elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Diputats d'Unidos Podemos i Podem porten al Ministeri de Foment una delegació per a tractar de les infraestructures valencianes

Diputats d'Unidos Podemos i Podem porten al Ministeri de Foment una delegació per a tractar de les infraestructures valencianes

    La diputada del Grup Confederal Unitdos Podemos-En Comú Podem-En Marea, Rosana Pastor, el diputat portaveu en la Comissió d'Obres Públiques, Infraestructures i Transports dels Corts Valencianes, Antonio Montiel, acompanyats d'una delegació d'experts, es van reunir ahir en la seu del Ministeri de Foment amb el Secretari General d'Infraestructures, Javier Esquerre i diversos responsables ministerials, per a proposar alternatives a projectes que afecten a la Comunitat Valenciana: Projecte d'ampliació de la V-21, amb les seues derivades Fase I Accés Nord al Port i la reserva de sòl per a la doble plataforma de l'AVE València-Barcelona, futur de la ZAL del port de València i la previsió i planificació d'infraestructures ferroviàries.

    Van assistir per la societat civil; Josep Gavaldà i José I. Trasancos, del col·lectiu Per L'Horta; Joan Olmos, Enginyer de Camins i professor d'Urbanisme en la UPV; el tècnic ferroviari Juan Ramón Ferrandis i Lluís Fontelles, de la Plataforma Alboraia, Horta i Litoral, acompanyant als responsables polítics de Podem a la cita en el Ministeri de Foment.

    «El nostre compromís amb la ciutadania valenciana es fonamenta en una estreta col·laboració amb experts de la societat civil i representants de col·lectius i associacions veïnals i inclou la voluntat que aquestes veus puguen ser escoltades en els espais polítics on es planifica i es prenen les decisions que afecten al nostre territori» ha explicat Rosana Pastor. La reunió d'ahir, dóna continuïtat a diferents contactes mantinguts entre la diputada d'Unidos Podemos i el Ministre Ábalos, des que aquest assumira la cartera de Foment. Tots dos s'havien emplaçat a prioritzar diferents assumptes quan l'equip del ministre revisara els expedients. A la reunió han assistit també el Director General de Carreteres, Javier Herrero; la Sotsdirectora General de Projectes, Rosalía Bravo; així com el responsable d'Infraestructures Ferroviàries.

    En la reunió, que es perllongue per espai de dues hores i mitjana, aproximadament, s'han abordat els temes previstos i l'equip ministerial ha pogut conèixer les opinions dels diferents experts.

    En primer lloc es va abordar l'anomenat "tres en un", un paquet d'infraestructures que engloba l'ampliació de la V-21, la Fase I de l'Accés Nord al Port, i la reserva de terrenys per a una doble plataforma d'AVE, un projecte que de realitzar-se "arrasaria innecessàriament milers de metres d'horta productiva, amb un sistema de reg mil·lenari" en paraules de Lluís Fontelles, de la Plataforma Alboraia Horta i Litoral. El professor Joan Olmos, per la seua banda ha qualificat aquesta operació com "un projecte que no es correspon amb la cultura del territori, que atempta contra la sostenibilitat i queda molt lluny de la lògica que recomana que els desenvolupaments han de sempre realitzar-se de manera que no es comprometa el futur d'un territori". La delegació valenciana ha sol·licitat al Ministeri que s'òbriga una taula de treball amb la participació de tots els actors implicats, el propi Ministeri, Generalitat, ajuntaments i col·lectius socials i veïnals, on es puga dialogar sense limitacions, raonant totes les alternatives possibles ja que l'ampliació projectada no resoldrà el coll de botella d'entrada a València i generarà una expectativa que induirà una major pressió de tràfic, inassumible per la ciutat.

    En segon lloc, els membres del col·lectiu Per L'Horta, han donat a conèixer als responsables ministerials la seua alternativa per a la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València en la pedania de la Punta. Convé recordar que aquesta zona va ser expropiada fa uns quinze anys en circumstàncies qüestionables, que van causar, segons Josep Gavaldà, "danys irreparables sobre l'horta i van conduir a una deportació traumàtica de veïnes i veïns de la Punta. Situada sobre sòl declarat no urbanitzable d'especial protecció, aquest projecte ha suposat amén de l'expulsió dels seus veïns, arrasar cases, terra extremadament fèrtil, patrimoni històric-cultural, un empitjorament de la qualitat ambiental i social del territori, molt especialment de l'entorn de la ciutat de València".

    Com han repetit els representants de Podem, aquesta ZAL «no és la millor alternativa des del punt de vista logístic segons moltes veus expertes i tal com ha manifestat en més d'una ocasió la pròpia autoritat portuària». «A més, l'espai que ocupa la ZAL forma part d'un ecosistema tan valuós com a fràgil, que actua com a únic eix natural entre el Parc Natural de l'Albufera i el Parc Fluvial del Turia.» va postil·lar Josep Trassancos, de Per l'Horta.

    Per tot açò l'alternativa que van plantejar cerca promoure una infraestructura verda que aposte per la regeneració d'una zona altament degradada, proporcione a la ciutat un espai de drenatge natural davant el risc de pluges tempestuoses -és inevitable en aquests dies abstraure's a la tragèdia a Mallorca-un corredor capaç d'esmorteir l'efecte "illa de calor" de la ciutat, que estalvie energia, fixe carboni per a millorar la qualitat de l'aire i que aporte beneficis a tota la ciutat i a tota la seua àrea metropolitana. No podem oblidar que "el canvi climàtic, ho canvia tot" concloïa Gavaldà.

    El tercer tema que ha centrat l'atenció de l'equip compost per diputats i experts desplaçats des de València, ha sigut conèixer les previsions del ministeri en matèria de planificació d'infraestructures ferroviàries. En paraules del Tècnic Ferroviari Juan Ramón Ferrandis, "les inversions destinades a línies d'alta velocitat resulten extremadament costoses i comporten el progressiu abandó de la inversió en manteniment i modernització de línies de rodalies i mitja distància, que d'altra banda són les que suporten una major demanda social. Aquesta *precarización del servei condiciona una reducció de freqüències i de regularitat que acaba deteriorant la línia com a pas previ al seu tancament o privatització".

    L'aposta del Ministeri, hauria de garantir un tren sostenible, respectuós amb els entorns naturals, públic i de qualitat, que vertebre el territori i done servei a amplis sectors de població que no poden pagar els bitllet d'AU.

    Després de la reunió "la valoració de la trobada amb els responsables del Ministeri és positiva, en el sentit d'haver pogut traslladar al Ministeri una altra opinió sobre les infraestructures i la planificació territorial així com per l'escolta generada davant algunes de les peticions realitzades", coincideixen Pastor i Montiel.

    En qualsevol cas, constaten, "encara segueixen pesant les inèrcies del passat quant a la concepció del territori i les infraestructures, així com en la desitjable comunicació entre diferents administracions.

    La conclusió més notòria, en la qual estan d'acord tots dos diputats així com la resta d'experts desplaçats a la seu del Ministeri, és que "s'evidencia una falta de fermesa clara per part de les administracions locals i autonòmiques a l'hora de defensar el territori i exigir a Foment les modificacions necessàries per a cada projecte, així com la reversió sense pal·liatius d'algunes decisions que llastraran, de no corregir-se, per molts anys, la vida de valencianes i valencians".

    "Si la política és l'art del possible, la societat civil, conscient i responsable, està interpel·lant a la classe política perquè aquesta deixe de mirar cap a un altre costat" conclou la diputada *Rosana Pastor.

    Aquesta reunió s'emmarca dins del treball que representants d'Unidos Podemos i Podem, vénen duent a terme en les tres institucions implicades, Ajuntament, Corts Valencianes i Corts Generals, i que treballen a nivell polític des de fa més d'un any, per a traslladar als diferents estaments locals, autonòmics i estatals la veu dels col·lectius ciutadans.

    Pujar