elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’ajuntament aborda la regulació dels habitatges turístics a Dénia amb una diagnosi de la situació actual elaborada per la UA

  • Ahir en el primer Consell d’Urbanisme del nou mandat es va anunciar la creació d’una finestra única per a tramitar-ne les sol·licituds de les empreses gestores

La Universitat d’Alacant, per encàrrec de l’Ajuntament de Dénia, ha elaborat un estudi sobre la situació actual dels habitatges turístics a la ciutat, un primer pas per a millorar la regulació del sector, segons va explicar ahir la regidora de Territori, M. Josep Ripoll, en el primer Consell d’Urbanisme del nou mandat.

La diagnosi de la Universitat, que es pot consultar al web municipal (https://www.denia.es/adjuntos/directori/docs/452.pdf), ha sigut confeccionada a partir de les viviendes d’ús turístic ofertades a través de plataformes el línia. Les primeres xifres que presenta el treball evidencien el descens de l’oferta per l’impacte de la pandèmia (de 6.200 habitatges en el 2019 a 4.700 en 2022).

També s’hi destaca que eixa xifra coincideis amb els habitatges donats d’alta en Conselleria, per tant, conclou l’estudi, no hi ha a Dénia un percentatge elevat de lloguers irregulars, tot oi que s’han de mantindre les inspeccions al sector.

Per barris, les Marines concentra el nombre més gran de vivendes d’us turístics (2.574), seguir de les Rotes-Montgó (1.432). En el nucli urbà la xifra baixa fins als 605 habitatges donats d’alta (el 40% en el front marítim).

Per a millorar-ne tant el control com l’agilització de les llicències, des del departament municipal de Territori es crearà un servei de finestra única per a tramitar les sol·licituds de les empreses professionals, inscrites en Conselleria. La data prevista d’inici del nou servei és l’1 de gener de 2024.

En segon lloc, seguint les recomanacions de la Universitat d’Alacant, el consistori també treballarà en un seguiment continu de l’evolució de la xifra d’habitatges turístics a la ciutat per a establir limitacions segons les zones urbanes i les seues característiques. Per exemple, en la zona urbana, en barris con Baix la Mar i Port-Centre ja s’hi registra un volum de vivenda turística que oscil·la entre les 30 i les 50 places per cada 100 habitats.

Proposta de limitació de l’horari de les obres a l’estiu

Un altre dels punts tractats en el Consell d’Urbanisme ha sigut la proposta de l’ajuntament per a limitar l’horari de les obres durant els mesos d’estiu amb l’objectiu “millorar el descans i el benestar, tans dels resident com de les persones que ens visites”, segons va assenyalar la regidora.

Durant juliol i agost es reduiria la franja horària en què es pot fer soroll; s’incorporaria la prohició expresa de treballar-hi en caps de setmana i festius; i en la via pública, durant aquests dos mesos només s’hi executarien actuacions d’urgència.

M. Josep Ripoll va insistir en què “aquesta proposta és un punt de partida per a començar a treballar amb els sectors turístic i de la construcció en una normativa el més consensuada possible per tots els afectats”.

“La prohibició total de fer obres a l’estiu, ací a Dénia no ens la plantegem, com sí han fet altres municipis turístics com Calp, ja que el nombre de sol·licituds d’obra menor és molt elevat, al voltant d’unes 1.700 anuals”.

Actualment, l’horari de les obres està regulat per l’Ordenança de Prevenció de la Contaminació Acústica, de l’any 1994, que extableix la prohibició de fer soroll durant entre les 22 i les 8 h i entre les 15 i les 17 h de l’1 de juny al 30 de setembre.

La proposta final que es consensue amb els sectors implicats s’hi introduirà com una modificació que limite eixe horari.

Pujar