elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
PROTESTES AGRICULTORS

Què demanen els agricultors i per què tallen les carreteres?

Què demanen els agricultors i per què tallen les carreteres?
  • Per segona jornada consecutiva, les tractorades han pres les carreteres valencianes, aconseguint tallar algunes vies

Segon dia de manifestacions en el sector agrícola i ramader en la Comunitat Valenciana, i com ja els ha avançat elperiodic.com des de les primeres hores del dia, els agricultors i ramaders han ocupat les carreteres de la regió amb els seus tractors i vehicles motoritzats, exigint preus justos per als seus productes, reciprocitat en les importacions amb tercers països i la reducció de la burocràcia que està afectant negativament les zones rurals.

Estes protestes no es limiten a la Comunitat Valenciana, sinó que també s'estan duent a terme en altres regions d'Espanya i en països com França, Alemanya, Bèlgica i Portugal.

A Alacant, Castelló i València, els agricultors han abandonat temporalment els seus camps per a unir-se a les protestes. En este segon dia de mobilitzacions, els tractors han abandonat les terres de cultiu per a ocupar les carreteres, destacant la determinació del sector en la cerca de solucions a les seues demandes.

Però, què demanen els agricultors?

Burocràcia excessiva de la PAC (Política Agrària Comuna)

El sector del camp considera que l'aplicació de la PAC implica massa burocràcia i que això genera uns costos inassumibles per als agricultors i guanyadors que, a més, no permeten complir els objectius en matèria mediambiental. Per això, demanen simplificar i flexibilitzar la política europea en matèria agrària.

Els agricultors i ramaders se senten asfixiats per la normativa i sol·liciten al Govern d'Espanya que trasllade a la Comissió Europea la necessitat d'iniciar un procés de diàleg.

Competència de productes agraris importats

Les organitzacions agràries també lamenten que s'estiguen important productes agraris procedents d'altres països de fora de la UE que no complixen les normatives i que en tindre baixos preus pressionen a la baixa els preus dels productes produïts a Espanya. Es tracta d'una competència deslleial que amenaça la viabilitat de les explotacions.

Per això, exigixen que es paralitzen les negociacions d'acords de lliure comerç amb Mercosur (l'Argentina, l'Uruguai, Paraguai, el Brasil i Bolívia), que no es ratifique l'acord amb Nova Zelanda i que es pose fi a les converses amb Xile, Austràlia, l'Índia, Mèxic i Kenya.

També que Espanya augmente els controls a la frontera amb el Marroc per a garantir que els productes que s'importen complixen les normatives europees.

Així mateix, exigixen al ministeri d'Agricultura la creació d'un observatori sobre les importacions i que reforce la batalla a Europa per a exigir reciprocitat.

Baixos preus

També les organitzacions agràries lamenten que han de vendre els seus productes a uns preus tan baixos que no cobrixen els costos de producció, mentres els supermercats després trauen a la venda eixos mateixos productes a preus molt més elevats.

Per això demanen que es reforce la Llei de la Cadena Alimentària per a prohibir les pràctiques deslleials i que els preus dels agricultors cobrisquen els costos de producció.

També veuen necessari que l'Agència d'Informació i Control Alimentari aplique sancions econòmiques més concordes a la inflació sotmesa i que amplien els controls.

Relleu generacional en el camp

El camp valencià mostra la seua preocupació pel relleu generacional i demanen garantir-lo, assegurant el pressupost necessari per a això, frenant l'especulació i la compra de terra per part de fons d'inversió o agents aliens al sector.

Polítiques de sanitat animal

Per part seua, els ramaders reclamen una política de sanitat animal coordinada, que siga seriosa i coherent per a ajudar als professionals del sector.

Pujar