elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
SETMANA SANTA 2024

Descobrix algunes de les tradicions i processons més importants de la Setmana Santa de la Comunitat Valenciana

Descobrix algunes de les tradicions i processons més importants de la Setmana Santa de la Comunitat Valenciana
  • Alguna es viuen amb fervor i devoció especial i fins i tot tenen el reconeixement d'Interés Turístic

Este diumenge 24 de març arranca la Setmana Santa amb el tradicional Diumenge de Rams, una celebració que rememora l'entrada de Jesús a Jerusalem sobre un pollino.

A partir d'ací, durant totes la setmana se succeïxen les celebracions religioses. Des del Dilluns Sant al Dissabte Sant, les parròquies, confraries i germanors organitzen actes litúrgics en els quals els fidels participen amb especial devoció i fervor.

Les processons, les misses i celebracions solemnes se succeïxen per qualsevol racó de la Comunitat Valenciana.

Elperiodic.com ha buscat algunes de les tradicions i processons de la Setmana Santa de la Comunitat Valenciana.

Setmana Santa Marinera de València

Declarada Festa d'Interés Turístic Nacional des de l'any 2011, la Setmana Santa Marinera de València se celebra en els barris del Grau, Canyameral i el Cabanyal. En ella participen 31 germanors i més de 3.000 confrares que recreen durant tres dies les principals escenes de la passió i mort de Jesús.

Cal destacar les processons de la Benedicció de les Palmes, del Sant Enterrament i la Desfilada de Gloria.

Setmana Santa d'Alberic

A més de les processons, la més cridanera de la Setmana Santa d'Alberic és la del Diumenge de Rams, destaquen “els arranjaments”, laborioses representacions de les imatges processionals, situades en les pròpies cases dels Confrares Majors de cada Confraria.

Setmana Santa de Sagunt

En la capital del Camp de Morvedre, la Setmana Santa cobra un especial sentit i sentiment. Està declarada d'Interés Turístic Nacional i està organitzada per la Mayoralía de la Confraria de la Puríssima Sang del nostre Senyor Jesucrist, l'origen del qual es remunta a la fi del segle XV.

Especialment rellevants són les celebracions del Divendres Sant, sobretot el Viacrucis, que va des de l'ermita de la Sang fins al Calvari, i en el trajecte del qual es representa la Passió de Jesús. Altres actes desatacados de la Setmana Santa de Sagunt són la Processó del Sant Enterrament.

Setmana Santa d'Alzira

La Setmana Santa d'Alzira té les seues arrels en l'edat mitjana, i va ser declarada Festa d'Interés Turístic Nacional en 1988. Destaca la “Nit dels miradetes” la trobada dels passos processionals de dos de les confraries del Devallament de la Creu i la de la Dolorosa, que té lloc el Divendres de Dolores. Un altre acte molt interessant és “El Pregó”, que dona pas a la setmana de passió.

Setmana Santa d'Orihuela

Reconeguda com a Festa d'Interés Turístic Internacional, la Setmana Santa d'Orihuela és una de les expressions religiós-culturals més destaques d'Espanya.
Són cridaners els seus actes processionals del Dijous i el Dissabte Sant: la Processó del Silenci, on s'apaguen totes les llums de la ciutat; i la Processó del Sant Enterrament de Crist, candidata a convertir-se en Patrimoni Mundial de la Humanitat.

Setmana Santa de Crevillent

La Setmana Santa de Crevillent va ser declarada Festa d'Interés Turístic Internacional en 2011, i té els seus orígens en el segle XVII. El seu acte més popular és “La Morquera”, l'abraçada entre la mare i el fill durant la processó del camí del Calvari, el dia de Dijous Sant.

Un altre acte especialment solemne és la processó de la Mort de Crist: el Divendres Sant, al capvespre, els passos de l'escultor Mariano Benlliure omplin els carrers de la vila d'un silenci sol trencat pels cants i les bandes de música.

Setmana Santa de l'Alcora

A l'Alcora, el Divendres Sant al migdia se celebra la “Rompida de l'Hora”, un acte únic i pioner en la Comunitat Valenciana, i en ell participen totes confraries de la localitat amb els seus tambors i bombos.

Des de 1991 és Festa d'Interés Turístic Autonòmic.

Pujar