29 de novembre de 2020 29/11/20

Cullera obtindrà finançament per a polítiques de promoció de la salut

Cullera obtindrà finançament per a polítiques de promoció de la salut - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Cullera obtindrà finançament per a polítiques de promoció de la salut - (foto 2)

  L'Ajuntament de Cullera obtindrà finançament extra per a la promoció de la salut, la prevenció i el foment d'hàbits de vida saludables entre els seus veïns. És un dels avantatges de la recent adhesió del municipi a l'IV Pla de Salut 2016-2020 de la Comunitat Valenciana i a l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut (SNS), ha explicat hui el regidor delegat de l'àrea, Pere Manuel.

  La decisió, aprovada per unanimitat de tots els grups polítics en l'últim ple, és fruit de la voluntat de treballar «amb els màxims recursos possibles» per a fer de Cullera una ciutat «més saludable», manté l'edil de Sanitat. «La nostra obstinació és que la salut siga cada vegada més un dret que arribe a totes i a tots els ciutadans, sense exclusions de cap tipus», defensa Manuel.

  Un altre dels plans de la regidoria és la creació d'un Consell de Salut, en el qual tots els actors socials implicats tinguen representació i puguen participar en les polítiques sanitàries. L'organisme haurà d'efectuar un diagnòstic de la situació actual de la ciutat, marcar una sèrie d'objectius així com dissenyar les estratègies i implementar els plans necessaris per a aconseguir-los.

  Manuel posa l'èmfasi a prioritzar les polítiques enfocades cap als col·lectius més desfavorits. «Optarem a este tipus d'ajudes per a promocionar la salut i l'accés als serveis entre les persones més vulnerables», argumenta, «per a reforçar totes aquelles accions que ja s'estan duent a terme des d'altres àrees municipals, com ara els Serveis Socials, ja que el que es tracta és d'impulsar-les des de la transversalitat».

  Línies estratègiques

  El IV Pla de Salut de la conselleria de Sanitat perseguix millorar el nivell de salut i reduir les desigualtats en salut entre els ciutadans, amb actuacions concretes des de l'Administració i comptant amb la participació ciutadana.

  Este pla s'articula entorn de diverses línies estratègiques: la innovació i reorientació del sistema sanitari i la seua orientació cap a la cronicitat, la reducció de la desigualtat en la salut o l'atenció en la salut en totes les etapes i entorns de la vida. A més, posa especial èmfasi a potenciar aquells recursos comunitaris que generen salut i té entre els seus valors i principis fonamentals l'equitat, la coordinació i la participació ciutadana.

  Les actuacions en l'àmbit local se centren en accions formatives i de capacitació dels membres impulsors del projecte, l'anàlisi de la situació de salut del municipi de forma participativa, incorporant els recursos locals que generen salut i el desenvolupament de projectes orientats a promoure la salut en les diferents edats i en els diferents entorns de la vida de les persones en l'àmbit municipal.

  Per la seua banda, l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut (SNS) perseguix la promoció de la salut i la prevenció amb l'objectiu de guanyar anys de vida en bona salut i lliure de discapacitat.

  Esta estratègia proposa el desenvolupament progressiu d'intervencions identificades com a bones pràctiques i basades en l'evidència científica, dirigides a promocionar la salut, previndre les malalties, les lesions i la discapacitat, actuant de manera integral durant tot el curs de la vida sobre factors com l'activitat física, l'alimentació, el tabac, l'alcohol i el benestar emocional, tenint en compte els entorns en els quals viu la població i amb una vocació d'universalitat de les intervencions.

  Pujar