Castellano

Descendeix la venda de vehicles de segona mà en la Comunitat Valenciana

Descendeix la venda de vehicles de segona mà en la Comunitat Valenciana
  • Encara que a l'agost ha experimentat un creixement del 0,7%, al llarg de 2023 la reducció ha sigut del 17%

Les vendes de turismes i tot terrenys de segona mà a la Comunitat Valenciana acumulen una pujada del 0,7% fins a agost enfront del mateix període de l'any passat, amb un total de 139.094 unitats, segons dades de MSI per a les patronals del sector Ganvam (distribuïdors oficials i independents) i Faconauto (concessionaris).

Pel que fa al còmput nacional, les vendes de turismes i tot terrenys de segona mà acumulen, per part seua, una pujada del 2,6% fins el mes d'agost passat enfront del mateix període de l'any passat, amb un total d'1.237.670 unitats. D'aquesta manera, en el que va d'any, per cada vehicle nou s'han venut 1,9 d'ocasió.

Només a l'agost, les operacions amb vehicles usats pràcticament es van mantindre estables (+0,7%) enfront del mateix mes de l'any passat, fins a situar-se en les 139.430 unitats. En aquest sentit, les dades mostren com les vendes amb models d'entre deu i quinze anys d'antiguitat es van desplomar un 19% durant el mes passat i acumulen una reculada de quasi el 16,7% en el que portem d'exercici, com a conseqüència, sobretot, que les operacions protagonitzades per venedors particulars van caure un 4,5% el mes passat.

D'altra banda, la renovació de flotes de rènting i d'empreses alquiladoras està permetent que els usats joves, molt demandats per la seua relació qualitat/preu, recuperen protagonisme. En concret, les vendes d'usats procedents de rent a car van créixer un 55,3% a l'agost i acumulen una pujada del 52,4% en el que va d'any. Per part seua, les operacions amb usats procedents de contractes de rènting ja finalitzats van pujar un 35,8% durant el mes passat i quasi un 25% fins a agost.

Això explica que, si bé els models que més creixement acumulen són els que tenen entre cinc i deu anys (+16,7%), aquells d'entre un i tres anys estan tirant de manera notable del mercat. De fet, el mes passat les seues vendes van pujar quasi un 15% i acumulen una pujada del 12% fins a agost.

Els híbrids endollables d'ocasió, a l'alça

Respecte a les fonts d'energia, si bé la propulsió majoritària en el mercat de segona mà és el dièsel (56% del total), les seues vendes van caure un 2,7% a l'agost. En el que va d'any, moderen el seu descens al 1,7%, amb un total de 694.998 unitats venudes. Els motors de gasolina, per contra, inverteixen la tendència de juliol i marquen signe positiu (+0,9%) a l'agost. En el que portem d'exercici, pugen quasi un 5%, concentrant el 36,8% del mercat total.

Quant a les propulsions alternatives, les vendes amb models elèctrics purs de segona mà van créixer un 19,4% a l'agost, amb 856 unitats, si bé acumulen un descens del 10,7% en el que va d'any, fins a situar-se en les 7.064 unitats, la qual cosa suposa a penes un 0,6% del total. Els híbrids endollables, en el seu cas, continuen guanyant protagonisme i acumulen un total de 10.344 unitats venudes, la qual cosa suposa un 10,2% més fins a agost.

Declaracions

Segons el director de Comunicació de FACONAUTO, Raúl Morales, “hi ha més vehicles en el mercat i això es nota ja també, des de fa uns mesos, en l'increment de les transferències dels vehicles usats que més interessen, és a dir, els de fins a cinc anys procedents sobretot de flotes i del rent a car i que arriben als concessionaris. D'aquesta manera, es recupera la normalitat del mercat d'ocasió al nostre país de la mà d'aquests usats “joves”, donant resposta a la important demanda que existeix d'aquests models. D'altra banda, l'evolució del preu mitjà del vehicle nou, que segueix en nivells alts, està fent que l'usat, el preu mitjà del qual ha caigut, torne a ser una opció atractiva per al comprador mitjà”.

Segons la directora de Comunicació de GANVAM, Tania Puche, “la renovació de flotes per part d'empreses de rènting i rent a car es tradueix en més vehicles usats joves a la disposició del mercat i en més compres d'aquests models. Així, un de cada quatre usats venuts ja té menys de cinc anys i, en l'últim any, el pes dels vehicles d'entre 10 i 15 anys en el mercat de segona mà ha caigut més de quatre punts, en passar d'un 23% a un 19%. És una dada positiva que demostra la importància de generar oferta suficient per a cubir un nínxol tan demandat. D'ací la necessitat d'impulsar la renovació del parc utilitzant el vehicle d'ocasió com a palanca i incentivar adequadament el achatarramiento dels vehicles més antics i contaminants”.

Pujar