli d'oliva verge extra és idèntic en les marques blanques de Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Hipercor, Lidl i Mercadona. Ocorre el mateix amb els envasos de 3 litres i en els de 750 mil·lilitres la diferència màxima és de només 1 cèntim. Quant als olis d'oliva verge, els preus també estan calcats en les botelles d'1 i 3 litres de les cadenes que els comercialitzen sota marques pròpies.

Denúncia davant el Ministeri de Consum

FACUA adverteix que, més enllà de la possible existència d'un pacte de preus contrari a la llei de defensa de la competència, les pujades paral·leles en les quals han incorregut les grans cadenes en les seues pròpies marques d'oli d'oliva poden representar també increments il·legals en els marges de benefici. I és que el reial decret llei pel qual es va aprovar la rebaixa de l'IVA vigent fins a final d'any prohibeix en el seu article 72 pujades de marges en els aliments afectats per la mesura.

Per aquest motiu, l'associació també ha denunciat les pujades davant el Ministeri de Consum, al qual porta mesos traslladant increments de preus en aliments afectats per la rebaixa de l'IVA a fi que inicie una investigació. La llei general per a la defensa dels consumidors tipifica com a infracció en el seu article 47 els augments de preus que vulneren limitacions establides per la legislació, per la qual cosa el ministeri té competències per a sancionar-les.

Els preus, idèntics

Les anàlisis de FACUA posen de manifest que al començament de novembre, les huit cadenes de distribució denunciades venen l'envàs d'1 litre d'oli d'oliva verge extra de les seues marques pròpies a 9,25 euros. Un 9% més car que al setembre i octubre, quan Dia, Eroski, Hipercor i Mercadona ho oferien a 8,50 euros, mentre que Alcampo, Aldi, Lidl i Carrefour ho tenien a 8,49 euros.

En el cas de la botella de verge extra de 750 ml., Alcampo i Carrefour ho venen aquest mes per 7,59 euros i les altres sis cadenes a 7,60 euros. Al setembre i octubre, totes ho tenien a 7,15 euros.

Quant a l'envàs de verge extra de 3 litres, també hi ha coincidència en les marques pròpies de les cinc cadenes que ho ofereixen: 27,60 euros en Dia, Eroski i Mercadona i 27,59 euros en Aldi i Lidl. Aquest mes les cinc han pràcticament igualat el preu, amb una diferència màxima d'un cèntim, després que a l'octubre Dia ho venguera a 23,40 euros i la resta a 24,99 o 25,00 euros.

També els olis d'oliva verge

Amb els olis d'oliva verge de les marques de les cadenes ocorre el mateix. Aldi, Dia, Carrefour, Hipercor, Lidl i Mercadona ofereixen aquesta varietat en botelles d'1 litre i les sis han fixat el preu aquest mes en 8,25 euros.

Així mateix, els quatre supermercats que també compten amb envasos de 3 litres de les seues marques els venen al novembre a preus pràcticament idèntics: Aldi i Lidl a 24,59 euros i Dia i Mercadona a 24,60 euros.

Pujar