elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cullera impulsa les seues Festes Majors i sol•licita la declaració BIC

Cullera impulsa les seues Festes Majors i sol•licita la declaració BIC
  • El plen aprova la iniciativa que pretén preservar les celebracions i donar-los major projecció turística

MÉS FOTOS
Cullera impulsa les seues Festes Majors i sol•licita la declaració BIC - (foto 2)
Cullera impulsa les seues Festes Majors i sol•licita la declaració BIC - (foto 3)
Cullera impulsa les seues Festes Majors i sol•licita la declaració BIC - (foto 4)
Cullera impulsa les seues Festes Majors i sol•licita la declaració BIC - (foto 5)
Cullera impulsa les seues Festes Majors i sol•licita la declaració BIC - (foto 6)
Cullera impulsa les seues Festes Majors i sol•licita la declaració BIC - (foto 7)

La volta de les Festes Majors de Cullera prevista per a 2022 serà per la porta gran. El municipi s'ha posat a la feina per a donar una major rellevància, protegir i impulsar turísticament estes celebracions i ha aprovat per unanimitat del ple iniciar els tràmits perquè siguen declarades Bé d'Interés Cultural (BIC) de caràcter immaterial per part del Consell.

Es tracta d'un salt qualitatiu que s'espera aconseguir no abans de 2023. Tal com destaca la regidora delegada de Festes, Susi Melià, posarà en relleu «els amplis valors culturals de caràcter patrimonial que van més enllà de la pròpia creença religiosa».

«A més de posseir un ric patrimoni material i immaterial comptem amb un important patrimoni de caràcter cultural, etnològic, sociològic, religiós, gastronòmic, musical, artístic que la nostra població ha mantingut al llarg dels anys i dels segles i que ha sigut objecte d'estudis, investigacions i recuperacions», destaca Meliá.

Tot això no gaudeix ara com ara de cap protecció en la línia que marca la Llei de Patrimoni Cultural Valencià per a esta mena de béns culturals. «Esta és una assignatura pendent del nostre municipi i per tant, cal iniciar una sèrie d'accions per a salvaguardar els elements emblemàtics i singulars que l'identifiquen», manifesta la responsable de Festes.

La iniciativa compta amb el suport unànime de tots els sectors implicats: des dels tauleters, cambreres de la Verge, Junta del Patronat, confraries, i agrupacions diverses de Cullera en general, representades en associacions de les danses, les falles o les bandes de música.

Recuperació

En estes festes es donen els factors de transmissió i interés per la revitalització, recuperació i manteniment d'elements del patrimoni cullerenc com són la gastronomia, la música de banda, la tradicional amb el tabal i la dolçaina, l'artesania de la Tauleta, la indumentària, cambreres, tauleters, mariners o balls tradicionals que s'han anat recuperant amb el pas dels anys. No podem oblidar els cirialots, les denominades quatre parts del món, balladors i balladores. Tots han mostrat la seua conformitat per a treballar junts per a aconseguir la perdurabilitat i salvaguarda d'aquestes celebracions.

Una combinació de cultura i tradició

La diversitat dels actes es poden observar en aquestes Festes Majors i entre els quals es poden destacar, “La dansà de Cullera”, la “Baixà” de la Moreneta —documentada en 1631— i el fet que en 1570 el capellà de l'església dels Sants Joans ja va rebre una prevenció eclesiàstica per a realitzar les festes en plena quaresma. Dades que, d'altra banda, poden concloure que les Festes es realitzarien des de molt abans d'eixa data.

Les Festes Majors de Cullera compten també amb les entrades de bandes i danses en diversos dies de la setmana festiva. S'ha recuperat la “Ronda a la Verge” que es realitza a l'Església dels Sants Joans el diumenge després de la Baixà. De matinada, se celebra l'Aurora del Raval, en la qual la majoria de veïns i veïnes del barri del Raval participen activament en l'acte.

La “Processó de Sant Vicent” amb els gegants i capgrossos, les danses i balls diversos, en una primera part, i amb una segona amb els personatges bíblics singulars com els de la Processó del Corpus de València. Una celebració amb una gran participació de la societat cullerenca. “L'Aurora de Sant Antoni” és un altre acte que gaudeix de més de 80 anys de vida i al llarg del segle XX s'han realitzat rèpliques a altres barris: *Raval de Sant Agustí i Barri de la Bega-Port per sol·licitud dels devots i devotes de la Mare de Déu d'aquests barris.

La “cavalcada de disfresses”, datada també d'antiga, ha anat adequant-se als temps sense perdre la seua essència i resulta un dels actes més vistosos i extraordinaris.

Altres actes característics són el “Novenari”, el dia de persones malaltes, el dia corresponent a cada parròquia, les múltiples exposicions que realitzen diverses associacions de la ciutat com les fotogràfiques, Tiryus, Associacions musicals, Cullera Laica, etc., i les Festes acaben amb l'acte de “La Pujà”, acte que malgrat ser el més auster i senzill, gaudeix d'una gran popularitat i afluència.

Pujar